Έπεσαν οι πρώτες ποινές σε χρήστες πειρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα Έπεσαν οι πρώτες ποινές σε χρήστες πειρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του χρήστη ότι δεν γνώριζε πως είναι παράνομη η σύνδεση. Μεγάλη η ζημιά που προκαλεί η πειρατεία σε πολλαπλά... Έπεσαν οι πρώτες ποινές σε χρήστες πειρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του χρήστη ότι δεν γνώριζε πως είναι παράνομη η σύνδεση. Μεγάλη η ζημιά που προκαλεί η πειρατεία σε πολλαπλά επίπεδα σύμφωνα με τους δικαστές.

Μια σημαντική εξέλιξη για τη μάχη κατά της πειρατείας στην Ελλάδα καθώς υπήρξε η πρώτη καταδίκη χρήστη πειρατικής σύνδεσης.  Η απόφαση θεωρείται ορόσημο καθώς για πρώτη φορά καταδικάζεται και χρήστης πέρα από τους παράνομους μεταπωλητές που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.



Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε χρήστη πειρατικών υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών.  Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι δεν γνώριζε ότι η συνδρομή ήταν παράνομη και ότι δεν είχε κατανοήσει  που πήγαιναν τα χρήματα που έδινε όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης αποδέχθηκε και υιοθέτησε ότι η συνδρομητική τηλεόραση λειτουργεί στην Ελλάδα και πως είναι αδύνατο για οποιονδήποτε πολίτη να μη γνωρίζει ότι απαιτείται σύμβαση με νόμιμους παρόχους για την πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Στη βάση αυτή, οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου χαρακτηρίστηκαν προσχηματικοί και έωλοι.about:blankRemaining Time-0:00FullscreenMute



Επιπλέον, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η βλάβη είναι μικρής βαρύτητας. Οι δικαστές κατέληξαν ότι οι συνέπειες της πειρατείας δεν μπορούν να θεωρηθούν «μικρής βαρύτητας», δεδομένης της τεράστιας ζημίας που προκαλεί σε πολλαπλά επίπεδα. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως η απόφαση αυτή «σημαντική στροφή κατά της παράνομης χρήσης πειρατικού περιεχομένου και επιστροφή στην ευνομία» και αποτελεί ορόσημο στον πόλεμο κατά της πειρατείας.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή έφοδο των αρχών σε 10 χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία) με κωδικό «Takendown» που έκλεισε πλατφόρμα 22 εκατομμυρίων χρηστών, σε όλη την Ευρώπη.



Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας επισημαίνοντας, ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής.  Παράλληλα τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.

Μέσα στο 2024 έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας με δεκάδες πειρατές να έχουν βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και χρήστες κλήθηκαν να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.  Αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων είναι πλέον να βρίσκονται στα χέρια των Αρχών τα στοιχεία 50.000 χρηστών πειρατικών συνδέσεων.



Το 2024 έχει φέρει και τις πρώτες βαριές καμπάνες σε πειρατές σε Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα, με πολυετείς ποινές φυλάκισης, ενω εκτιμάται ότι η πειρατεία προκαλεί σημαντική απώλεια εσόδων, όπου τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ ενώ για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών η χασούρα μπορεί να ξεπερνά και τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αν υπολογιστεί πως οι 900.000 πειρατικές συνδέσεις σε περίπτωση που ήταν νόμιμες θα απέδιδαν 25 ευρώ κάθε μήνα στους παρόχους. Εάν συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού, τα διαφυγόντα έσοδα εκτινάσσονται ακόμα υψηλότερα.

businessdaily.gr

error: Content is protected !!