Αυθαίρετα: η τελική λύση για χιλιάδες άκυρα συμβόλαια, από φάουλ στις υπαγωγές Αυθαίρετα: η τελική λύση για χιλιάδες άκυρα συμβόλαια, από φάουλ στις υπαγωγές
Λύση για χιλιάδες άκυρα συμβόλαια από το 2011, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων μηχανικών  ή και χωρίς καθόλου υπαγωγή στους νόμους των αυθαιρέτων δίνει νομοθετική... Αυθαίρετα: η τελική λύση για χιλιάδες άκυρα συμβόλαια, από φάουλ στις υπαγωγές

Λύση για χιλιάδες άκυρα συμβόλαια από το 2011, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων μηχανικών  ή και χωρίς καθόλου υπαγωγή στους νόμους των αυθαιρέτων δίνει νομοθετική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που ψηφίζεται στη Βουλή. Οι τελικές ρυθμίσεις για μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και γεωτεμαχίων με αποκλίσεις τετραγωνικών και για τις μεταβιβάσεις με προσύμφωνα.

 Η νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται στη Βουλή σε γενικές γραμμές προβλέπει ότι θεραπεύεται η ακυρότητα του συμβολαίου, διορθώνεται η λανθασμένη και καλύπτεται η παράλειψη υπαγωγής αυθαιρέτου του ακινήτου, με την εκ νέου ορθή υπαγωγή από μηχανικό, που θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου και δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή ιδιοκτήτη, να προχωρήσει σε μονομερή διόρθωση του συμβολαίου.

Θεραπεύονται χιλιάδες ακύρα συμβόλαια και ξεμπλοκάρουν νέες μεταβιβάσεις

Η νέα νομοθετική ρύθμιση, που θεραπεύει τα άκυρα συμβόλαια, εξαιτίας λαθών στις υπαγωγές και παραλείψεις υπαγωγών αυθαιρέτων τμημάτων και αυθαίρετων αλλαγών χρήσεων στα ακίνητα που μεταβιβάζονται, περιελήφθη στο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο,  μετά από συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και το Σύλλογο Συμβολαιογράφων, που διατύπωσαν σχετικό αίτημα και τεκμηρίωσαν την ανάγκη να προστατευτούν οι συναλλαγές και να λυθεί το πρόβλημα για χιλιάδες ακίνητα που μένουν εκτός κτηματαγοράς



-«Η τελική διάταξη, είναι υψίστης σπουδαιότητας και υψίστης ανακούφισης για τους πολίτες, για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και εν γένει για την κοινωνία», τόνισε η Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στη Βουλή, αναφέροντας ότι:

-«Aπό το 2011 υπογράφονται συμβόλαια, εφόσον ο μηχανικός κάνει αυτοψία και υπάγει τις αυθαιρεσίες στις διατάξεις, του εκάστοτε και διαχρονικά ισχύοντος νόμου των αυθαιρέτων». Ωστόσο όπως είπε, «δυστυχώς αρκετές φορές αυτές οι υπαγωγές είναι εσφαλμένες, ελλιπείς ή και δεν γίνονται καθόλου υπαγωγές»,  και με τα μέχρι τώρα ισχύοντα «η σύμβαση τινάζονταν στον αέρα, δεν αποκτούσε κυριότητα ο αγοραστής και έπρεπε να επαναλάβει το συμβόλαιο».



-«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοθέτημα, για  πολλές διατάξεις, του οποίου η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων σε συνεργασία και με τους συμβολαιογράφους, έχει πασχίσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να δοθούν οι λύσεις σε προβλήματα, που κυρίως προέκυψαν από την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου και από την εντεύθεν ασυμφωνία μεταξύ των εμβαδών,  των περιγραφών και των χρήσεων, πολλές φορές, των τίτλων  των ακινήτων, ανάμεσα στην ηλεκτρονική ταυτότητα και στους ιδιοκτησιακούς τίτλους. Δίνονται λύσεις σε πολύ σημαντικά προβλήματα, όπως η δυνατότητα νομιμοποίησης λανθασμένων τίτλων ιδιοκτησίας» τόνισε ο Στράτος Παραδιάς στη Βουλή προσθέτοντας ότι:

-«Έχουμε διατάξεις πολύ σημαντικές που αφορούν τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας στις πολυκατοικίες, όπου εκεί ο κάθε ιδιοκτήτης θα προσαρμόσει τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του με την πραγματικότητα, όπως αυτή δημιουργήθηκε από την κατασκευή του κτιρίου και με βάση πάντοτε την περιγραφή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου».



