205 καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή και αποδείξεις 205 καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή και αποδείξεις
Στις 75.000 ανήλθαν στη διάρκεια του 2024 οι καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις φοροδιαφυγής, πλαστές αποδείξεις, τελωνειακές παραβάσεις, λαθρεμπόριο και διαφθορά υπαλλήλων. Εβδομήντα πέντε χιλιάδες... 205 καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή και αποδείξεις

Στις 75.000 ανήλθαν στη διάρκεια του 2024 οι καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις φοροδιαφυγής, πλαστές αποδείξεις, τελωνειακές παραβάσεις, λαθρεμπόριο και διαφθορά υπαλλήλων.

Εβδομήντα πέντε χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν το προηγούμενο έτος φαινόμενα φοροδιαφυγής, τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων μέσω της πλατφόρμας που δημιούργησε η φορολογική διοίκηση, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σκανάρισμα αποδείξεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι νόμιμες ή πλαστές.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, που οδήγησε σε πρόσθετα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ το 2024.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση υποβάλλονταν 205 καταγγελίες για αποδείξεις και φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην πλατφόρμα «καταγγελίες πολιτών» έχουν υποβληθεί κάποιες μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε κάποιες από αυτές.



Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024 έχουν υποβληθεί:

  • 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις.
  • 345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο.
  • 3.450 για διαφθορά υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας «καταγγελίες πολιτών» παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες: 1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας. 2. Φορολογικές παραβάσεις. 3. Τελωνειακές παραβάσεις. Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες – πληροφορίες διοχετεύονται αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενο και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Οπως προαναφέρθηκε, ήδη κάποιες υποθέσεις έχουν φτάσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ορισμένες καταγγελίες αφορούν μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε κάποιες από αυτές.



Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες – πληροφορίες.

Εφόσον εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας – πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών – πληροφοριών.

Περισσότεροι από 300.000 πολίτες – «εφοριακοί» έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «appodixi» στα κινητά τους, σκανάροντας τις αποδείξεις που παίρνουν και εν συνεχεία ενημερώνουν την ΑΑΔΕ όταν εντοπίζουν «πειραγμένα» παραστατικά, καθώς και εάν δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis. Το 2024 υποβλήθηκαν 43.635 σκαναρισμένες αποδείξεις, με τις μισές σχεδόν να είναι επώνυμες. Σημειώνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν τα μπόνους. Το ποσό που θα λαμβάνουν οι καταγγέλλοντες ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο όριο ανταμοιβής τα 100 ευρώ και μέγιστο τα 3.000 ευρώ. Στο μέτρο μετέχει κάθε παραποιημένη απόδειξη η οποία αποστέλλεται επώνυμα από τους φορολογουμένους στη φορολογική διοίκηση, υπό την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου και επιβολής προστίμου στην επιχείρηση για παραβίαση της ταμειακής. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση που να ενεργοποιεί τα μπόνους.

Σε όσες περιπτώσεις επιβεβαιωθούν από τις καταγγελίες ότι ο μηχανισμός είναι πειραγμένος, το πρόστιμο που επιβάλλεται στην επιχείρηση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.



Μειώθηκε κατά 50% το κενό ΦΠΑ

Στα αποτελέσματα από την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής το 2024 αναφέρθηκε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Ειδικότερα ανέφερε ότι υπήρξε «υπερεπίτευξη εσόδων κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ και αυτή είναι η πραγματική, γιατί η ονομαστική είναι ακόμη μεγαλύτερη», όπως είπε σε συνέντευξή του στο Mega. Ο κ. Πιτσιλής απέδωσε σημαντικό μέρος του θετικού αποτελέσματος στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, τα οποία, όπως είπε, «δείχνουν… μια αλλαγή συμπεριφοράς».

205 καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή και αποδείξεις-1
«Η χρήση των καρτών και των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι ο βασικός μας σύμμαχος» στη μάχη περιορισμού της φοροδιαφυγής, τονίζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλής. 

Τόνισε ότι «το κενό ΦΠΑ, που είναι ένας βασικός δείκτης και μάλιστα ο μόνος διεθνώς αναγνωρισμένος με τον οποίο μετράμε τη φοροδιαφυγή, από το 29% το 2017, για το 2022 έπεσε στο 13,7%. Εχουμε μια μείωση πάνω από 50%, βεβαίως έχουμε δρόμο ακόμη για να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι κοντά στο 5%, αλλά φαίνεται ότι ήδη κάτι αλλάζει».

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, «η χρήση των καρτών και των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι ο βασικός μας σύμμαχος. Ολη αυτή η άσκηση που έχει γίνει και όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι για να εξασφαλίσουμε πως ό,τι πληρώνεται με τραπεζικά μέσα θα το βλέπουμε και θα μπορούμε να το διασταυρώνουμε».

Πρόστιμα

Η ΑΑΔΕ τις προηγούμενες ημέρες επέβαλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν είχαν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές μηχανές τους, όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους. Συγκεκριμένα:

• Γνωστό νυχτερινό κέντρο την περίοδο των Χριστουγέννων εντοπίστηκε χωρίς διασύνδεση σε κανένα από τα 4 POS με τις αντίστοιχες ταμειακές μηχανές.

Γ. Πιτσιλής: Το 2024 υπήρξε «υπερεπίτευξη εσόδων κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ».

• Μεγάλη επιχείρηση fast food στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε χωρίς διασύνδεση σε κανένα από τα 8 POS με τις αντίστοιχες ταμειακές μηχανές. «Τα πρόστιμα αυτά είναι αυτά που λέμε τυπικά πρόστιμα. Το βασικό είναι ότι ιδίως αν είναι μια επιχείρηση μεγάλη, γίνεται πρόσωπο ενδιαφέροντος. Μπαίνει και στο στόχαστρο συνολικά. Οι έλεγχοι αυτοί για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά», υπογράμμισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Οι influencers

Αναφορικά με τους influencers ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι «είναι μια κατηγορία επαγγελμάτων που είναι καινούργια και ακόμη, κάποιοι εξ αυτών, φαίνεται δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να είναι συνεπείς. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν κάνουν μια δουλειά γραφείου δεν έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρο. Και αυτοί έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρο». «Το μήνυμα είναι ένα, γενικά συνέπεια από όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από φέτος αλλάζει ο τρόπος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού καθιερώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους (από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου). Οι φορολογούμενοι που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνται έκπτωση, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:

• 4% έκπτωση για υποβολή από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

• 3% έκπτωση για υποβολή από 1ης Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

• 2% έκπτωση για υποβολή από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

kathimerini.gr

error: Content is protected !!