Πότε η Εφορία θεωρεί τεκμήριο τα παιδιά για τους γονείς! Πότε η Εφορία θεωρεί τεκμήριο τα παιδιά για τους γονείς!
Όταν το παιδί είναι φοιτητής και σπουδάζει σε άλλη πόλη το τεκμήριο για τους γονείς αυξάνεται ακόμη περισσότερο Τα παιδιά προσαυξάνουν την τεκμαρτή δαπάνη... Πότε η Εφορία θεωρεί τεκμήριο τα παιδιά για τους γονείς!

Όταν το παιδί είναι φοιτητής και σπουδάζει σε άλλη πόλη το τεκμήριο για τους γονείς αυξάνεται ακόμη περισσότερο

Τα παιδιά προσαυξάνουν την τεκμαρτή δαπάνη των γονέων, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένους φόρους, εάν έχουν και άλλες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και σε απώλεια σε απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.

Όταν μάλιστα το παιδί είναι φοιτητής και σπουδάζει σε άλλη πόλη το τεκμήριο για τους γονείς αυξάνεται ακόμη περισσότερο.



Ειδικότερα, ο 18άρης που μένει με τους γονείς του και είχε το 2024 εισόδημα από τόκους 1 λεπτό του ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλει φέτος φορολογική δήλωση.

Για το εισόδημα αυτό, δεν φορολογείται, αλλά η Εφορία θα του καταλογίσει την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ.

Όμως δεν θα φορολογηθεί για το τεκμήριο των 3.000 ευρώ, καθώς το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης του τέκνου, θα προσαυξήσει ισόποσα το τεκμαρτό εισόδημα των γονιών του.

Επίσης, εάν το παιδί σπουδάζει σε άλλη πόλη και ενοικιάζει κατοικία, το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, θα προσαυξηθεί με την τεκμαρτή δαπάνη του ακινήτου και θα προστεθούν στην τεκμαρτή δαπάνη του γονέα.

Κοντολογίς, η τεκμαρτή δαπάνη του παιδιού δεν προστίθεται στο τεκμήριο του γονέα μόνο όταν το παιδί δεν έχει τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα έστω και 1 λεπτού του ευρώ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το τεκμήριο των 3.000 ευρώ ή μεγαλύτερο εάν νοικιάζει σπίτι σε άλλη πόλη, προστίθεται στις ήδη υφιστάμενες τεκμαρτές δαπάνες του γονέα.



Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των παιδών ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματα του, τα φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα, στη Φορολογική Διοίκηση.
  • Επομένως, υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο που δεν αποκτά ούτε πραγματικό ούτε τεκμαρτό εισόδημα.
  • Εάν παρόλα αυτά υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό πραγματικό είτε τεκμαρτό εισόδημα, δεν υπολογίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αφού αυτή υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.



  • Στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο υποβάλει δήλωση στην οποία προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα (π.χ. λόγω αυτοκινήτου) αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί (μαχητό τεκμήριο), εφόσον αποδεικνύεται ότι συγκατοικεί με συγγενείς πρώτου βαθμού που συμβάλλουν στις δαπάνες διαβίωσής του ή εφόσον υπηρετεί τις στρατιωτική θητεία του ή εφόσον είναι άνεργο και δικαιούται βοήθημα ανεργίας.
  • Στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του και δεν έχει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που το καθιστά υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης, τότε η κατοικία στην οποία διαμένει εκεί που σπουδάζει δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα (που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση), ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο της κατοικίας συντάσσεται στο όνομα του τέκνου.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!