86η ΔΕΘ – Θεσσαλονίκη: «Εξαιρετικές» οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Iron Mountain
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΣΜΟΣ 14 Σεπτεμβρίου 2022 fonisalaminas
«Βλέπουμε εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και έτσι σήμερα είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας κέντρου αριστείας», γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική της αμερικανικής εταιρείας «Iron Mountain», Ιβόνα Σικόρα, κατά τη σημερινή διαδικτυακή ομιλία της στο 3ο «Helexpo Forum», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ (σ.σ. η Iron Mountain Inc έχει έδρα τη Βοστόνη, παρουσία σε πάνω από 60 χώρες και 230.000 οργανισμούς στο παγκόσμιο πελατολόγιό της).
«Στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, πειθαρχία στον προϋπολογισμό και εκσυγχρονισμός της κοινωνίας σε όρους ψηφιοποίησης. Στην Ελλάδα βλέπουμε εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι καλό για τους πολίτες, τους καταναλωτές, την κυβέρνηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον και έτσι σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας κέντρου αριστείας» υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Μιλώντας σε πάνελ του φόρουμ, που διοργάνωσαν η ΔΕΘ-Helexpo και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η κα Σικόρα χαρακτήρισε ακόμα την Ελλάδα ως «παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού», επισημαίνοντας ότι, μετά την οικονομική κρίση, η χώρα έχει πετύχει σημαντικές θετικές εξελίξεις στο πεδίο αυτό. Χαρακτήρισε μάλιστα ως εντυπωσιακή την προσήλωση και στόχευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως είπε, μπορεί μεν η Ελλάδα να βρίσκεται ακόμα εγγύτερα στο κατώτερο άκρο του (ευρωπαϊκού) Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), αλλά «παρατηρούνται μείζονες θετικές εξελίξεις στο ΑΕΠ», που είναι κρίσιμης σημασίας στο να επιτευχθεί το ψηφιακό άλμα που αναμένεται. Πρόσθεσε δε ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται ως απόρροια της επικέντρωσης του υπουργείου στον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού εμπνέει «και αλλάζει τη χώρα και τη ζωή των πολιτών κάθε μέρα».
Η αντιπρόεδρος της Iron Mountain υπενθύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα επέδειξε ταχύτητα ως προς τη δρομολόγηση των αναγκαίων διαδικασιών για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και «η πολύ γρήγορη πρόοδός της έδειξε ότι η χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις του πλάνου».
Πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος των κεφαλαίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο ως το 2026 «θα δημιουργήσουν κοντά στο 3,75% της ανάπτυξης του ΑΕΠ, συν άλλο μισό τοις εκατό, που θα προέλθει από άλλες χώρες, που θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας».
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας αλλά και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών, είπε. Συμπλήρωσε δε, ότι σε έρευνα που έγινε μεταξύ ανώτατων στελεχών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σχετικά με το ποιοι πρέπει να είναι οι κυρίαρχοι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης και των επιχειρήσεων, η ανθεκτικότητα αναδείχτηκε υπ’ αριθμόν ένα. Κατά την κα Σικόρα, σε περιόδους διαδοχικών κρίσεων, οικονομικών, γεωπολιτικών, κλιματικών, «η ανθεκτικότητα πρέπει να ενσωματωθεί στο DNA των οργανισμών».
Αλ.Γ -ΑΠΕ ΜΠΕ