-«Επίσης, σημαντικές είναι και οι διατάξεις που έχουν σχέση με την απεμπλοκή των ιδιοκτητών από τις δασικές υπηρεσίες, ενώ έχουν κερδίσει τη δικαστική διαμάχη με το δημόσιο, να λάβει τέλος η ταλαιπωρία τους».

Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι ιδιοτήτες δεν γνώριζαν τι υπέγραφαν στις δηλώσεις υπαγωγής 

Το υπουργείο προχωρά στην νομοθετική επίλυση του προβλήματος των προβληματικών υπαγωγών αυθαιρέτων αναγνωρίζοντας για τους ιδιοκτήτες που μεταβιβάζουν ακίνητα ότι:



-«Ο εντολέας μπορεί  να υπογράφει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή του ακινήτου του στις εκάστοτε διατάξεις των νόμων αυθαιρέτων, όμως, αναμφίβολα δεν διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις για να αξιολογήσει την υπαγωγή του μηχανικού είτε ως προς τη διαδικασία είτε ως προς την ουσία της», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής ρύθμισης και υπογραμμίζεται ότι:

« Συνεπώς, καθίσταται αναγκαίο, για τις περιπτώσεις των αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων που υπήχθησαν στις διατάξεις των ν. 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017 ελλιπώς ή εσφαλμένως είτε δεν υπήχθησαν καθόλου και εν συνεχεία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφική πράξη, η ακυρότητα της τελευταίας να θεραπεύεται με την εκ των υστέρων ορθή υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος.



 Οι μηχανικοί έχουν επισημαίνει το πρόβλημα και ζητούν ανοιχτή τακτοποίηση αυθαιρέτων 

Το πρόβλημα των λανθασμένων υπαγωγών έχουν επισημάνει κατ΄ επανάληψη και οι φορείς των μηχανικών. Χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ) έχει ζητήσει να μείνει ανοιχτή η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Ταυτότητα Κτιρίου, τονίζοντας ότι:

-«Ακόμα και υπαγωγές που έχουν συμπεριληφθεί σε συμβόλαια στην πλειοψηφία τους αν ελεγχθούν μπορεί να βρεθούν με μικρά ή μεγάλα λάθη, πού έγιναν λόγω πίεσης χρόνου, λόγω αβλεψίας ή λόγω ελλιπούς κατανόησης και ερμηνείας των διατάξεων (βλέπε σχετικά τις εκατοντάδες των ερωταπαντήσεων), λόγω της ετεροχρονισμένης έκδοσης εγκυκλίων, λόγω της κρατούσας ανασφάλειας δικαίου».  

Ολοκλήρωση παλαιών υπαγωγών αυθαιρέτων μέχρι το τέλος του έτους

Σημειώνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει ψηφιστεί στη Βουλή για τις υπαγωγές αυθαιρέτων στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017, και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (Α’ 209) που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, για τις οποίες η προθεσμία ολοκλήρωσης της υποβολής των δικαιολογητικών έληγε  στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έχει δοθεί διετής παράταση μέχρι το τέλος του 2024.

