ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων με την συμμετοχή απλών πολιτών στείλαμε το πιο κάτω εξώδικο στην Υπουργό Πολιτισμού . ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ... ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων με την συμμετοχή απλών πολιτών στείλαμε το πιο κάτω εξώδικο στην Υπουργό Πολιτισμού .

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Των…………

ΚΑΤΑ

Της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνα Γ. Μενδώνη

Οδός Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα

Σε συνέχεια της από 15.03.2016 επιστολής μας αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αρχαιολογικοί χώροι της Σαλαμίνας και την από 19.6.2017 εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία για το ίδιο θέμα, θέλουμε δια της παρούσης να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Στο Δήμο της Σαλαμίνας εντοπίζονται χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές όπου συντελέστηκαν εξαιρετικά ιστορικά γεγονότα και ως εκ τούτου εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας αρχαιολογικών χώρων.

Αναφερόμαστε στη μείζονος σημασίας περιοχή της Κυνόσουρας, όπου ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, τον Αρχαίο Πολεμικό Λιμένα και την Αρχαία Πόλη όπου έχουν θεσμοθετηθεί ζώνες απολύτου προστασίας Α’ και πολλαπλής προστασίας Β’.

Η προστασία, όπως ρητά αναφέρει το ΣΤΕ στις υπ’ αριθμ. 1922 και 1923/2008 αποφάσεις του Ε’ Τμήματος, «επιβλήθηκε αφ’ ενός μεν για την προστασία του συνόλου των εντός αυτών ευρισκομένων αρχαίων, ορισμένα από τα οποία είχαν ήδη καταστραφεί, αφ’ ετέρου δε για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου ο οποίος, επί πλέον, είναι και ιστορικός τόπος».

Παρά την ανωτέρω πρόβλεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και τις ρητές απαγορεύσεις του νόμου, η σημερινή κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική.

Ο χώρος από λίκνο πολιτισμού έχει μετατραπεί σε απέραντο χώρο ανομίας, αυθαιρεσίας και καταστροφής.

Συγκεκριμένα:

1. Στις κατά τα άλλα προστατευόμενες περιοχές, και αντίθετα με το άρθρο 10 του Ν. 3028 και 4858, λειτουργούν επτά ναυπηγικές επιχειρήσεις χωρίς καμία εξ αυτών να διαθέτει άδεια λειτουργίας εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

2. Ελάχιστα λιμενικά έργα, κτίσματα και μηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, ειδικά του Υπουργείου Πολιτισμού (αντίθετα με το άρθρο 16 Ν. 4858).

3. Στον Αρχαίο Λιμένα έχουν συσσωρευτεί πλήθος σαπιοκάραβα, ναυάγια και επικίνδυνα πλοία, τα οποία βουλιάζουν, ή διαλύονται σε παρακείμενα παράνομα ναυπηγεία. Μεταξύ αυτών και το Αγία Ζώνη ΙΙ.

4. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι διαχρονικά αντίθετο με την ίδρυση και λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, ενώ κατά πάγια τακτική εισηγείται αρνητικά επί των αιτήσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Η Υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει σε πρόσφατο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο: “…Οι εν λόγω περιοχές έχουν επιβαρυνθεί επί σειρά ετών με τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, για την ίδρυση των οποίων οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ουδέποτε εξέφρασαν θετική γνώμη”. “Αντιθέτως, οι εισηγήσεις τους ήταν η μη λειτουργία των ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων”.

“Επιπλέον, κατά πάγια τακτική, εισηγούνται αρνητικά περί αιτημάτων έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία και επέκταση των ναυπηγικών επιχειρήσεων”.

5. Στην ζώνη Α΄ της Κυνόσουρας, σε άμεση γειτνίαση με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, λειτουργούν δύο ναυπηγεία κατά παράβαση κάθε

έννοιας νόμου.

