Οι Ρώσοι κροίσοι συνεχίζουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα – Τι λένε στον Ε.Τ. οι εκπρόσωποί τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 10 Μαρτίου 2022 fonisalaminas
Οταν τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκινούσε την επίθεση στην Ουκρανία, για τους Ρώσους κροίσους και επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο σήμανε «κόκκινος συναγερμός», καθώς γνώριζαν ότι θα έχουν συνέπειες και οικονομικούς αποκλεισμούς από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες .
Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Ηδη γνωστοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις της Δύσης, ενώ κάποιοι, όπως ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, τάσσονται κατά της πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε σε αναστολή της έκδοσης και της ανανέωσης αδειών επενδυτικού σκοπού που προέρχονται από Ρώσους πολίτες εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης με την Ουκρανία. Οσο, όμως, για τις υπάρχουσες επενδύσεις που «τρέχουν» στη χώρα μας, οι ίδιοι οι επενδυτές τονίζουν ότι «συνεχίζουμε κανονικά».
Ο Ιβάν Σαββίδης
Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών ρωσικών κεφαλαίων στη χώρα μας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, γνωστός εξαιτίας της σχέσης του με την ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαββίδης, εκτός του ότι είναι ιδιοκτήτης της ομάδας, κατέχει το 71,8% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, τα ξενοδοχεία «Πόρτο Καρράς» και «Μακεδονία Παλλάς», την εταιρία εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού Σουρωτή, ενώ έχει και εμπλοκή στο real estate. Ο δικηγόρος Λάμπρος Μαργαρίτης, που εκπροσωπεί τον κ. Σαββίδη, ανέφερε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, σχετικά με τις επενδύσεις του ελληνικής καταγωγής Ρώσου επιχειρηματία, ότι αυτές συνεχίζονται και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία. «Οσον αφορά στις επενδύσεις στην Ελλάδα, καμία απόφαση εν όψει των γεγονότων δεν έχει πάρει ο κ. Σαββίδης και συνεχίζονται κανονικά. Τα πάντα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως πριν», λέει ο κ. Μαργαρίτης.
ΒΙΤΑΛΙ ΜΠΟΡΙΣΟΦ: «Elounda Hills»: To project 500 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
Στον τομέα του τουρισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη και η επένδυση της Mirum Hellas του Ρώσου επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ, στην Ελούντα. Ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία, δικηγόρος Κωνσταντίνος Δέδες, υπήρξε λακωνικός στη δήλωσή του λέγοντας ότι «η επένδυση συνεχίζει κανονικότατα». Ετσι και αυτή η επένδυση φαίνεται να μην επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τουλάχιστον προς το παρόν.
Το project «Elounda Hills», που δρομολογεί η Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο τμήμα των 700 στρεμμάτων της έκτασης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να αναπτυχθούν 4 ξενοδοχεία, 300 τουριστικές κατοικίες, εμβαδού από 80 τ.μ. έως 1.500 τ.μ., και μία μαρίνα.
Παράλληλα, οι επικεφαλής της Mirum Hellas τρέχουν ένα ακόμη project, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην Ελούντα. Το συγκεκριμένο έργο αναπτύσσεται σε γειτονικές εκτάσεις περίπου 200 στρεμμάτων, που αποτελείται από πέντε αυτοτελείς ενότητες, το «Τσιφλίκι», τη «Βίλα Κούνδουρου», το «Ακρωτήρι», το «Μικρό Βαθύ» και το «Βαθύ», στις οποίες, μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες και βίλες.
ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ: Το όραμα μετατροπής του Σκορπιού σε πολυτελές θέρετρο/art island
Μία από τις πιο γνωστές ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω και της ιστορίας του νησιού, είναι αυτή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό. Η μετατροπή του άλλοτε επίγειου παραδείσου του Αριστοτέλη Ωνάση σε πολυτελές θέρετρο με πινελιές art island βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πρόκειται για επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν επηρεάζει αυτό το project, καθώς, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Ρώσου επιχειρηματία, το έργο στον Σκορπιό συνεχίζεται κανονικά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, ενώ η οικογένεια Ριμπολόβλεφ θα δηλώνει ποιες περιόδους θα βρίσκεται στο νησί και τον υπόλοιπο χρόνο θα διατίθεται προς ενοικίαση. Μεταξύ άλλων παροχών στον Σκορπιό προβλέπεται η κατασκευή συνεδριακού κέντρου, γηπέδου ποδοσφαίρου και κέντρο ιππασίας. Ηδη στο νησί, εκτός από τις χωματουργικές εργασίες, έχουν πέσει και τα πρώτα μπετά στα σημεία όπου θα οικοδομηθούν οι βίλες και το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 30 δωματίων και 60 κλινών.
Για το σχέδιό του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 30 εκατομμύρια, ενώ πριν από κάποιους μήνες εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης το κονδύλι των 4,3 εκατ. ευρώ που αφορά την επιχορήγηση του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου, επιφάνειας 9.420 τετραγωνικών μέτρων και συνολικού ύψους 26,6 εκατ. ευρώ. Στον σχεδιασμό της «Μυκήναι», της εταιρίας με αντικείμενο την ανάπλαση του Σκορπιού, προβλέπεται όχι μόνο η μετατροπή του σε προορισμό για κροίσους, αλλά και η μεταμόρφωσή του σε ένα νησί τέχνης. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, η συνολική δόμηση θα αυξηθεί σε 30.000 τετραγωνικά μέτρα από 21.500 τ.μ., ώστε να προστεθούν νέες αρχιτεκτονικές κατασκευές. Μάλιστα, η εταιρία «Μυκήναι» σχεδιάζει μέσα στο επόμενο διάστημα να υποβάλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του αναθεωρημένου Προεδρικού Διατάγματος.
Τι θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ Mere
Εκτός από τις προβεβλημένες επενδύσεις ρωσικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμα μία στην κατηγορία του λιανεμπορίου, η δραστηριοποίηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mere, η οποία ανήκει στην ρωσική εταιρία Svetofor και διαθέτει καταστήματα σε Λάρισα, Κόρινθο, Αγρίνιο και Τρίπολη, ενώ αναζητείται χώρος και στη Θεσσαλονίκη, καθώς το κατάστημα που υπήρχε εκεί έκλεισε πριν από κάποιους μήνες πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μένει να φανεί εάν τα καταστήματα αυτά αντιμετωπίσουν προβλήματα, λόγω των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Απόθεμα από χρυσάφι το 2020
Το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας, πάντως, υπολόγιζε ότι στα τέλη του 2020 το απόθεμα των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα ανερχόταν στα 664 εκατομμύρια ευρώ.
eleftherostypos.gr