Αυθαίρετα: ξεκινούν άμεσες κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιές Αυθαίρετα: ξεκινούν άμεσες κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιές
«Ομάδες κρούσης» των Δασικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με τους λεγόμενους «ράμπο» του Περιβάλλοντος των τμημάτων επιθεώρησης δόμησης και κατεδαφίσεων όρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για... Αυθαίρετα: ξεκινούν άμεσες κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιές

«Ομάδες κρούσης» των Δασικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με τους λεγόμενους «ράμπο» του Περιβάλλοντος των τμημάτων επιθεώρησης δόμησης και κατεδαφίσεων όρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προχωρήσουν αμέσως στη σύνταξη πρωτοκόλλων και την άμεση κατεδάφιση παλαιών και νέων αυθαίρετων, που βρίσκονται σε αναδασωτέες περιοχές, μετά από πυρκαγιές.

Η επιχείρηση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αναδασωτέες εκτάσεις, που θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, ξεκινά από εννέα νομούς της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Για αυτό το σκοπό με απόφαση του Στάθη Σταθόπουλου, Γενικού Γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος ορίζονται η από το νόμο προβλεπόμενες  επιτροπές κατεδάφισης, από υπαλλήλους των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες στελεχώνονται από συνολικά 56 δασικούς υπαλλήλους (τα μέλη των επιτροπών και τους αναπληρωτές τους).

Σύνταξη και εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης

Η απόφαση του ΓΓ Δασών, η οποία κοινοποιείται προς τις Δασικές Υπηρεσίες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τις διευθύνσεις  του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ δίνει εντολή άμεσης ενεργοποίησης  του έργου των επιτροπών και συγκεκριμένα προβλέπει ότι:



-«Έργο των επιτροπών είναι η σύνταξη πρωτοκόλλων κατεδάφισης – απομάκρυνσης και η εκτέλεση αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7β του άρθρου 67Α του Ν. 998/79, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 40 του Ν. 4280/2014 και με το συντονισμό, τη συνδρομή και την παρακολούθηση της Ε.Υ.Ε.Κ.Α., νυν Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Κινητοποίηση κρατικών αρχών, μηχανικών μέσων και προσωπικού



Η ίδια απόφαση προβλέπει για τις άμεσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αναδασωτέες εκτάσεις κινητοποίηση κρατικών αρχών και τη διάθεση μηχανικών μέσων και προσωπικού. Σχετικά αναφέρει η απόφαση του ΓΓ Δασών ότι:

-«Οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να παράσχουν τη συνδρομή τους στις επιτροπές για την πραγματοποίηση της κατεδάφισης – απομάκρυνσης, εφόσον τους ζητηθεί. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και οι λοιπές Κρατικές Αρχές, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού, κυρίως με τη διάθεση μηχανικών μέσων και προσωπικού.



Επίσης, τις επιτροπές μπορεί να συνδράμουν στο έργο τους, και οποιαδήποτε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, με τη διάθεση των κατάλληλων μηχανικών μέσων και του προσωπικού, εφόσον προσφέρονται προς τούτο και η συνδρομή τους ήθελε κριθεί αναγκαία ή χρήσιμη από τις επιτροπές».

Τα δέκα σημεία του νομοθετικού πλαισίου

Η απόφαση του ΓΓ Δασών λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή δέκα σημείων του νομοθετικού πλαισίου για την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αναδασωτέες εκτάσεις τα οποία είναι:



1. Οι διατάξεις του ν.4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (εΕ) 2019/1024) – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’184).

2. Η από 13.8.2021 Π.Ν.Π. «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις» (Α’ 143), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α’ 156).



3. Οι διατάξεις των άρθρων 47 έως 55 του ν. 4915/2022 «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις» (Α’ 63).

4. Οι διατάξεις του π.δ. 6/2022 «Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών, σύσταση Ειδικής Γραμματείας, μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων» (Α’ 17).

5. Οι διατάξεις του π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)» (Α’160), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 29/2022 «Τροποποίηση του π.δ. 132/2017 ‘’Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)’’ (Α 160)» (Α’ 77).



