Τρ. Αλεξιάδης: Πάταξη της αισχροκέρδειας με νομοθέτηση διατάξεων και αξιοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα Τρ. Αλεξιάδης: Πάταξη της αισχροκέρδειας με νομοθέτηση διατάξεων και αξιοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα
Αθήνα 29.03.2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρ. Αλεξιάδης: Πάταξη της αισχροκέρδειας με νομοθέτηση διατάξεων και αξιοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα  Στο μεγάλο... Τρ. Αλεξιάδης: Πάταξη της αισχροκέρδειας με νομοθέτηση διατάξεων και αξιοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα

Αθήνα 29.03.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρ. Αλεξιάδης: Πάταξη της αισχροκέρδειας με νομοθέτηση διατάξεων και αξιοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα 

Στο μεγάλο ζήτημα της αισχροκέρδειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του REAL FM ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης. 

«Η κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υπουργοί με δηλώσεις τους αναφέρονταν στην αδυναμία παρέμβασης στην αγορά, ενώ εδώ και μήνες ήταν φανερό το πρόβλημα των ανατιμήσεων», δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης και ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων και την άμεση νομοθέτηση των αναγκαίων διατάξεων για τη φορολόγηση των υπερκερδών και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που προχωρούν σε τακτικές αισχροκέρδειας. Όπως ακριβώς στα μικρομάγαζα όταν κάνουν μια φορολογική παράβαση, όπως «ο φούρνος, το σουβλατζίδικο, το τυροπιτάδικο της γειτονιάς κλείνει και μπαίνει ταμπέλα «ΚΛΕΙΣΤΟ λόγω φοροδιαφυγής», το ίδιο να ισχύσει και για τις μεγάλες επιχειρήσεις».  Επισήμανε δε την αποτρεπτική ισχύ και μόνο της νομοθέτησης μιας τέτοιας διάταξης.

Για το ποσό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ζήτησε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία, ισοζύγια και ισολογισμούς, που να αποδεικνύουν αν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι 1,4 δις ή μικρότερο ή μεγαλύτερο. Τόνισε δε την αναγκαιότητα άμεσης νομοθέτησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2021, ώστε να μην υπάρχουν θέματα αναδρομικής φορολόγησης ή συνταγματικότητας και για φορολόγηση των κερδών από εδώ και πέρα, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. 

Η δημοσιότητα που δόθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών θα φτάσει στο 90%, χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμη κάποια σχετική διάταξη, δείγμα της επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά και της  χειραγώγησης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στην ενημέρωση, θύμισε στον Τρ. Αλεξιάδη την αντιμετώπιση που επιφύλαξαν τα μέσα ενημέρωσης στη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου. Εκεί που από τη μια υπερτονίστηκε στα δημοσιεύματα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη αποτύπωση τέτοιου ποσού ούτε στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και από την άλλη απεκρύβη η είδηση της αύξησης της φορολογίας στο τσίπουρο.

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην επιλεκτική πολιτική της κυβέρνησης στο  ζήτημα της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.  «Έχει καταργήσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Έπρεπε να υπάρχει κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και επειδή μας ενδιαφέρουν κυρίως τα φτωχά, τα λαϊκά, τα μεσαία στρώματα, θέσαμε ένα όριο. Γιατί η κυβέρνηση κατήργησε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο; Ένας γιατρός που δουλεύει σε μια ιδιωτική κλινική δεν έχει εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ένας γιατρός που δουλεύει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με ασθενείς COVID έχει.  Είναι δίκαιο; Ένας αστυνομικός, ένας στρατιωτικός,  ένας εργαζόμενος σε Δήμο που ασχολείται με την καθαριότητα, αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την πανδημία, δυστυχώς από τα εισοδήματά τους πληρώνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης».

Κλείνοντας, επανήλθε στην ανάγκη ενεργοποίησης και συντονισμού όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη μείωση στον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μη μείνει στο «ράφι του σουπερ-μάρκετ», αλλά να φτάσει στον καταναλωτή. Για τα ευτράπελα και αντιεπιστημονικά δε που ακούγονται περί μειώσεων που ωφελούν τα Cayenne κ.λπ. δήλωσε «ο φτωχός άνθρωπος, αυτός που δεν έχει μεγάλα εισοδήματα, δεν έχει αφορολόγητο όριο στην έμμεση φορολογία. Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο όπως στην άμεση. Πληρώνει όλο του το εισόδημα για να μπορέσει να επιβιώσει, δηλαδή η έμμεση φορολογία διαχέεται σε όλο του το εισόδημα. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα όπως έχουν κάνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Ακούστε το ηχητικό:

error: Content is protected !!