ΥΠΕΘΟ: Μπαράζ μεταρρυθμίσεων στο β’ εξάμηνο – Ποια νομοσχέδια προωθεί ΥΠΕΘΟ: Μπαράζ μεταρρυθμίσεων στο β’ εξάμηνο – Ποια νομοσχέδια προωθεί
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ψηφιακό τέλος... ΥΠΕΘΟ: Μπαράζ μεταρρυθμίσεων στο β’ εξάμηνο – Ποια νομοσχέδια προωθεί

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ψηφιακό τέλος των συναλλαγών, ώστε οι διαδικασίες να καταστούν πιο εύκολες για φυσικά και νομικά πρόσωπα

Με μπαράζ νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, προχωρά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής.



Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ψηφιακό τέλος των συναλλαγών, ώστε οι διαδικασίες να καταστούν πιο εύκολες για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ακολουθούν τα νομοσχέδια με τη θέσπιση κινήτρων για όσες επιχειρήσεις καινοτομούν, την ενίσχυση των κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, τις δημόσιες επενδύσεις με τη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πορεία τους τόσο από το ΥΠΕΘΟ, όσο και από τους φορείς υλοποίησης και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα  αλλά και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν.



Ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καταργούνται οριστικά περισσότερες από 600 περιπτώσεις επιβολής του Τέλους Χαρτοσήμου όπως σε χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.



Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών 

  • 3,60% σε όλα τα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.
  • 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
  • 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
  • 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.


Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία

Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν. 



Εξετάζονται:

  • Αμεσες επιδοτήσεις στις επενδυτικές δαπάνες
  • Φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και αυξημένες αποσβέσεις
  • Ποικίλες διευκολύνσεις για την υλοποίηση των  επενδυτικών σχεδίων.
  • Διευκολύνσεις για συμμετοχή σε προγράμματα, σε προμήθειες  και σε αναθέσεις έργων του δημόσιου τομέα
  • Επέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.


Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. 

 Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης είναι στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε. 

Για αυτό τον λόγο σχεδιάζονται:

  • Απλούστευση του πλαισίου, καθώς υπάρχουν νόμοι που έχουν ισχύ από το 1970. 
  • Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
  • Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
  • Θα δοθούν επιπλέον κίνητρα γιατην εισαγωγή στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών που συνδέονται με την είσοδό τους.

Δημόσιες Επενδύσεις

Παρακολούθηση από το 2025 σε πραγματικό χρόνο των δημοσίων επενδύσεων από τους φορείς υλοποίησης και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός 20ετίας, πρόβλεψη δαπανών και για τη συντήρηση επενδύσεων σε υποδομές και ειδική μερίδα για τις ζημιές και τις φυσικές καταστροφές φέρνει το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Νέο κεφάλαιο για το ΠΔΕ θα είναι η πρόβλεψη και η χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίζουν τη χώρα κατά της κλιματικής αλλαγής. ενώ το πιο δύσκολο κομμάτι στην υλοποίηση του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή των διαδικασιών, ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις, από τον διαγωνισμό κατακύρωσης τους μέχρι και την ολοκλήρωσή τους, ενώ θα τα παρακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Η επαναφορά των περιορισμών για χρέος, έλλειμμα και την οροφή αύξησης των πρωτογενών δαπανών, που θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο.

Τα όρια θα οριστικοποιηθούν στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη αλλά δεν θα υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθούν για όλη την διάρκεια του 4ετούς μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου.

imerisia.gr

error: Content is protected !!