6. Η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΥπΡγ/79859/5910/25-7-2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διορισμός Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Υ.Ο.Δ.Δ. 745).

7. Η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/48478/3594/16.05.2022 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός των διοικητικών λεπτομερειών μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών, του αντίστοιχου προσωπικού και λοιπών θεμάτων της παρ. 5 του άρθρου τρίτου της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α 156)» (Β’ 2415).

8. Η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/62511/4542/17-6-2022 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαπιστωτική πράξη κατάταξης και τοποθέτησης του προσωπικού των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Β’ 3145).

9. Οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67Α του Ν. 998/79 (Α’ 289) «Προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας», όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 40 του Ν. 4280/2014 (Α’159) «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών. Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

10. Η αριθμ. 171990/2351/6-7-2012 (ΑΔΑ: Β40Ζ0-ΧΚΔ) εγκύκλιο διαταγή της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Συγκρότηση τριμελών επιτροπών κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε αναδασωτέες εκτάσεις».

Οι «ομάδες κρούσης» των Δασικών υπηρεσιών σε 9 νομούς

Οι επιτροπές κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, ανά νομό, εντός αναδασωτέων εκτάσεων από πυρκαγιά στην περιοχή ευθύνης της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που ισχύουν μέχρι 31-12-2025, σύμφωνα με την απόφαση του ΓΓ Δασών  έχουν  ως εξής:

Νομός Λάρισας

Τακτικά μέλη

1.Καρανίκας Χριστόφορος, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Αγιάς.

2. Ντάλλα Ευαγγελία, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λάρισας.

3. Καρκάλας Χρήστος, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λάρισας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Ναλμπάνη Μαριάνθη, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Λάρισας.

2. Λαζάρου Αθανασία, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Αγιάς.

3. Παδιώτη Δήμητρα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Ελασσόνας.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο Γκουγκουλιάς Απόστολος, ειδικότητας Δ.Ε Δασοφυλάκων, υπάλληλος του Δασαρχείου Λάρισας, με αναπληρώτρια την Καραμήτσιου Αγλαΐα, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλο του Δασαρχείου Ελασσόνας.

Νομός Μαγνησίας

Τακτικά μέλη

1. Γάκης Στέργιος, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας.

2. Αργύρη Ρεβέκα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας.

3. Ζεϊμπέκη – Κουκουθάκη Αλεξάνδρα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Νέτσικας Ευθύμιος, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας.

2. Παναγόπουλος Θωμάς, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Βόλου.

3. Αποστόλου Ασημούλα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Βόλου.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Γεωργακοπούλου Ευαγγελία, ειδικότητας Δ.Ε Δασοφυλάκων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Ν. Μαγνησίας.

Νομός Καρδίτσας

Τακτικά μέλη

1.Τσικρικά Αφροδίτη, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Ν. Καρδίτσας.

2. Χουρδάκη Τερψιθέα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Μουζακίου.

3. Κωστοπούλου Κλεοπάτρα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρδίτσας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Ποδηματά Ουρανία, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας.

2. Ξαντήρου Φωτεινή, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας.

3. Λιαγούμης Κων/νος, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Μουζακίου.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο Κυρίτσης Θωμάς, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρδίτσας, με αναπληρώτρια την Κόνιαρη Βασιλική, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλο του Δασαρχείου Μουζακίου.

Νομός Τρικάλων

Τακτικά μέλη

1. Κοφίτσας Αθανάσιος, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων.

2. Πετσιά Μαριάνα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Τρικάλων.

3. Γκίκας Αλέξιος, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Καλαμπάκας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Ζαλαβρά Μαρία, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων.

2. Χαριζοπούλου Αφροδίτη, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Τρικάλων.

3. Σκρέκας Ευθύμιος, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Καλαμπάκας.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Κουκουτσέλου Χρύσα, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων, με αναπληρώτρια τη Μωυζέ Χρυσάνθη, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλο του Δασαρχείου Τρικάλων.

