Διαχείριση αποβλήτων: Αλλαγές με ν/σ -Οι κυρώσεις για τους Δήμους που δεν “συμμορφώνονται” Διαχείριση αποβλήτων: Αλλαγές με ν/σ -Οι κυρώσεις για τους Δήμους που δεν “συμμορφώνονται”
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης... Διαχείριση αποβλήτων: Αλλαγές με ν/σ -Οι κυρώσεις για τους Δήμους που δεν “συμμορφώνονται”

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 17:00.



Ανάμεσα στις προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι δήμοι δεν συμμορφώνονται, ιδίως στις περιπτώσεις που υπάρχει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (λ.χ. χωματερές). Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες της ανακύκλωσης σε μικρούς πληθυσμιακά ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, με το ΥΠΕΝ να αναλαμβάνει τα έξοδα.



Οι μεταβολές θα αφορούν τη διαχείριση τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Για παράδειγμα: Συγχωνεύονται συλλογικοί φορείς των Δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ). Η συνεισφορά των Δήμων στον ΦΟΔΣΑ στον οποίο ανήκουν γίνεται μηνιαίως από τριμηνιαίως, προφανώς λόγω χρεών που έχουν συσσωρευθεί σε ορισμένους από αυτούς. Αν ο δήμος χρεώνει στους πολίτες λιγότερα από όσα πρέπει, τότε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μπορεί να ζητήσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών την παρακράτηση και απόδοση της διαφοράς μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).



Επίσης προωθούνται:

  • Αλλαγές στο σύστημα επιστροφής συσκευασιών: Το σύστημα επιστροφής συσκευασιών θα απλοποιηθεί και θα επεκταθεί, με στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.
  • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής: Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα απορρίμματά τους και να συμμετέχουν στα συστήματα ανακύκλωσης.
  • Σύστημα για συσκευασίες φυτοφαρμάκων: Θα δημιουργηθεί ένα ειδικό σύστημα για τη συλλογή και διαχείριση των πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.


Επιπλέον:

-«Από την 1η.1.2025, οι φορείς λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Υ. διενεργούν δειγματοληψίες και αναλύσεις επί των εισερχομένων φορτίων ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που εξυπηρετούν, προκειμένου να υπολογίζεται η ποσότητα των ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασιών και λοιπών υλικών, καθώς και το υπόλειμμα που αντιστοιχεί στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, χρησιμοποιώντας ενιαία μέθοδο δειγματοληψίας και ανάλυσης».Δείτε ακόμη:



Παρέμβαση Υπουργείου για… συμμορφώσεις

Το άρθρο 12 αναφέρει: «Προς τον σκοπό της αποτροπής της μη νόμιμης συσσώρευσης αποβλήτων και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται, με απόφασή του, να αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων την υλοποίηση έργων και δράσεων σε περίπτωση άρνησης, τεκμηριωμένης αδυναμίας ή αδράνειας Δήμου ή Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) να λάβει τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης. Εάν η κρατική δαπάνη αφορά μέτρα για την υλοποίηση των οποίων υπόχρεος είναι δήμος, το αντίστοιχο ποσό της δαπάνης που απαιτήθηκε, παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους».



Πάντως, το νέο νομοσχέδιο βέβαια εγείρει και μια σειρά από ερωτήματα. Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των δημοτικών τελών; Ποιο θα είναι το κόστος για τους δήμους από την εφαρμογή των νέων μέτρων; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα κινούνται διαδικασίες ανάθεσης των συμβάσεων σε ιδιώτες;

Όπως αναφέρι το ΥΠΕΝ,  στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να μετέχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου.

aftodioikisi.gr

error: Content is protected !!