Στελέχη με γνώσεις σε AI, cyber security και data analytics αναζητούν οι εργοδότες – Οι τάσεις για την επόμενη 5ετία Στελέχη με γνώσεις σε AI, cyber security και data analytics αναζητούν οι εργοδότες – Οι τάσεις για την επόμενη 5ετία
Η άνευ προηγουμένου μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας, η οποία σημειώθηκε την τελευταία πενταετία, ανάγκασε τις επιχειρήσεις και τις ηγεσίες τους να αναπτύξουν ευελιξία και... Στελέχη με γνώσεις σε AI, cyber security και data analytics αναζητούν οι εργοδότες – Οι τάσεις για την επόμενη 5ετία

Η άνευ προηγουμένου μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας, η οποία σημειώθηκε την τελευταία πενταετία, ανάγκασε τις επιχειρήσεις και τις ηγεσίες τους να αναπτύξουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα για να πορευτούν σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Την πενταετία που ακολουθεί, η αυτοματοποίηση της εργασίας και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στους εργαζομένους συνιστούν τις κυρίαρχες τάσεις, ενώ σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται εκείνο της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.



Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για τα επόμενα 5 χρόνια οι επιχειρήσεις υπολογίζουν πως θα χρειαστούν στελέχη με τεχνικές γνώσεις κυρίως στο AI, cyber security και data analytics, ενώ ως soft skills δίνουν έμφαση στη δεξιότητα της καλής επικοινωνίας.

Οι δεξιότητες, οι οποίες φαίνεται ότι υστερούν στην αγορά εργασίας, είναι η στρατηγική σκέψη και η επικοινωνία.

Σχετικά με τα soft skills οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά εργασίας στελεχών με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αλλά και στελεχών που μπορούν εύκολα να συνεργαστούν σε ομάδες.



Η ειδοποιός διαφορά τους σε αντίθεση με τα hard skills, όπως για παράδειγμα η κατοχή ενός πτυχίου, είναι πως τα soft skills καλλιεργούνται αποκλειστικά μέσα από την κοινωνική επαφή και την εργασιακή τριβή, επομένως είναι δύσκολο για τους εργοδότες να τα αναζητήσουν σε junior level υπαλλήλους, χωρίς επαγγελματική διαδρομή.

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όσο και οι καλύτερες απολαβές θα συνεχίσουν να αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά που εξετάζουν οι νέοι εργαζόμενοι πριν αποφασίσουν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

Η παγίωση της προτεραιότητας των εργαζομένων για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την κατατάσσει πλέον στο ίδιο επίπεδο με τις οικονομικές απολαβές και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους παράγοντες που κρίνονται σημαντικοί για την τρέχουσα και μελλοντική τους εργασία.



Η εργασιακή ασφάλεια, η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η ευελιξία στο ωράριο εργασίας, έρχονται να ακολουθήσουν τις βασικές προτεραιότητες για τους εργαζόμενους.

Πάντως το 95% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η εκπαίδευση είναι ένα μέσο για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων στελεχών, ενώ σχεδόν όλοι (98%) πιστεύουν ότι η εκπαίδευση δεν ετοιμάζει σωστά τα στελέχη για την αγορά εργασίας.



Ζητούμενο είναι ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού υλικού από τα πανεπιστήμια, καθώς και η επικοινωνία των ανθρώπων της αγοράς με τα πανεπιστήμια για να προετοιμάζουν τους νέους εργαζόμενους, ώστε να είναι πιο έτοιμοι για την αγορά εργασίας.

insider.gr

error: Content is protected !!