Με ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας τρεις στους 10 Ελληνες Με ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας τρεις στους 10 Ελληνες
Μέσα σε µία χρονιά τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας αυξήθηκαν κατά 8%. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, 2,79 εκατοµµύρια Ελληνες ήταν ασφαλισµένοι µέσω ατοµικών ή... Με ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας τρεις στους 10 Ελληνες

Μέσα σε µία χρονιά τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας αυξήθηκαν κατά 8%. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, 2,79 εκατοµµύρια Ελληνες ήταν ασφαλισµένοι µέσω ατοµικών ή οµαδικών προγραµµάτων. Τα τελευταία σηµείωσαν τη µεγαλύτερη άνοδο το 2023 και αποτελούν πλέον το 43% των ενεργών ασφαλισµένων του κλάδου. Από την ανάλυση των στοιχείων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκύπτει ότι οι νοσοκοµειακές αποζηµιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2023 επιµερίζονται κατά 74% σε νοσοκοµειακά έξοδα, όπως εξετάσεις και δαπάνη για το δωµάτιο, και κατά 26% σε αµοιβές γιατρών. Το αυξηµένο κόστος των αποζηµιώσεων «δικαιολογεί», σύµφωνα µε εκπροσώπους του κλάδου, και τις υψηλές αυξήσεις που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσµα της ανόδου του κόστους νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης θα ήταν ακόµη πιο ισχυρή αν 232.000 ασφαλισµένοι δεν είχαν ακυρώσει το ασφαλιστήριο συµβόλαιό τους.



Περίπου τρεις στους 10 Ελληνες διέθεταν στα τέλη του 2023 ιδιωτικό ασφαλιστήριο συµβόλαιο υγείας είτε µέσω ατοµικών προγραµµάτων είτε µέσω οµαδικών, που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους. Πρόκειται για 2,79 εκατ. Ελληνες έναντι 2,58 εκατ. το 2022, αριθµός αυξηµένος κατά 8%, από τους οποίους 1,58 εκατ. έχουν ασφαλιστεί µέσω ατοµικών προγραµµάτων, ενώ 1,2 εκατ. είναι ασφαλισµένοι µέσω οµαδικών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, βάσει των οποίων οι ασφαλισµένοι των ατοµικών ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση µε το 2022, ενώ οι ασφαλισµένοι µέσα από οµαδικά προγράµµατα αυξήθηκαν κατά 10%, σηµειώνοντας µεγαλύτερη διείσδυση, µε συνέπεια να αποτελούν πλέον το 43% των ενεργών ασφαλισµένων του κλάδου.



Τα στοιχεία για τη διευρυνόµενη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αποτέλεσµα των χρόνιων προβληµάτων που εξακολουθεί να εµφανίζει το δηµόσιο σύστηµα υγείας, θα ήταν ακόµη πιο ενθαρρυντικά αν το ίδιο διάστηµα 232.000 ασφαλισµένοι δεν είχαν ακυρώσει το ασφαλιστήριο συµβόλαιό τους, αδυνατώντας προφανώς να ανταποκριθούν στη δαπάνη για τη διατήρηση του προγράµµατος υγείας. Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι στα τέλη του 2023 143.000 ασφαλισµένοι που είχαν ατοµικό συµβόλαιο διέκοψαν την ασφάλισή τους (αριθµός αυξηµένος κατά 7% σε σχέση µε το 2022), ενώ πάνω από 89.000 ήταν οι ασφαλισµένοι µέσω οµαδικών προγραµµάτων που διέκοψαν το ασφαλιστήριό τους (αριθµός αυξηµένος κατά 53% σε σχέση µε το 2022). ∆ιευκρινίζεται ότι η ακύρωση των οµαδικών προγραµµάτων υγείας µπορεί να γίνει ακούσια από τον ασφαλισµένο, καθώς η διακοπή αυτής της παροχής µπορεί να αποφασιστεί από την εταιρεία και όπως παρατηρεί η ΕΑΕΕ, «παρά τη σηµαντική αύξηση των ακυρωθέντων ασφαλισµένων από οµαδικά συµβόλαια, το 62% του συνόλου των ακυρώσεων προέρχεται από τις ατοµικές ασφαλίσεις και το 38% από τις οµαδικές». Να σηµειωθεί ότι η χώρα µας κατατάσσεται πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, µε ετήσια δαπάνη που φθάνει τα 5,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 2022), όταν η δαπάνη µέσω της ιδιωτικής ασφάλισης είναι µόλις 712,4 εκατ. ευρώ.



