Απαντήσεις και έγγραφα υποχρεούται να δίνει σε 20 ημέρες το Δημόσιο Απαντήσεις και έγγραφα υποχρεούται να δίνει σε 20 ημέρες το Δημόσιο
Τι αλλάζει στη ζωή μας η «Σύμβαση του Tromso» από την 1η Ιανουαρίου! Απαντήσεις και έγγραφα μέσα σε 20 ημέρες υποχρεούνται να δίδουν όλες... Απαντήσεις και έγγραφα υποχρεούται να δίνει σε 20 ημέρες το Δημόσιο

Τι αλλάζει στη ζωή μας η «Σύμβαση του Tromso» από την 1η Ιανουαρίου!

Απαντήσεις και έγγραφα μέσα σε 20 ημέρες υποχρεούνται να δίδουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες, που ερωτούν για ζητήματα αρμοδιότητάς τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι έννομο συμφέρον, ακόμα και αν το αίτημά τους είναι ανώνυμο.

Το νέο πλαίσιο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς από τότε τίθεται σε εφαρμογή η «Σύμβαση του Tromso» που αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα.



Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελεί μια ακόμη ψηφίδα στην προσπάθεια του Συμβουλίου να κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Γηραιά Ήπειρο.

Παράδειγμα, ο Χ πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα σε υπουργεία για το κόστος των νέων προσλήψεων, το κόστος των οδικών έργων κ.λπ. ή στον Ψ δήμο και να ζητήσει να ενημερωθεί για τα ποσά που δαπανά για την καθαριότητα, τις παιδικές χαρές κ.λπ.



Η απάντηση θα πρέπει να δίδεται εντός 20 ημερών, διαφορετικά θα επιλαμβάνονται τα δικαστήρια.

Ταυτόχρονα καθιερώνονται συγκεκριμένες προθεσμίες, εντός των οποίων οι δημόσιες αρχές οφείλουν να απαντούν σε αιτήματα των πολιτών, για προσωπικές τους υποθέσεις.



Σύμφωνα με τον Οδηγό που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την εφαρμογή του ν.5143/2024, με τον οποίο εσνωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η σύμβαση Τρόμσο και ισχύει από την 1.1.2025 αλλάζουν τα ακόλουθα:

  • Εισάγεται, μεταξύ άλλων, «η δυνατότητα υποβολής ανώνυμης αίτησης, κατά τα οριζόμενα στην ανωτέρω Σύμβαση, καθώς επίσης και ηλεκτρονικής αίτησης.
  • Απαλείφεται κατ’ αρχήν η προϋπόθεση του εύλογου ενδιαφέροντος για την άσκηση του δικαιώματος. Το εύλογο ενδιαφέρον απαιτείται να συντρέχει μόνο σε περίπτωση που τα έγγραφα περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. 
  • Διάκριση γίνεται για τα ειδικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οπότε και εφαρμόζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπουν γι’ αυτά ο ΓΚΠΔ και η ανωτέρω εθνική νομοθεσία.
  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή, διά ζώσης ή ηλεκτρονική, επώνυμη ή ανώνυμη αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των δημοσίων εγγράφων, διοικητικών και ιδιωτικών.


  • Δεν υφίσταται το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα στην περίπτωση που παραβλάπτεται απόρρητο της εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, της δημόσιας πίστης και του νομίσματος, της ασφάλειας του κράτους και της δημόσιας τάξης, το ιατρικό, εμπορικό, επαγγελματικό, τραπεζικό ή βιομηχανικό απόρρητο.
  • Η δημόσια υπηρεσία μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα, αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατό να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, διοικητικών, αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης.
  • Αν ο όγκος των ζητούμενων εγγράφων είναι μεγάλος, μπροεί να ζητηθεί από τον αιτούντα να καλύψει το κόστος του χαρτιού και των φωτοτυπιών.
  • Η προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων ή για την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη η προθεσμία είναι ημέρες, από την ημέρα υποβολής του αιτήματος.
  • Η διοίκηση δεν υποχρεούται να απαντήσει σε περίπτωση απόρριψης ανώνυμης αίτησης ή αίτησης καταφανώς αόριστης ή επαναλαμβανόμενης.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!