Λύση με εκ νέου ορθή υπαγωγή αυθαιρέτων από μηχανικό και μονομερή διόρθωση συμβολαίου

-«Με τη νέα διάταξη, θεραπεύεται εκ των υστέρων η ακυρότητα, εφόσον γίνει από τον καινούργιο μηχανικό που θα κάνει την αυτοψία, υπαγωγή των αυθαιρεσιών αυτών, ορθή υπαγωγή και θα μπορεί ο τελευταίος αγοραστής, ο τελευταίος αποκτών να προχωρήσει μόνος του στη διόρθωση του συμβολαίου», είπε η Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου, αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, κατά την ακρόαση εκπροσώπων φορέων για το νομοσχέδιο του Κτηματολογίου, στην Επιτροπή της Βουλής

Αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις λανθασμένες η ελλιπείς υπαγωγές αυθαιρέτων είπε η ίδια ότι:  «το αποτέλεσμα είναι ότι υπογράφεται το συμβόλαιο, ο αγοραστής δίνει το τίμημα, πληρώνει και όταν μετά από 4-5 χρόνια, γιατί κάτι του συμβαίνει του ανθρώπου πάει να το πουλήσει, θέλει να κάνει μια εγχείρηση ή οτιδήποτε, ο νέος μηχανικός που έρχεται να κάνει αυτοψία, διαπιστώνει ότι υπήρχανε αυθαίρετα τα οποία, δεν είχανε είχαν υπαχθεί στις Διατάξεις του ισχύοντος Νόμου». Και εξήγησε ότι με τα μέχρι τώρα ισχύοντα το αποτέλεσμα είναι ότι

«Η σύμβαση τινάζονταν στον αέρα, δεν αποκτούσε κυριότητα ο αγοραστής και έπρεπε να επαναλάβει το συμβόλαιο. Δηλαδή, να βρει τον τότε πωλητή που μπορεί να είχε πεθάνει ο άνθρωπος, να βρει τους κληρονόμους του, αν κατοικούσε στο εξωτερικό να τον βρει που βρίσκεται και όχι, μόνο αυτό, είχε καταβάλει το τίμημα, δεν είχε τίποτε στην ιδιοκτησία του και έπρεπε να προσκομίσει φορολογικές ασφαλιστικές. Ποιος, από πού και πότε να τα φέρει;»

Αγκάθι στη νέα ρύθμιση ο χρονικός περιορισμός

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα διάταξη για τα συμβόλαια με προβληματικές υπαγωγές αυθαιρέτων θέτει καταληκτική προθεσμία για τις υποθέσεις συμβολαίων που αφορούν μέχρι την 1η Μαϊου 2024. Τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ όσο και η αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ζήτησαν να μην υπάρξει χρονικός περιορισμός.

-«Όσον αφορά στη δυνατότητα νομιμοποίησης λανθασμένων τίτλων ιδιοκτησίας. Εκεί θα πρέπει να πούμε ότι η ημερομηνία 1.5.2024 είναι αχρείαστη, δεν χρειάζεται, θα πρέπει να πάει σύμφωνα με την ημερομηνία έναρξης ισχύος», είπε ο Στράτος Παραδιάς.

-«Μεταξύ των προϋποθέσεων της Διάταξης είναι η ημερομηνία η οποία τέθηκε για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2011, ημερομηνία έναρξης του ν.4014/2011, μέχρι την 1/05/2024. Αυτή η ημερομηνία δεν συνδέεται τόσο πολύ με το περιεχόμενο της σπουδαιότητας της Διάταξης. Σε κάθε περίπτωση εμείς ζητάμε την απάλειψη της ημερομηνίας, αν τούτο δεν γίνει δεκτό τουλάχιστον, να τεθεί αντ’ αυτής η ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου στο ΦΕΚ», είπε η Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου.

Αποκλίσεις σε γεωτεμάχια εκτός σχεδίου

-«Στο ίδιο το άρθρο, το άρθρο 16, θέλω να τονίσω ότι εξάρουμε μία από τις προτάσεις τις οποίες είχαμε υποβάλλει, ήταν και οι περαιτέρω μονομερείς τροποποιήσεις οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών. Αυτό θα γίνεται όχι, μόνο για τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί, θα γίνεται και για τα νόμιμα, γιατί πάντα είχαμε πρόβλημα ως προς αυτό και κάποιες άλλες διατάξεις» σημείωσε η αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