Με ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας τρεις στους 10 Ελληνες-1

Ο σηµαντικότερος λόγος που οδηγεί στην ακύρωση ενός ασφαλιστικού προγράµµατος υγείας είναι το ετήσιο κόστος που συνεπάγεται η διατήρησή του, µετά και τις αλυσιδωτές αυξήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες τον προηγούµενο χρόνο και οι οποίες συνεχίζονται και το 2024. Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσµα και των υψηλών αποζηµιώσεων, που αυξήθηκαν γεωµετρικά το 2023, φθάνοντας τα 710,2 εκατ. ευρώ έναντι 610,4 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 16% µέσα σε µία µόνο χρονιά, ποσοστό δηλαδή πολύ µεγαλύτερο από την αύξηση που κατέγραψε ο αριθµός των ασφαλισµένων. Από αυτές, τα 483 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν για την κάλυψη αποζηµιώσεων από ατοµικά προγράµµατα, ενώ περίπου άλλα 227,2 εκατ. ευρώ ήταν οι αποζηµιώσεις που καταβλήθηκαν στα οµαδικά προγράµµατα.



Από το σύνολο των 710,2 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης, το 90% –δηλαδή τα 641 εκατ. ευρώ– αφορούσε αµιγώς νοσοκοµειακές καλύψεις των ατοµικών και οµαδικών προγραµµάτων υγείας, δαπάνη που είναι αυξηµένη κατά 16% σε σχέση µε πέρυσι. Οι εξωνοσοκοµειακές καλύψεις, π.χ. εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, επιδόµατα κ.λπ., αυξήθηκαν επίσης κατά 15% στα 69 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν όµως µόλις το 10% του συνόλου των αποζηµιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2023. Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΑΕΕ προκύπτει ότι οι νοσοκοµειακές αποζηµιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2023 επιµερίζονται κατά 74% σε νοσοκοµειακά έξοδα, όπως εξετάσεις και η δαπάνη για το δωµάτιο, και κατά 26% σε αµοιβές γιατρών. Το αυξηµένο κόστος των αποζηµιώσεων «δικαιολογεί», σύµφωνα µε εκπροσώπους του κλάδου, και τις υψηλές αυξήσεις που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσµα της ανόδου του κόστους νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.



Την ίδια στιγµή, τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια µειώνεται σταθερά το πλήθος των ασφαλισµένων που διαθέτουν παλιά νοσοκοµειακά προγράµµατα µε ισόβια κάλυψη, καθώς από 442.100 ασφαλισµένους το 2019 έχουν µειωθεί σε 324.300 το 2023. Πρόκειται για προγράµµατα που έχουν υποστεί τις µεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια, µε συνέπεια αρκετοί ασφαλισµένοι να υποχρεώνονται να διακόψουν το συµβόλαιό τους, ενώ ήδη από το 2020 τα προγράµµατα αυτά εγκαταλείφθηκαν και από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες σταµάτησαν να τα πουλάνε. Αντιθέτως, αυξηµένος είναι ο αριθµός των ασφαλισµένων µέσω προγραµµάτων ετήσιας διάρκειας, που από 542.000 το 2019 έφτασε τις 879.100 το 2023.

moneyreview.gr



error: Content is protected !!