Τράπεζες: Τα «ψιλά γράμματα» στις τραπεζικές χρεώσεις μετά την επιβολή πλαφόν στις προμήθειες Τράπεζες: Τα «ψιλά γράμματα» στις τραπεζικές χρεώσεις μετά την επιβολή πλαφόν στις προμήθειες
Σε εφαρμογή έχουν τεθεί πλέον τα νέα οικονομικότερα τιμολόγια των τραπεζών για την εκτέλεση βασικών συναλλαγών, όπως εμβάσματα και πληρωμές λογαριασμών, βάση της νέας νομοθεσίας που πέρασε... Τράπεζες: Τα «ψιλά γράμματα» στις τραπεζικές χρεώσεις μετά την επιβολή πλαφόν στις προμήθειες

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί πλέον τα νέα οικονομικότερα τιμολόγια των τραπεζών για την εκτέλεση βασικών συναλλαγών, όπως εμβάσματα και πληρωμές λογαριασμών, βάση της νέας νομοθεσίας που πέρασε από τη Βουλή τον προηγούμενο μήνα.

Στόχο της συγκεκριμένης κυβερνητικής παρέμβασης ήταν κυρίως να καταστήσει φθηνότερες τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ διαφορετικών πιστωτικών ιδρυμάτων και την εξόφληση βασικών υποχρεώσεων, εφόσον γίνει χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ήδη οι ιδιώτες πελάτες των τραπεζών βλέπουν τα οφέλη από τις μειωμένες χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται.

Δεν ήταν όμως και λίγοι αυτοί που επικοινώνησαν με τα τμήματα εξυπηρέτησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, διαμαρτυρόμενοι για επιβαρύνσεις που δεν ανέμεναν.



Τα 5 κλειδιά

Όπως λένε τραπεζικές πηγές, για να μην βρεθεί κάποιος προ εκπλήξεως θα πρέπει να ενημερωθεί εκτενώς για τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται οι νέες προμήθειες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής. Πρόκειται για τα εξής:



1. Το όριο των 5.000 ευρώ

Ισχύει προμήθεια 0,5 ευρώ τόσο στα εισερχόμενα, όσο και στα εξερχόμενα εμβάσματα έως του ποσού των 5.000 ευρώ.

Το όριο αυτό ωστόσο είναι ημερήσιο. Δηλαδή ανά 24ωρο, η χαμηλή χρέωση ανά έμβασμα ισχύει εφόσον το σύνολο των σχετικών συναλλαγών δεν έχει προηγουμένως ξεπεράσει τις 5.000 ευρώ.

Μόλις αυτό συμπληρωθεί, συνολικά μέσα στην ημέρα, αρχίζουν να ισχύουν οι συνήθεις προμήθειες, οι οποίες είναι υψηλότερες κατά τουλάχιστον 50%.

Για παράδειγμα, εάν στείλει κάποιος με μία συναλλαγή 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με 0,5 ευρώ. Στη συνέχεια για οποιαδήποτε άλλη μεταφορά εντός της ίδιας ημέρας, ισχύει το κανονικό τιμολόγιο της τράπεζάς του.

Αν κάνει πέντε μεταφορές ύψους 1.000 ευρώ η κάθε μία, θα χρεωθεί συνολικά με 2,5 ευρώ (5 x 0,5 ευρώ) και από την επόμενη συναλλαγή θα ισχύει το κανονικό τιμολόγιο.



2. Εισερχόμενα εμβάσματα

Το κανονικό και ακριβότερο τιμολόγιο εφαρμόζεται και στα εισερχόμενα εμβάσματα, εφόσον έχει συμπληρωθεί προηγουμένως το ημερήσιο όριο των 5.000 ευρώ ή το πρώτο έμβασμα της ημέρας είναι άνω των 5.000 ευρώ.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να ισχύουν οι ακριβότερες χρεώσεις, όποιο κι αν είναι το ύψος του εμβάσματος.

