Μεγάλες αλλαγές στις κληρονομιές – Ποιοι αποκτούν δικαιώματα Μεγάλες αλλαγές στις κληρονομιές – Ποιοι αποκτούν δικαιώματα
Πάνω από ογδόντα (από το 1946) από τότε που θεσπίστηκαν οι διατάξεις του κληρονομικού δικαίου και η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφάσισε να... Μεγάλες αλλαγές στις κληρονομιές – Ποιοι αποκτούν δικαιώματα

Πάνω από ογδόντα (από το 1946) από τότε που θεσπίστηκαν οι διατάξεις του κληρονομικού δικαίου και η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφάσισε να παρέμβει και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο στα απαιτήσεις και στα δεδομένα των καιρών μας.

Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς όπως είναι λογικό αφορά τεράστια περιουσιακά δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών, ακόμα και ομογενών στο εξωτερικό που είτε έχουν, είτε δεν έχουν ενδιαφέρον για την εν Ελλάδι περιουσία τους.



Γι’ αυτό άλλωστε θα υπάρξει και μεταβατική διάταξη προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμή κληρονομικά θέματα εν όψει της αλλαγής της νομοθεσίας.

Τα βασικά θέματα

Με τις διατάξεις κατά πληροφορίες καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες, ενώ πλέον δικαίωμα στην κληρονομιά θα έχουν και οι σύντροφοι εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.



Εν ολίγοις:

-Η διαθήκη θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Ακόμα και αν κάποιος έχει φτιάξει ιδιόχειρη διαθήκη (στο σπίτι του ή αλλού) δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

-Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης: Πλέον ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί τη διαθήκη. Θα μπει χρονικό περιθώριο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.



-Κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους: Δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το νόμο.

-Κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις: Περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα, συζύγων με τυπικές σχέσεις, όπως ανθρώπων που βρίσκονταν σε διάσταση και θα έχουν μικρότερο δικαίωμα στην περιουσία του ανθρώπου που “φεύγει”.



-Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς: Οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά που θα κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς.

-Κληρονομικές συμβάσεις: Οι κληρονομικές συμβάσεις θα γίνονται εν ζωή για να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.

capital.gr



error: Content is protected !!