Μηχανή αναζήτησης για τις τιμές ακινήτων σε κάθε περιοχή
REAL ESTATEΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 23 Ιανουαρίου 2025 fonisalaminas
Πόσο ακριβώς κοστίζει η αγορά ενός ακινήτου σε μια περιοχή, για παράδειγμα των Αθηνών; Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος αγοραστής ή και ο πωλητής ενός διαμερίσματος; Οι αγγελίες δίνουν την πραγματική αξία του ακινήτου; Ολα αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η νέα εφαρμογή price map, που θα «βγει» στον αέρα στα τέλη Μαρτίου και έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μάθουν τη μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου σε κάποιο δημοτικό διαμέρισμα, όπως για παράδειγμα στη Λαμπρινή στο Γαλάτσι ή στα Ιλίσια κ.λπ., όπως αυτή έχει προκύψει από τα συμβόλαια πώλησης ακινήτων.
Μάλιστα, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί με τη χρήση φίλτρων να μάθει ακριβώς την αξία ενός ακινήτου. ∆ηλαδή, μπορεί να ζητήσει στοιχεία για ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής, για παράδειγμα, μετά το 2020. Η εφαρμογή θα «ψάξει» σε όλα τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί και θα απαντήσει στον ενδιαφερόμενο.
Ουσιαστικά θα τον ενημερώσει για τη μέση τιμή πώλησης ακινήτων με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Μέσα από το price map θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στις πραγματικές τιμές συναλλαγής για όλη την κτηματογραφημένη επικράτεια. Μέχρι σήμερα η εκτίμηση της αξίας για ένα ακίνητο γίνεται κυρίως μέσα από τις σχετικές αγγελίες, οι οποίες ενδεχομένως αφορούν τιμές προσδοκίας. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει την ανάλυση των διαφορών μεταξύ δηλωμένων και πραγματικών τιμών, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό. Οι εκτιμήσεις των ακινήτων θα βασίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα, μειώνοντας τις αβεβαιότητες. Οι πληροφορίες θα προέρχονται από πηγές όπως το Κτηματολόγιο και η ΑΑ∆Ε, ενώ θα καλύπτουν στοιχεία όπως η τοποθεσία, η έκταση, οι υποδομές και η εμπορικότητα κάθε ακινήτου. Η πρόσβαση θα διευκολύνεται με διαδραστικούς χάρτες και φίλτρα αναζήτησης.
Βέβαια, μπορεί οι αγγελίες να έχουν τεράστια απόσταση από τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ωστόσο και οι τιμές των συμβολαίων δεν είναι πάντα οι πραγματικές, καθώς συνήθως τα συμβόλαια προσγειώνονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πιο κοντά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.
Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να «διαβάσει» όλα τα συμβόλαια και να δώσει και ιστορικά στοιχεία πωλήσεων. Οπως για παράδειγμα ποια ήταν η μέση πραγματική τιμή πώλησης το 1980 ή το 1990 και ούτω καθ’ εξής.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζουν ότι με τη νέα εφαρμογή είναι εφικτό να «ξεφουσκώσουν» οι τιμές των ακινήτων ή διαφορετικά να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα. Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης: «Με το price map θέλουμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων που σήμερα λειτουργούν εις βάρος όσων θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Οι διαφορές μεταξύ τιμών αγγελίας και πραγματικών τιμών συναλλαγής είναι πολύ μεγάλες και ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει με διαφάνεια την πραγματική αξία, ώστε να λάβει μια απόφαση ζωής. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο θα είναι διαθέσιμο σε πολίτες και επιχειρήσεις χάρη στην κοινή προσπάθεια Κτηματολογίου και ΑΑ∆Ε».
Η νέα εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει στον εξορθολογισμό των τιμών των ακινήτων και να βοηθάει όσους επιθυμούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν κάποιο διαμέρισμα, ταυτόχρονα όμως θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τράπεζες, μεσίτες, funds, συμβολαιογράφους. Γενικότερα όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζικά στοιχεία για όλη την επικράτεια για τις πραγματικές τιμές πώλησης ακινήτων.
Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν για όσους θέλουν να δουν την αξία ενός ακινήτου σε μια περιοχή, αλλά θα έχει κόστος και θα πρέπει να εγγραφούν συνδρομητές εάν επιθυμούν να έχουν ένα ολόκληρο πακέτο πληροφοριών. Εάν δηλαδή θέλει κάποιος δεδομένα για την Αττική ή τη Βόρεια Ελλάδα ή για κάποια δημοτικά διαμερίσματα ή για όλη την επικράτεια. Το ύψος της συνδρομής θα καθοριστεί το προσεχές διάστημα, αναφέρουν από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Οι μεγαλύτεροι χρήστες αυτής της εφαρμογής, όπως τράπεζες και μεσιτικά γραφεία θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα τιμών ανά γεωγραφική περιοχή και ανά χρονολογία.
Τι μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι
Στόχος της εφαρμογής είναι να λειτουργεί απλά και να είναι χρηστική προς κάθε ενδιαφερόμενο. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος αγοραστής ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα ακίνητο στο 7ο διαμέρισμα της Αθήνας. Θα επιλέγει την περιοχή και θα συμπληρώνει τα κριτήρια που θέλει. Π.χ. πρώτου ορόφου, μία πρόσοψη και κατασκευής από το 1985 και μετά. Η αναζήτηση αυτή δεν θα έχει κανένα κόστος για το φυσικό πρόσωπο. Ουσιαστικά η πρόσβαση θα είναι δωρεάν για πολίτες που επιθυμούν να δουν την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων τους, με δυνατότητα προβολής της τρέχουσας και διαχρονικής αξίας.
Ο πωλητής ενός διαμερίσματος θα έχει δωρεάν πρόσβαση στην εφαρμογή και μπορεί επίσης να αναζητήσει τις τιμές πώλησης των ακινήτων στην περιοχή που βρίσκεται το διαμέρισμά του.
Οι μεσίτες μπορούν να συμβουλεύουν πλέον καλύτερα τους πωλητές και τους αγοραστές με βάση τα δεδομένα που θα έχουν από την εφαρμογή.
Το price map, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στα ενοίκια. Με την επέκταση της εφαρμογής οι πολίτες μπορούν να μάθουν τα ενοικιοστάσια σε κάθε περιοχή. Παράλληλα, η νέα εφαρμογή δεν αποκλείεται να αποτελέσει εργαλείο για τη φορολόγηση των ακινήτων, καθώς πλέον δεν θα χρειάζονται οι αντικειμενικές αξίες, αφού θα υπάρχει η μέση τιμή πώλησης ανά δημοτικό διαμέρισμα Ωστόσο, προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει να «τρέξει» η εφαρμογή και εν συνεχεία θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο αυτές να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Στην περίπτωση που αυξάνονται οι εμπορικές τιμές πώλησης θα αυξάνονται και οι τιμές ζώνης, ενώ όπου διαπιστώνονται μειώσεις οι τιμές θα ακολουθούν καθοδική πορεία.
Αν και το ηλεκτρονικό σύστημα είχε υπολογιστεί να είναι έτοιμο από το προηγούμενο έτος, όπως φαίνεται η σύνδεση της νέας ηλεκτρονικής πύλης με βάσεις δεδομένων δεν κατέστη εφικτή, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει σημαντικά και να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το 2026.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την ψηφιοποίηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με τα ακίνητα και η διαλειτουργικότητα με βάσεις δεδομένων θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος.
Το πρώτο βήμα γίνεται με την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πύλης valuemaps.gov.gr. Οπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα – γεωπύλη «valuemaps.gov.gr – Αντικειμενικός προσδιορισμός αξιών ακινήτων σε χάρτη» αποτελεί το ψηφιακό μητρώο απεικόνισης του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΠΑΑ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συνιστά εργαλείο πληροφοριακού χαρακτήρα, από το οποίο λαμβάνονται οι τιμές εκκίνησης, οι συντελεστές αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, οι χάρτες, οι πίνακες τιμών και ο τρόπος υπολογισμού της αξίας ακινήτων, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην πλατφόρμα αποτυπώνονται οι ζώνες του συστήματος ΑΠΑΑ πάνω σε δορυφορικό χάρτη, παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τις ζώνες αυτές και παρέχεται λειτουργία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ενώ με αποφάσεις καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία της πλατφόρμας – γεωπύλης, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημοσίου τομέα, ο τρόπος ελέγχου της εγκυρότητας των δεδομένων, ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό της αξίας ακινήτου, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφαλείας, η επεξεργασία των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για 2.167 περιοχές που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών στην Αττική αγγίζει περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, τον Χάρακα και το ∆ασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα και την Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στα Τρίκαλα και στη Φλώρινα.
moneyreview.gr