Συγκεκριμένα κυμαίνονται από 3,5 έως 4 ευρώ ανά συναλλαγή και μειώνουν το ποσό που πιστώνεται στο λογαριασμό του παραλήπτη.

3. Ένδειξη SHA ή OUR

Ο αποστολέας του εμβάσματος πριν την εκτέλεσή του καλείται να επιλέξει εάν θα χρεωθεί μόνο για τα έξοδα της τράπεζάς του (ένδειξη SHA) ή για το σύνολο της προμήθειας (ένδειξη OUR).

Στην πρώτη περίπτωση, ο παραλήπτης των χρημάτων θα χρεωθεί με το προβλεπόμενο ποσό που ισχύει στις εισερχόμενες μεταφορές. Άρα το ποσό που τελικά θα λάβει θα είναι μικρότερο.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ποσό του εμβάσματος θα καταλήξει εξ ολοκλήρου στο λογαριασμό του.

Τι συμφέρει λοιπόν εάν κάποιος θέλει να μεταφέρει αυτούσιο ένα συγκεκριμένο ποσό;

Η απάντηση είναι εξαρτάται. Συγκεκριμένα:

  •  Κάθε τράπεζα επιτρέπει τη λήψη εμβασμάτων μέχρι μία συγκεκριμένη αξία, που κυμαίνεται από 15 έως και 40 ευρώ, χωρίς την επιβολή προμήθειας εισερχόμενης μεταφοράς.

Άρα αν πρόκειται για τέτοιου ύψους μεταφορά και ανάλογα με την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του παραλήπτη, συμφέρει η ένδειξη SHA.

Σε αυτήν την περίπτωση ο αποστολέας θα χρεωθεί με 0,5 ευρώ και ο παραλήπτης δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου.

  •  Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο από το ανώτατο όριο για δωρεάν εισερχόμενα εμβάσματα και έως τις 5.000 ευρώ, συμφέρει ξανά η επιλογή SHA.

Η προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος, εφόσον ο λογαριασμός πίστωσης ανήκει σε φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης ή ελεύθερος επαγγελματίας), θα ανέλθει σε 0,5 ευρώ.

Η λύση λοιπόν είναι να προστεθεί αυτό το μισό ευρώ στο ύψος του εμβάσματος. Με τον τρόπο αυτό η συνολική χρέωση για τον αποστολέα θα διαμορφωθεί σε 1 ευρώ και ο παραλήπτης θα λάβει αυτούσιο το ποσό που αναμένει.

  •  Αν το ποσό που μεταφέρεται είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ ή ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρήματα ανήκει σε νομικό πρόσωπο ή ο παραλήπτης είναι φυσικό πρόσωπο και έχει ξεπεράσει το ημερήσιο όρο των 5.000 ευρώ, τότε συμφέρει στην πλειονότητα των περιπτώσεων η επιλογή OUR.

Η συνολική χρέωση εν προκειμένω κινείται στις περισσότερες τράπεζες στην περιοχή των 2,2 – 2,5 ευρώ, την οποία επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου ο αποστολέας.

4. Πληρωμές λογαριασμών

Με βάση τα νέα τιμολόγια των τραπεζών δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια για πληρωμές οφειλών προς δημόσιο, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες χρεώσεις.

Αν λοιπόν πραγματοποιεί κάποιος τακτικές πληρωμές που δεν εμπίπτουν στη νέα νομοθεσία, ενδεχομένως να συμφέρει η επιλογή ενός συνδρομητικού πακέτου.

5. Φόρτιση προπληρωμένων καρτών

Πλέον, δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια στις φορτίσεις προπληρωμένων καρτών μέχρι να συμπληρωθεί το ημερήσιο όριο των 100 ευρώ.

Δηλαδή η μηδενική χρέωση δεν ισχύει ανά συναλλαγή έως 100 ευρώ, αλλά συνολικά ανά 24ωρο για μία ή περισσότερες πιστώσεις.

ot.gr

error: Content is protected !!