Νομός Φθιώτιδας

Τακτικά μέλη

1. Παλαιογιάννης Ιωάννης, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φθιώτιδας.

2. Τσακνή Ευαγγελία, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φθιώτιδας.

3. Γκιλεφέση Ιωάννα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φθιώτιδας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Τσιλογιάννη Δήμητρα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Λαμίας.

2. Μπούλας Θεόδωρος, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λαμίας.

3. Πρασσά Αθηνά, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φθιώτιδας.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Διβριώτη Αθηνά, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φθιώτιδας, με αναπληρωτή το Δήμο Γεώργιο ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλο της Δ/νσης Δασών Φθιώτιδας.

Νομός Εύβοιας

Τακτικά μέλη

1. Κάλφα Μαρία, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Εύβοιας.

2. Παπαγεωργίου Ασήμω, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων , υπάλληλος του Δασαρχείου Χαλκίδας.

3. Καραδόντα Αντιγόνη, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Χαλκίδας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Σταματούκου Ηρακλίτσα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Εύβοιας.

2. Γιαννοπούλου Παρασκευή, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Εύβοιας.

3. Δανέλη Ιωάννα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Χαλκίδας.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο Μπαρότας Παναγιώτης, ειδικότητας Π.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλος του Δασαρχείου Χαλκίδας, με αναπληρωτή τον Γερογιάννη Ιωάννη, ειδικότητας Δ.Ε Δασοφυλάκων, υπάλληλο της Δ/νσης Δασών Εύβοιας.

Νομός Βοιωτίας

Τακτικά μέλη

1. Ρίζου Αγαθή ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Βοιωτίας.

2. Μαρίνου Μαργαρίτα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Θηβών.

3. Στάμου Τριανταφυλλιά, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λιβαδειάς

Αναπληρωματικά μέλη

1. Κουκιάσα Νικολίτσα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Λιβαδειάς.

2. Παπαϊωάννου – Κοβού Ευσταθία, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λιβαδειάς.

3. Κουρτίδου Σταυρούλα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λιβαδειάς.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο Χρήστου Γεώργιος, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Βοιωτίας.

Νομός Ευρυτανίας

Τακτικά μέλη

1. Ευαγγελοπούλου Μαρία, ΤΕ Τεχν. Δασοπονίας, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Ευρυτανίας.

2. Μητρολιά Ιωάννα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρπενησίου.

3. Ντρίβα Αλεξάνδρα, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρπενησίου.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Καρκάνης Ιωάννης, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρπενησίου,

2. Φλώρου Ζωή, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρπενησίου.

3. Κωστούλα Αγορή, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων,, υπάλληλος του Δασαρχείου Καρπενησίου.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Ζάρρα Μαρία, ειδικότητας Δ.Ε Δασοφυλάκων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Ευρυτανίας με αναπληρώτρια τη Σαξώνη Αικατερίνη, ειδικότητας Δ.Ε Δασοφυλάκων, υπάλληλο της Δ/νσης Δασών Ευρυτανίας.

Νομός Φωκίδας

Τακτικά μέλη

1. Χρυσαφοπούλου Ελισσάβετ, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος του Δασαρχείου Άμφισσας.

2. Μανιτάρας Παναγιώτης, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Λιδωρικίου.

3. Καρτσιούκα Ασημίνα, ειδικότητας ΠΕ Δασολόγων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φωκίδας.

Αναπληρωματικά μέλη

1. Ιωάννου Κοσμάς, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Άμφισσας.

2. Καραθάνος Νικόλαος, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Άμφισσας.

3. Μώρη Αικατερίνη, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας, υπάλληλος του Δασαρχείου Άμφισσας.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται, ο Λερίου Ευάγγελος, ειδικότητας Δ.Ε Δασοφυλάκων, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Φωκίδας, με αναπληρώτρια την Αραποπούλου Ασημούλα, ειδικότητας Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού, υπάλληλος ΙΔΑΧ Δ/νσης Δασών Φωκίδας.

ecopress.gr

error: Content is protected !!