Τυφώνες: Συνδέονται με θανάτους ακόμα και 15 χρόνια μετά Τυφώνες: Συνδέονται με θανάτους ακόμα και 15 χρόνια μετά
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τυφώνες συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου, ακόμα και 15 χρόνια μετά αφού χτυπήσουν. «Τυφώνας του αιώνα» χαρακτηρίστηκε ο... Τυφώνες: Συνδέονται με θανάτους ακόμα και 15 χρόνια μετά

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τυφώνες συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου, ακόμα και 15 χρόνια μετά αφού χτυπήσουν.

«Τυφώνας του αιώνα» χαρακτηρίστηκε ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, που αναμένεται να πλήξει την Φλόριντα, καθιστώντας την εκκένωση ζήτημα ζωής και θανάτου. Την ίδια στιγμή, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου για 15 χρόνια αφού χτυπήσουν.



Τα επίσημα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μόνο τον αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των καταιγίδων, που ονομάζονται τροπικοί κυκλώνες. Συνήθως, αυτοί οι άμεσοι θάνατοι, οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 24 ανά καταιγίδα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, συμβαίνουν λόγω πνιγμού ή κάποιου άλλου τραύματος. Ωστόσο, η νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Nature, αποκαλύπτει έναν μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Θανατηφόροι οι τυφώνες ακόμα και 15 χρόνια μετά



«Παρατηρήσαμε ότι οποιοδήποτε μήνα, οι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίτερα από ό,τι θα είχαν εάν η καταιγίδα δεν είχε χτυπήσει την κοινότητά τους», είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Solomon Hsiang, καθηγητής περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιστημόνων στο Stanford Doerr School of Sustainability.

«Μια μεγάλη καταιγίδα θα χτυπήσει και υπάρχουν όλες αυτές οι αλυσιδωτές συνέπειες, όπου πόλεις ανοικοδομούνται, οικογένειες εκτοπίζονται και κοινωνικά δίκτυα διαλύονται. Όλα αυτά έχουν σοβαρές συνέπειες για την δημόσια υγεία».



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ένας μέσος τροπικός κυκλώνας στις ΗΠΑ προκαλεί έμμεσα 7.000 έως 11.000 επιπλέον θανάτους. Συνολικά, εκτιμούν ότι οι τροπικές καταιγίδες από το 1930 έχουν κοστίζει την ζωή 3,6 έως 5,2 εκατομμύρια ανθρώπων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από αυτές τις καταιγίδες ανέρχονται σε περίπου 10.000 άτομα.

Αλυσιδωτές συνέπειες

Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε στατιστική ανάλυση δεδομένων από τους 501 τροπικούς κυκλώνες που έπληξαν τις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου των ΗΠΑ από το 1930 έως το 2015 και τα ποσοστά θνησιμότητας για διάφορους πληθυσμούς σε κάθε πολιτεία λίγο πριν και μετά από κάθε κυκλώνα.



Οι ερευνητές μελέτησαν το ζήτημα, μετά από μια μελέτη του 2014 του Δρ Solomon Hsiang, που δείχνει ότι οι τροπικοί κυκλώνες επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη για 15 χρόνια και μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2018, που επεσήμανε ότι ο τυφώνας Μαρία προκάλεσε σχεδόν 5.000 θανάτους στους τρεις μήνες μετά την καταιγίδα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, σχεδόν 70 φορές περισσότερους από την επίσημη καταμέτρηση.

«Όταν ξεκινήσαμε, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια καθυστερημένη επίδραση των τροπικών κυκλώνων στη θνησιμότητα, ίσως για έξι μήνες ή ένα χρόνο, παρόμοια με τα κύματα καύσωνα», αναφέρουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε τυφώνες παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά όχι μόνο για μήνες αλλά και για χρόνια μετά την υποχώρηση των πλημμυρών και αφού η προσοχή της κοινής γνώμης έχει προχωρήσει σε άλλα ζητήματα.



Σωτήριες παρεμβάσεις

Με βάση την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτων ακόμα και 15 χρόνια αργότερα.

Αντλώντας στοιχεία από την οικονομική επιστήμη, την επιστήμη των δεδομένων και τις κοινωνικές επιστήμες, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε ερωτήματα πολιτικής που είναι βασικά για τη διαχείριση των πλανητικών πόρων, που συχνά σχετίζονται με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Όταν εξετάζουμε τον κίνδυνο της θνησιμότητας από τυφώνες, η πρόκληση είναι να διαχωρίσουμε τις πολυσύνθετες συνέπειες των τροπικών καταιγίδων, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και στην συνέχεια να εντοπίσουμε πιθανές παρεμβάσεις, σημειώνουν οι ερευνητές.

vita.gr

error: Content is protected !!