Επίδομα μητρότητας: Ποιες νέες κατηγορίες μητέρων θα το λάβουν αναδρομικά Επίδομα μητρότητας: Ποιες νέες κατηγορίες μητέρων θα το λάβουν αναδρομικά
Αν και με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες κατηγορίες γυναικών, όπως οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες, υπεγράφη τελικά η υπουργική απόφαση που θα... Επίδομα μητρότητας: Ποιες νέες κατηγορίες μητέρων θα το λάβουν αναδρομικά

Αν και με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες κατηγορίες γυναικών, όπως οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες, υπεγράφη τελικά η υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει την καταβολή του λεγόμενου επιδόματος μητρότητας και στις μητέρες που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπως και δημοσιογράφους.

Η ειδική παροχή θα τους χορηγηθεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022. Το επίδομα πάντως ακόμη δεν μπορούν να το λάβουν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες.



Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βρει την «φόρμουλα» που θα «ξεμπλοκάρει» την ειδική παροχή μητρότητας και για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες: Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών στερείται το λεγόμενο επίδομα μητρότητας, αν και θεωρητικά ο νόμος καλύπτει όλες τις απασχολούμενες στο Δημόσιο μητέρες.

Ποια κατηγορία μητέρων δεν δικαιούται επίδομα
Ειδικά για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες -που είναι η μόνη κατηγορία εργαζόμενων γυναικών που δεν έχει δικαίωμα στο επίδομα- έχει εντοπιστεί μια «ασυμμετρία» και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εργασίας, αναζητά την «συνταγή» που θα επιτρέψει και σε αυτές τις περιπτώσεις να λαμβάνουν την ειδική παροχή.



Αν μη τι άλλο υπεγράφη η υπουργική απόφαση που «έκλεισε» τις εκκρεμότητες για τις μητέρες μισθωτές εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες περιμένουν θα λάβουν το επίδομα μητρότητας για το εννεάμηνο αναδρομικά, από τον Νοέμβριο του 2022.

Οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν ήδη την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, η οποία χορηγείται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ.



Επομένως, οι γυναίκες – δικαιούχοι λαμβάνουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ. Έτσι το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φθάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.



Ποιες μητέρες απέκτησαν δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος μητρότητας άλλαξε και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ από τον περασμένο Απρίλιο αυξήθηκε και το χορηγούμενο ποσό, καθώς από τα 780 ευρώ ανέβηκε στα 830 ευρώ, μηνιαίως.

Η αύξηση αυτή του ποσού της ειδικής παροχής μητρότητας, οφείλεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνθηκε, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και είχαν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.



Επιπλέον, το επίδομα με την απόφαση που υπεγράφη επεκτάθηκε και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.



ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!