6. Το ναυπηγείο γνωστής πολιτικής οικογένειας στη Α΄ ζώνη, λειτουργεί από του έτους 1980 χωρίς καμία άδεια ή έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για κανένα έργο, κτίσμα, ή μηχανολογική εγκατάσταση.

Παράλληλα, βαρύνεται με πλήθος παράνομες δραστηριότητες, εκσκαφές μεγάλης κλίμακας, καταστροφή δεκάδων τάφων, αρχαίου τείχους και της ανατολικής πλευράς του Τύμβου.

Πρόσφατα επιβραβεύθηκε με άδεια διαλυτηρίου πλοίων χωρίς εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ και σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Πολιτισμού.

7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του Επιτρόπου κ. Sinkevičius βεβαιώνει ότι: “Τα κράτη μέλη χορηγούν άδειες σε μονάδες ανακύκλωσης πλοίων εφόσον συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για καμία μονάδα ανακύκλωσης πλοίων που βρίσκεται στην Ελλάδα και η οποία θα μπορούσε να έχει αδειοδοτηθεί δυνάμει του εν λόγω κανονισμού.

Γίνεται φανερό ότι ο χώρος από λίκνο του πολιτισμού έχει μετατραπεί μοιραία σε έναν απέραντο χώρο ανομίας και καταστροφής, υπό την ανοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η αδικαιολόγητη ανοχή και παράλειψη προς ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ουδόλως συνάδει με τη διάταξη του άρθρου 24 παράγραφος 1 εδάφιο α’ του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός» καθώς και με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του ιδίου άρθρου σύμφωνα με το οποίο «Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος».

Κατά λογική ακολουθία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβαίνει σε μία διαρκή παραβίαση της υποχρέωσης προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος της Κυνόσουρας του Αρχαίου Λιμένα και της Αρχαίας Πόλης, καθότι παραλείπει να λάβει τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προάσπιση της ανωτέρω ιστορικής περιοχής.

Ταυτοχρόνως, παραβιάζεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο ήδη με την αναθεώρηση του 2001 δικαίωμά μας στο πολιτιστικό περιβάλλον. Υπό το φως των ανωτέρω, καθώς και της ιδιωτικοποίησης της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς», στην εκμετάλλευση της οποίας έχει εν τοις πράγμασι παρανόμως παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του εν λόγω χώρου μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, σας καλούμε να σεβαστείτε έμπρακτα την αυξημένη προστασία που αποδίδει η ελληνική έννομη τάξη στους ιστορικούς χώρους.

Υπογραμμίζεται μετ’ επιτάσεως ότι οι ιστορικοί χώροι συνιστούν αναγκαίο παράγοντα για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, των συλλογικών ταυτοτήτων και για τη διασφάλιση χάριν και των επόμενων γενεών της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης, ενώ η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας καθώς και ευθύνη και δικαίωμα καθενός πολίτη.

Παράλειψη της οφειλόμενης αυτής νόμιμης ενέργειας συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε με θετικό ή αρνητικό τρόπο συμβάλλει στη διαιώνιση ή/και επιβάρυνσης της κατάστασης και αστική ευθύνη για προσβολή της προσωπικότητας οποιουδήποτε θιγόμενου, την οποία δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ

για την υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Κυνόσουρας, του Αρχαίου Λιμένα και της Αρχαίας Πόλης της Σαλαμίνας

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να λάβετε κάθε νόμιμο μέτρο για την προάσπιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της ιστορικής περιοχής της Κυνόσουρας Σαλαμίνας

ΑΛΛΩΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ότι προτιθέμεθα να αναζητήσουμε από κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί οι Αρχαιολογικοί – Ιστορικοί τόποι της Σαλαμίνας και οι κάτοικοί της και την απόδοση των ποινικών ευθυνών που επάγεται η αέναη υποβάθμιση των περιοχών που εντάσσονται σε προστατευόμενο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Σαλαμίνα, 15.7.2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

error: Content is protected !!