Σταγόνες για την πρεσβυωπία βάζουν τέλος στα γυαλιά, τους φακούς επαφής ακόμα και στο χειρουργείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ 18 Μαΐου 2022 fonisalaminas
Νέες σταγόνες για την πρεσβυωπία φαίνεται ότι μπορούν να «γλιτώσουν» όσους έχουν πρεσβυωπία από τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής και στην καλύτερη περίπτωση και από το…χειρουργείο.
Όταν οι άνθρωποι φτάνουν την ηλικία των 40 η όρασή τους αρχίζει να χειροτερεύει. Για αρκετούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να διαβάσουν τι γράφει στο κινητό τους και μπορεί να είναι αναγκαίο να ρυθμίζουν την φωτεινότητα στον υπολογιστή τους για να είναι σε θέση να διαβάζουν καλύτερα τα κείμενα που επιθυμούν, σύμφωνα με το news4health.gr.
Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως πρεσβυωπία και επηρεάζει περίπου 128 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ και πάνω από δεκάδες ανθρώπους παγκοσμίως.
Η πρεσβυωπία στην ουσία είναι η αδυναμία των ματιών να εστιάζουν σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε θολά. Συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 40 και σταδιακά κορυφώνεται στην ηλικία των 60.
Πώς λειτουργούν οι σταγόνες
Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον την βασική αιτία της πρεσβυωπίας, ωστόσο υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τις αιτίες. Μέσα στο 2021 πάντως τα Κέντρα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (CDC) έδωσαν την έγκρισή τους για την κυκλοφορία νέων οφθαλμικών σταγόνων για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας. Αυτές οι σταγόνες φαίνεται ότι μπορεί να γλιτώσουν πράγματι αρκετό κόσμο από τη χρήση των γυαλιών, τους φακούς επαφής ή το χειρουργείο για την πρεσβυωπία.
Για να κατανοήσει κανείς πως λειτουργούν οι σταγόνες πρέπει να ξέρει πως λειτουργεί το μάτι. Αρχικά, τα μέρη του ανθρώπινου ματιού επηρεάζονται από το φως που εισέρχεται μέσα για να μπορέσουν να παράγουν μια «καθαρή» εικόνα. Το πρώτο πράγμα που «χτυπάει» το φως είναι ο κερατοειδής χιτώνας. Κατόπιν το φως περνά από τη ίριδα και την κόρη του οφθαλμού, η οποία μπορεί να συρρικνωθεί ή να «μεγαλώσει» ώστε να μπορέσει να αφήσει περισσότερο ή λιγότερο φως να μπει μέσα στο μάτι. Έπειτα, διασχίζει τους φακούς, οι οποίοι «λυγίζουν» στο φως και εστιάζουν στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τελικά, το φως μεταφέρεται στο οπτικό νεύρο και πάλι μετά πίσω στο φως ώστε να μπορέσει ο εγκέφαλος να «μεταφράσει» τη διαδικασία αυτή ως εικόνα .
Έτσι, για να παραχθεί μια καθαρή εικόνα, τα μάτια μας πρέπει να ρυθμίσουν πόσο μακριά το αντικείμενο είναι. Χρειάζονται τρία βασικά βήματα για να γίνει αυτό: Τα μάτια πρέπει να βλέπουν κατευθείαν το αντικείμενο, οι φακοί να αλλάξουν σχήμα και οι κόρες του ματιού να διασταλλούν.
Όταν αποφασίζει κανείς να κοιτάξεις εκεί που τον ενδιαφέρει, τότε ένας μικρός μυς στους φακούς επαφής αλλάζει το σχήμα των φακών και το κάνει παχύ. Όσο πιο «χοντροί» είναι οι φακοί τόσο περισσότερο φως περνά μέσα στο μάτι. Την ίδια ώρα οι κόρες διαστέλλονται για να μπλοκάρουν το φως από τα άλλα αντικείμενα.
Όταν το φως αναπηδά από ένα αντικείμενο και εισέρχεται στο μάτι , οι ακτίνες φωτός στο κέντρο είναι αυτές που παρέχουν μια καθαρή εικόνα. Το μπλοκάρισμα του φωτός που διασκορπίζει με τη στένωση της κόρης βοηθά στην ευκρίνεια της εικόνας των κοντινών αντικειμένων.
Μπορεί κανείς να κάνει προσομοίωση της διαδικασίας χρησιμοποιώντας την κάμερα στο κινητό του. Αρχικά μπορεί να εστιάσει με την κάμερα σε κάτι από απόσταση. Έπειτα, πρέπει να μετακινήσει τον αντίχειρά του στην εικόνα, κρατώντας τον περίπου 2 μέτρα μακριά. Ο αντίχειράς θα αρχίσει να ξεχωριάζει αλλά καθώς ο φακός της κάμεράς του αρχίσει να αλλάζει σχήμα και ο αντίχειράς του θα μπει στο επίκεντρο.
Ποια είναι η φαρμακευτική ουσία που κάτι όλη τη «δουλειά»
Οι σταγόνες αυτές «ρυθμίζουν» τους φακούς στο μάτι. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους το μάτι εστιάζει στα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση: Οι φακοί αλλάζουν σχήμα και η κόρη του οφθαλμού μικραίνει. Η πρεσβυωπία περιορίζει την ικανότητα των φακών να αλλάζουν σχήμα και αυτές οι νέες σταγόνες έχουν την δυνατότητα να κάνουν το μάτι να μικραίνει.
Η στένωση της κόρης μειώνει την ποσότητα του φωτός και αυτό περιορίζει το φως που μπαίνει στο μάτι και έτσι αυτό μπορεί να εστιάσει καλύτερα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων για να εστιάσει στα αντικείμενα και να επιτρέψει στους ανθρώπους να βλέπουν καθαρά τόσο κοντινά όσο και μακρινά αντικείμενα. Με πιο απλά λόγια, η όρασή τους επανέρχεται και βλέπουν και πάλι καθαρά μπροστά τους.
Όταν βάλει κανείς τις σταγόνες αυτές χρειάζεσαι περίπου 15 λεπτά για να δράσει το συστατικό, η πιλοκαρπίνη. Η φαρμακευτική αυτή ουσία ανακαλύφθηκε αργά στο τέλος του 1800 και μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις όπως είναι το γλαύκωμα και η οφθαλμική υπέρταση. Η δράση του μπορεί να κρατήσει περίπου 6 ώρες. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι ο πονοκέφαλος και τα κόκκινα μάτια.
dikaiologitika.gr