Με μεγάλη συμμετοχή εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ανθρωπόμορφες Ρωγμές» – Παραβρέθηκε ο Δ. Κουτσούμπας
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤέχνεςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 7 Οκτωβρίου 2024 fonisalaminas
ΑΝΡΩΠΟΜΟΡΦΕΣ ΡΩΓΜΕΣ
Βαρελας/Δήμου/Κλεφτογιαννης
Δελτίο Τύπου 05/10/2024
Με μεγάλη συμμετοχή εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ανθρωπόμορφες Ρωγμές» – Παραβρέθηκε ο Δ. Κουτσούμπας
«Ταξική ματιά και ταξικός χρωστήρας, χωρίς γκρίζες ζώνες.
Στρατευμένοι και οι τρεις στη μεγάλη τάξη των προλεταρίων.
Βίοι παράλληλοι σε κοινό δρόμο είναι το έργο μας, αφού ρίζωμα και αφετηρία του είναι τα καμποχώραφα, τα ναυπηγεία, οι θαλάσσιες μεταφορές, τα ορυχεία, οι μεταλλουργίες της Βοιωτίας και της Αττικής!
Συνειδητή η ματιά μας και στραμμένη εκεί που δένεται το ατσάλι, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, στους ζωντανούς δρόμους της πόλης, με τον χρωστήρα και τη σμίλη μας, με την τάξη των ταπεινών».
Με αυτά τα λόγια ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς, ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου και ο εικαστικός Γιάννης Κλεφτογιάννης μας καλωσορισαν στην έκθεση, με τίτλο «Ανθρωπόμορφες ρωγμές», που φιλοξενείται στην γκαλερί «Chili Art Gallery» (Δημοφώντος 13-15, Θησείο), η οποία εγκαινιάστηκε χθες 4/19/2024 και θα λειτουργεί έως και τις 23 Οκτώβρη.
Η συμμετοχή στα εγκαίνια σηματοδοτήθηκε απο το μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για το έργο των τριών δημιουργών.
Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση από τους τρεις καλλιτέχνες. Επίσης παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς και Νίκος Σοφιανός, επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής Β’ Πειραιά του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, πολλά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πρόεδρος και η Γ. Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τασσιος και Ελπίδα Παντελάκη, ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), εικαστικός Άγγελος Αντωνόπουλος, και τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Λιοντος και Αλέξανδρος Στανας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) Νάσος Χαλκίδης, πολλά μέλη του ΔΣ του ΕΕΤΕ και εικαστικοι, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΜΣΤ Αγγελική Δελαπόρτα, συνάδελφοι, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και φιλοι της τέχνης, εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά.
Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στα εγκαίνια, ο Χρήστος Κοτσιρέας, εκ μέρους της Chili Art Gallery, σημείωσε
“πως είναι μεγάλη η χαρά του που συνεργάζεται με τους τρεις δημιουργούς, οι οποίοι με το έργο τους βάζουν ρωγμή σε ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”.
Η Σαβίνα Λίτση, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης ανάφερε στην ομιλία της:
«Αναζητώντας την αφετηρία των τριών καλλιτεχνών, θα έλεγα πως το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο να αποτυπώσουν τον μόχθο, τις αγωνίες και τα όνειρα των εργαζομένων ανθρώπων, ακριβώς εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, στα ναυπηγεία, στη μεταλλουργία, στα λιμάνια, στον ιστό της πόλης και τους ρυθμούς της.
Ανθρωπόμορφες Ρωγμές! Ακριβώς, επειδή ως αποφασιστικός παράγοντας και καταλύτης αναδεικνύεται στα έργα του, πάντοτε ο άνθρωπος και η σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του, να τιθασεύει την ύλη, να της δώσει μορφή και αξίας χρήσης, εν τέλει αγαθά, για να υπηρετεί τη ζωή του.
Στην έκθεση, η συμπόρευση, είναι λέξη κλειδί, γιατί τα έργα που παρουσιάζονται, είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων καλλιτεχνικής συνεργασίας των Βαρελά, Δήμου και Κλεφτογιάννη. Μια σχέση, έντονα συλλογική που καλλιεργείται σε βάθος και αντανακλάται στη δουλειά τους με έναν ξεχωριστό τρόπο για τον καθένα τους».
Εκπροσωπώντας και τους Δ. Δήμου και Γ. Κλεφτογιάννη, ο Τάκης Βαρελάς ευχαρίστησε κατ ‘ αρχήν τον κόσμο που έδωσε μαζικό παρών «σε ένα όμορφο τόλμημα» και ιδιαίτερα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσουμπα.
Τόνισε χαρακτηριστικά
“….δεν πρόκειται να δει κανείς στην έκθεση ένα έργο αβασάνιστο, αλλά θα δει ένα έργο πολιτικό.
Κοινός τόπος και των τριών καλλιτεχνών είναι ο άνθρωπος, τα δεινά του, αλλά και τα όνειρα του…”.
Σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή, ο Τ. Βαρελάς σημείωσε ότι:
“..και οι τρεις δημιουργοί καταγγέλλουμε τη θηριωδία που γίνεται στην Παλαιστίνη και το Λίβανο και κάλεσε τους επισκέπτες σε ένταση των αγώνων για «να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας».
Η έκθεση διαρκεί έως 23 Οκτώβρη 2024.