Ο «αόρατος εχθρός» της ανθρωπότητας – Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ 18 Οκτωβρίου 2025 fonisalaminas
Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν, δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια
Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, «θα ήταν η τρίτη πιο ρυπογόνα στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ», καθώς ευθύνεται για ένα εντυπωσιακό 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και βαθιά κοινωνικό, καθώς πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε 67 χώρες υποφέρουν από πείνα, με πολλούς να βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις σπατάλες τροφίμων
Μάστιγα οι τεράστιες σπατάλες τροφίμων
Κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι, πετιέται ή χάνεται. Από αυτούς, το 45% αφορά φρούτα και λαχανικά, το 20% γαλακτοκομικά και κρέας, το 35% ψάρια και θαλασσινά και το 30% δημητριακά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 59 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με κόστος που αγγίζει τα 132 δισεκατομμύρια ευρώ και ευθύνεται για το 16% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από το σύστημα διατροφής της ΕΕ. Κι όλα αυτά, ενώ 42 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ που παρουσιάζουν «Τα Νέα», στην Ελλάδα η εικόνα είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι φαγητού πετάγονται κάθε χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 191 κιλά ανά άτομο. Από αυτά, σχεδόν το μισό προέρχεται από τα νοικοκυριά, με τη χώρα να βρίσκεται τρίτη στην Ευρώπη σε σπατάλη τροφίμων, πίσω μόνο από τη Μάλτα και την Πορτογαλία.

Όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Μπορούμε», «πρωτιά διαχρονικά έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, με σχεδόν τα μισά από αυτά που παράγονται να καταλήγουν σε κάποια χωματερή». Ο ίδιος επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ελληνική νοοτροπία γύρω από το φαγητό: «Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για το φαγητό τους υπό την έννοια ότι σε κάθε γωνιά της χώρας όλοι κάνουν τραπέζια και δείπνα με τεράστιες ποσότητες». Παράλληλα, η έλλειψη παιδείας και η άγνοια γύρω από τη σωστή συντήρηση των τροφίμων επιδεινώνουν το φαινόμενο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ευαισθητοποίηση. «Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται και να νοιάζονται περισσότερο για το ζήτημα. Ακόμη μεγάλο ρόλο παίζει και η ακρίβεια, καθότι πίεσε τα ελληνικά νοικοκυριά και τα ανάγκασε να είναι πιο προσεκτικά, ώστε να μη σπα-ταλούν τόσα χρήματα και, κατά συνέπεια, τρόφιμα», καθώς μέχρι το 2021 δεν υπήρχε καν σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
athensmagazine.gr