Η ίδια επισήμανε ότι η πρόβλεψη στο σχετικό άρθρο, η οποία προβλέπει αποκλίσεις σε γεωτεμάχια εκτός σχεδίου ότι: «Αυτό το οποίο θέλω να σημειώσω στο άρθρο 16, – είναι η παράγραφος 1, η οποία κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει να ψηφιστεί για τον λόγο ότι δημιουργεί προβλήματα εκ του μη όντος. Διότι ουδέποτε γίνονται συμβολαιογραφικές πράξεις διόρθωσης, όταν το οικόπεδο είναι μέσα στις αποκλίσεις 5%+ -5% και 10% + -10%  για τα γεωτεμάχια, τα ευρισκόμενα εκτός σχεδίου», εξηγώντας ότι:

-«Γιατί μέσα σε αυτές τις αποκλίσεις λες, αν είναι 180 τετραγωνικά ήταν το οικόπεδο, είναι 185 τετραγωνικά, λες κατά νεότερη καταμέτρηση, πληρώνεις τον φόρο και μεταβιβάζεις. Είναι οι αποκλίσεις για τις οποίες δεν χρειάζονται οι διορθώσεις των τίτλων για την έκδοση της άδειας ή την αναθεώρηση της άδειας».

Η τελική ρύθμιση 

Η τελική νομοθετική ρύθμιση, όπως κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή για τα συμβόλαια με προβληματικές υπαγωγές αυθαιρέτων και τις μονομερείς τροποποιήσεις για  διαμερίσματα πολυκατοικιών και  γεωτεμάχια με αποκλίσεις τετραγωνικών αναλυτικά (άρθρο 16 του νομοσχεδίου) προβλέπει τα ακόλουθα:

-Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων – Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων – Άρση ακυρότητας μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επί μεταγενέστερης υπαγωγής αυθαιρεσιών -Τροποποίηση περ. α) της παρ. 1 άρθρου 82 ν. 4495/2017

1. Ο κύριος γηπέδου ή οικοπέδου με υφιστάμενα ένα ή περισσότερα κτίσματα, επί των οποίων δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, δύναται, αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, της εγγραφής στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και της αποτύπωσης στα κτηματολογικά διαγράμματα, να προβαίνει μονομερώς χωρίς τη συναίνεση των λοιπών εξ αδιαιρέτου ιδιοκτητών στη διόρθωση, σύμφωνα με την ως άνω ταύτιση, των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με:

α) την πραγματική επιφάνεια,

β) το περίγραμμα και

 γ) τη χρήση των κτισμάτων.

Η διόρθωση του πρώτου εδαφίου διενεργείται μονομερώς, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του γεωτεμαχίου,

β) οι αποκλίσεις επί του εμβαδού βρίσκονται εντός των ποσοστών απόκλισης της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί των προδιαγραφών σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και διαγραμμάτων κάλυψης, ήτοι βα) για οικόπεδα ή γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού, με απόκλιση έως πέντε τοις εκατό (5%), και ββ) για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ή γήπεδα, με απόκλιση έως δέκα τοις εκατό (10%),

γ) έχει καταβληθεί τυχόν οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος, και

δ) υφίστανται νομίμως ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017.

2. α) Ο κύριος οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας δύναται να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, ως προς την επιφάνεια, το περίγραμμα και τη χρήση της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο κατασκευής της οικοδομής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του άρθρου 53 του ν. 4495/2017, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

αα) δεν θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου,

αβ) έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος, και

αγ) υφίστανται νομίμως ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017.

β) Σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, μετρήσεις με απόκλιση εμβαδού έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης μετρήσεις θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου για τη μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών ή για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών. Η παρούσα εφαρμόζεται και για τις αποκλίσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών και τμημάτων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών που δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του πρώτου εδαφίου.

γ) Κύριος οριζοντίου ιδιοκτησίας δύναται να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ως προς τη μεταφορά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας σε έτερη οριζόντια ιδιοκτησία δικής του κυριότητας, υπό την προϋπόθεση, ότι η έτερη οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία μεταφέρεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης βρίσκεται επί της ιδίας οικοδομής και δεν διαθέτει, ήδη, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ιδίου σκοπού.

3. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 82 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί απαγόρευσης δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις, προστίθενται εδάφια, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο, και η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 82, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«α) Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κατά την παράγραφο 1β του άρθρου 81, ή έχει εκτελεστεί πολεοδομική παράβαση των περιπτώσεων β), γ), δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 81. Στην ανωτέρω απαγόρευση εμπίπτουν και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται σε εταιρεία.

Η ανωτέρω ακυρότητα των μεταβιβάσεων και των συστάσεων εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί προ της 1ης.5.2024 αίρεται με μεταγενέστερη υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των αυθαιρεσιών ή των ανωτέρω πολεοδομικών παραβάσεων που είχαν εγκατασταθεί προ των ανωτέρω πράξεων, εφόσον αυτή είναι επιτρεπτή, και υπό την προϋπόθεση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του άρθρου 53. Σε περίπτωση που η συμβολαιογραφική πράξη που καταρτίστηκε κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου χρήζει διόρθωσης ως προς τα στοιχεία του ακινήτου, αυτή δύναται να διορθωθεί από τον τελευταίο αποκτώντα το εμπράγματο δικαίωμα, μονομερώς, ενεργούντα για λογαριασμό του και για λογαριασμό του μεταβιβάζοντος, τεκμαιρομένου ότι ο αποκτών ενεργεί δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 235, 223 και 726 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). Κατά τη σχετική διόρθωση της οικείας πράξης προσαρτώνται μόνον το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ του τελευταίου αποκτώντος, το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας της παρ. 3 του άρθρου 53, η βεβαίωση υπαγωγής, το σχεδιάγραμμα της κάτοψης, και το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Τυχόν απαιτούμενη δήλωση φόρου υποβάλλεται μονομερώς.».

Η τελική ρύθμιση για τις μεταβιβάσεις με προσύμφωνα 

Θετική έκρινα οι εκπρόσωποι συμβολαιογράφων και ιδιοκτητών ακινήτων και τη διάταξη του νομοσχεδίου για μεταβιβάσεις με προσύμφωνα.

-«Για το θέμα για τις παρατάσεις των προσύμφωνων, δηλαδή, εκείνων των προσύμφωνων σε εκτέλεση οριστικών συμβολαίων, προσύμφωνων που είχαν υπογραφεί μέχρι 31 Αυγούστου του 2004, είναι καλή η Διάταξη αυτή και δεν έχουμε και προθεσμίες, βάσει των οποίων θα γίνονται οι υπογραφές των οριστικών συμβολαίων» είπε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου.

-«Με τη νέα ρύθμιση αντιμετωπίζονται με μόνιμο τρόπο τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας του πλήθους των ανεκτέλεστων προσυμφώνων, ιδίως λόγω αδυναμίας σύμπραξης του πωλητή ή των καθολικών ή ειδικών διαδόχων αυτού και προσκόμισης των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση για τη δυνατότητα οριστικοποίησης των προσυμφώνων που έχουν συνταχθεί έως και την 31η Αυγούστου 2004, χωρίς την προσκόμιση των απαιτούμενων πιστοποιητικών και άνευ χρονικού περιορισμού, ως ίσχυε μέχρι πρότινος», αναφέρεται στην   αιτιολογική έκθεση. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι:

-«Με την προτεινόμενη ρύθμιση,  σκοπείται να τεθεί τέλος στο προηγούμενο καθεστώς των διαδοχικών παρατάσεων, το οποίο δημιουργούσε καθεστώς ανασφάλειας στους διοικούμενους. Ειδικά για τις περιπτώσεις σύνταξης με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων σε εκτέλεση εργολαβικών και προσυμφώνων πώλησης από τον εργολάβο προς τρίτο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο, δεν απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ του άρθρου 60 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58).

Τέλος, η καταληκτική ημερομηνία σύνταξης των προσυμφώνων αλλάζει από 30.12.2000 σε 31.8.2004, ώστε να ευθυγραμμίζεται με την εικοσαετή προθεσμία της χρησικτησίας».

ecopress.gr

error: Content is protected !!