Σούπερ μάρκετ: Έρχεται ο κώδικας δεοντολογίας, φεύγουν… οι προσφορές Σούπερ μάρκετ: Έρχεται ο κώδικας δεοντολογίας, φεύγουν… οι προσφορές
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Κώδικας Δεοντολογίας, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές από την αγορά. Αντιμέτωποι με... Σούπερ μάρκετ: Έρχεται ο κώδικας δεοντολογίας, φεύγουν… οι προσφορές

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Κώδικας Δεοντολογίας, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές από την αγορά.

Αντιμέτωποι με ένα νέο τοπίο πρόκειται να βρεθούν οι καταναλωτές σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές που αφορούν τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Προσφορές και εκπτώσεις που διαρκούν σχεδόν όλο τον χρόνο θα λάβουν τέλος, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, με σκοπό την πλήρη εξάλειψη των παραπλανητικών πρακτικών.



Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μέτρο που θα τεθεί πλέον σε εφαρμογή και στην Ελλάδα. Ουσιαστικά είναι ένας κώδικας για την επικοινωνία μείωσης της τιμής ενός προϊόντος σε όλο το φάσμα των λιανικών πωλήσεων, ενώ δεν αφορά στην τιμολόγηση των προϊόντων.

Μια μείωση τιμής θα γίνεται είτε με τη μορφή έκπτωσης ή με τη μορφή προσφοράς και θα γίνεται σε σχέση με την τιμή αναφοράς η οποία είναι η χαμηλότερη που πουλήθηκε αυτό το προϊόν τις τελευταίες 30 μέρες στο συγκεκριμένο κατάστημα.Remaining Time-0:00FullscreenMute



Ένα βασικό στοιχείο αυτού του κώδικα είναι ότι μια προσφορά ποσοτική («1+1 δώρο», «2+1 δώρο», «3+1 δώρο») δεν θα μπορεί αρχικά να ισχύει όλο το χρόνο, κάτι που γίνεται πολύ συχνά. Μάλιστα, όπως προσδιορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο χρόνος μιας προσφοράς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της χρονιάς, ενώ ένα προϊόν δεν θα μπορεί να είναι σε προσφορά πάνω από τέσσερις φορές τον χρόνο.

Από το νέο πλαίσιο θα εξαιρεθούν, όπως είναι αναμενόμενο, τα νωπά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, κρέας), καθώς δεν μπορεί να ισχύσει για αυτά ο κανόνας των 30 ημερών, δεδομένης της μικρής διάρκειας ζωής τους.

Όπως έχουν επισημάνει στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και της αγοράς, η εφαρμογή του κώδικα θα βοηθήσει τον καταναλωτή να μπορέσει να κατανοήσει τι γίνεται με ένα προϊόν. Επίσης, ο καταναλωτής θα καταλάβει ότι η έκπτωση ή προσφορά γίνεται με μια συγκεκριμένη τιμή αναφοράς, καθώς το προϊόν θα βρίσκεται και μεμονωμένο στο ράφι, ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν γίνεται πραγματικά έκπτωση.

Η προετοιμασία των λιανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ συνολικά, έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, ενώ οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεργάζονται με τους παραγωγούς τροφίμων, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και τον ΕΣΒΕΠ που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εφαρμογή του κώδικα.



Από σήμερα ο Κώδικας από τις 17 οι έλεγχοι

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από πολύμηνη διαβούλευση με όλους τους παράγοντες της αγοράς (σούπερ μάρκετ, βιομηχανία τροφίμων, πολυεθνικές), ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Κώδικα Δεοντολογίας από τη γενική γραμματεία Εμπορίου.

Ο εμπλουτισμένος Κώδικας Δεοντολογίας, στον οποίο θα προστεθούν νέες περιπτώσεις παραβάσεων της καταναλωτικής νομοθεσίας και παραδείγματα που αφορούν στις παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές, θα ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη 6 Μαρτίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεκαήμερο ενημέρωσης και εξοικείωσης της αγοράς και από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σωστή εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας.

Όσον αφορά οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια, είναι σημαντικό ότι θα υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή που πωλήθηκε το εκάστοτε προϊόν στο συγκεκριμένο κατάστημα, τις τελευταίες 30 ημέρες και όχι με την «επίσημη έκπτωση» που μπορεί να δίνει ο προμηθευτής. Υπεύθυνο για την τήρηση του κώδικα θα είναι το σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά τις ποινές που θα προβλέπονται στον κώδικα, αυτές θα φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, έως και 1,5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί.

businessdaily.gr

error: Content is protected !!