Τρία εκατομμύρια προσυμπληρωμένες δηλώσεις το 2025 ο στόχος της ΑΑΔΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 30 Αυγούστου 2024 fonisalaminas
Την αποτίμηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος, με τις καθυστερήσεις από πλευράς των φορέων που έχουν την ευθύνη αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών αλλά και κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων που διαβίβασαν στη φορολογική διοίκηση λανθασμένα στοιχεία.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑ∆Ε είναι το επόμενο έτος να ανοίξει το Taxis νωρίτερα, αλλά κυρίως να οριστεί η ημερομηνία αποστολής των στοιχείων και ενδεχομένως να υπάρξουν κυρώσεις στους φορείς που καθυστερούν τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές στη νομοθεσία θα πρέπει να ολοκληρώνονται στο τέλος κάθε έτους, προκειμένου να είναι έτοιμη η φορολογική διοίκηση αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Αποτίμηση θα γίνει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, 420.000 δηλώσεις, από 1,4 εκατ. προσυμπληρωμένες, υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑ∆Ε. Στις υπόλοιπες είτε έγιναν μικροδιορθώσεις, είτε απλώς οι φορολογούμενοι «τσέκαραν» τη δήλωσή τους και την υπέβαλαν «πατώντας» το κουμπί «αποστολή».
Στόχος είναι το 2025 να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, φθάνοντας περίπου στα 3 εκατ. προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Από το 2026 (για τα εισοδήματα του 2025) θα προστεθούν και οι δηλώσεις των επαγγελματιών, καθώς στο τέλος του τρέχοντος έτους καταργούνται και οι αποκλίσεις στα έσοδα και τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα έξοδα θα είναι κλειδωμένες, με ό,τι ανεβαίνει αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Με βάση τον σχεδιασμό το 2026, οι 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λαμβάνουν το εκκαθαριστικό από την εφορία χωρίς να έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, όπως και φέτος θα καλούνται να ελέγχουν τη δήλωση και εάν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, να προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Ολα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.
Από την εποχή της ταχυδρόμησης της φορολογικής δήλωσης μέσω των ΕΛΤΑ και τη μετέπειτα προαιρετική ηλεκτρονική υποβολή, χωρίς όμως προσυμπληρωμένους κωδικούς ούτε για τις αποδοχές, φθάσαμε στο 2012 που αποφασίσθηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή για όλους σχεδόν, πλην των συνταξιούχων, ενώ το 2013 επεκτάθηκε στο σύνολο των φορολογουμένων.
Ουσιαστικά η φετινή διαδικασία ήταν το πρώτο βήμα για να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα και να επιλυθούν.
Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση λαμβάνει στοιχεία σήμερα που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δανείων και πιστωτικών καρτών, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα.
Φέτος, με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ (εσόδων και εξόδων) η φορολογική διοίκηση θα έχει και όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνται για την πλήρη αυτοματοποίηση του εντύπου Ε3 για όσους έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ουσιαστικά, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν συμβάλει στην αυτοματοποίηση των δηλώσεων καθώς και στον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει υποχρεωτική από το 2025, η εφορία θα έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, βάζοντας ένα τέλος στη γραφειοκρατία.
moneyreview.gr