Έχουμε την υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τους υπαίτιους αυτής της γενοκτονίας που ξερίζωσε τον Ελληνισμό από την εστία του
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 19 Σεπτεμβρίου 2021 fonisalaminas
19/09/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις εκδηλώσεις εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Γ. Πατούλης: «Σήμερα είναι ημέρα θλίψης και μνήμης. Έχουμε την υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τους υπαίτιους αυτής της γενοκτονίας που ξερίζωσε τον Ελληνισμό από την εστία του μετά από μακραίωνη παρουσία
Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, φορέων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και ο Πρόεδρος της Α. Οραήλογλου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησαν το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας και δέηση στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, τη Βουλή των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Γ. Κουμουτσάκος, το Σύριζα η Βουλευτής Ν. Κασιμάτη, το ΚΙΝΑΛ ο Π. Χρηστίδης, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ο Β. Γραμμένος, τον Δήμαρχο Αθηναίων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Σ. Κολλάτος, την ΟΠΣΕο Πρόεδρος της Α. Οραήλογλου, ενώ παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι «ιερή υποχρέωσή μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας»
«Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, στην τρισχιλιετή παρουσία τους, υπήρξαν φορείς πολιτισμού, δημιουργίας και προόδου, όχι μόνο για την Ανατολή, αλλά και για τη μητροπολιτική Ελλάδα. Υπήρξαν το πιο προωθημένο κομμάτι του δυτικού κόσμου, που μεταλαμπάδευαν διαχρονικά τις αξίες του Ελληνισμού, του Χριστιανισμού και αργότερα της νεωτερικής Ευρώπης στην Ανατολή. Υπήρξαν συνάμα και οι φύλακες αυτών των αξιών σε έναν τόπο οριακό, το έσχατο ανάχωμα ανάμεσα στο ελεύθερο δυτικό φρόνημα και τον ανατολίτικο απολυταρχισμό, που δυστυχώς στις μέρες μας παρουσιάζει μια θλιβερή αναζωπύρωση. Δεινοί έμποροι, δραστήριοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες, φιλοπρόοδοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημιούργησαν ακμάζουσες πόλεις, τις οποίες εξόπλισαν με λαμπρά εκπαιδευτικά ιδρύματα, περικαλλείς ναούς και δημόσιες υποδομές, που ακόμα και σήμερα μαρτυρούν το ανεξίτηλο στίγμα τους στην ιστορία της περιοχής. Άντεξαν για αιώνες βαρβάρους κατακτητές και καταπιεστικά καθεστώτα, που δεν μπόρεσαν όμως ούτε στο ελάχιστο να κάμψουν το υψηλό τους φρόνημα. Αντιθέτως, μέσα από την πνευματική και οικονομική τους ανωτερότητα, κατάφεραν να υπερκεράσουν τις αντιξοότητες και να «κατακτήσουν» τους καταπιεστές τους με τις ικανότητες και τη δυναμική τους. Η μεγαλειώδης αυτή πορεία διακόπηκε βάναυσα πριν από 99 χρόνια από τη λαίλαπα του τουρκικού εθνικισμού, που έχτισε τα θεμέλια του εθνικού κράτους της Τουρκίας στον αφανισμό και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκαν στις θρησκευτικές μειονότητες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θύματα της ανείπωτης θηριωδίας του τουρκικού κράτους, που έγραψε με το αίμα τους μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα είναι ημέρα θλίψης και μνήμης. Γιατί έχουμε την υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τους υπαίτιους αυτής της γενοκτονίας που ξερίζωσε τον Ελληνισμό από την εστία του μετά από μακραίωνη παρουσία, τους ίδιους που αφάνισαν λίγα χρόνια πριν εκατομμύρια Έλληνες του Πόντου, αλλά και τους αδελφούς Αρμενίους. Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που εγγράφουν χωρίς ντροπή αυτή τη θηριωδία σε ένα δήθεν λαμπρό ιστορικό παρελθόν, προκαλώντας ακόμα και σήμερα εγκληματική αποσταθεροποίηση στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολής. Η γη της Αττικής μας δέχτηκε στην αγκαλιά της χιλιάδες πρόσφυγες, που έστησαν ξανά εδώ τη ζωή τους και, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική της πρόοδο. Η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, είναι το ελάχιστο χρέος απέναντί τους. Οι Έλληνες ενωμένοι θα προχωρήσουμε στο μέλλον, δίνοντας με την ενότητά μας την πιο δυναμική απάντηση σε διαχρονικές απειλές και κινδύνους».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