Πώς βλέπουν την Αθήνα οι expats – Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας Πώς βλέπουν την Αθήνα οι expats – Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας
Πολύ υψηλότερα από ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Ρώμη, βρίσκεται η Αθήνα στις αξιολογήσεις των expats. Η ελληνική... Πώς βλέπουν την Αθήνα οι expats – Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας

Πολύ υψηλότερα από ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Ρώμη, βρίσκεται η Αθήνα στις αξιολογήσεις των expats. Η ελληνική πρωτεύουσα παρότι δεν έχει να προσφέρει πολλά σε επαγγελματικό επίπεδο συγκριτικά με άλλες δημοφιλείς πόλεις στον «χάρτη» των expats, κερδίζει πόντους χάρη στην φιλική κουλτούρα και τους ανθρώπους της, διευκολύνοντας σημαντικά την κατά τα άλλα δύσκολη διαδικασία μετεγκατάστασης.



Στη φετινή έρευνα για τις καλύτερες πόλεις για τους expats, την οποία εκπόνησε η InterNations ανάμεσα σε τουλάχιστον 12.000 εκπατρισμένους διεθνώς, η Αθήνα κατακτά τη 17η θέση -ανάμεσα στη Ζυρίχη (16) και τη Στοκχόλμη (18). Στα πολύ δυνατά της σημεία είναι η ευκολία στη μετεγκατάσταση, παίρνοντας την 5η θέση από τις 49 στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει άριστες αξιολογήσεις στην κουλτούρα και τη φιλοξενία (4η θέση στην υποκατηγορία), στη φιλικότητα των ντόπιων (8η) και τη δυνατότητα εύρεσης φίλων (3η).

Αρκετά ικανοποιημένοι είναι οι expats και από τα προσωπικά οικονομικά, δηλαδή την οικονομική κατάστασή τους συνολικά, το κόστος διαβίωσης και την επάρκεια του διαθέσιμου εισοδήματος, ώστε να μπορούν να κάνουν μια άνετη ζωή. Ως αποτέλεσμα και παρά την εμφανή άνοδο του κόστους ζωής στην πρωτεύουσα τον τελευταίο χρόνο, η Αθήνα κατακτά στη συγκεκριμένη κατηγορία τη 17η θέση, ανάμεσα στη Βιέννη (16) και τη Φρανκφούρτη (18). Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στα προσωπικά οικονομικά κυριαρχούν πόλεις, όπως η Μάλαγα, η Πόλη του Μεξικό, η Βουδαπέστη, η Πράγα κλπ, οι οποίες ανέκαθεν θεωρούνται πιο προσιτές από Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι που φιγουράρουν στην τελευταία δεκάδα.



Πού χάνει η Αθήνα

Κάτω από τη «βάση» και συγκεκριμένα στην 31η θέση βρίσκεται η Αθήνα σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής, «σκοράροντας» ψηλά στις επιλογές αναψυχής για τους expats (10η θέση), αλλά όχι και τόσο ικανοποιητικά στο υγειονομικό σύστημα (32) και την ασφάλεια (33). Παραδόξως χαμηλές είναι οι επιδόσεις της πρωτεύουσας και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και το κλίμα (32), παρότι άλλες περιοχές της Μεσογείου και του ισημερινού απολαμβάνουν υψηλές αξιολογήσεις στη συγκεκριμένη υποκατηγορία. Τέλος, απογοητευμένοι φαίνονται οι expats σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ταξιδιών και μεταφορών (41) από την Αθήνα. 

Κακή είναι η εικόνα της πρωτεύουσας (37η θέση) και σε ό,τι αφορά καίρια θέματα που απασχολούν τους expats, όπως το πόσο απαραίτητη είναι η γνώση της γλώσσας ή πόσο εύκολο είναι να τη μάθει κανείς (35η θέση), την ψηφιακή ζωή (43) και τα θέματα δημόσιας διοίκησης, ιδίως γραφειοκρατικά, (46). Πολύ καλύτερη είναι η άποψη των expats για τη στέγαση, όπου η Αθήνα κατακτά την 10η θέση



«Αγκάθι» η αγορά εργασίας

Από την δημιουργικότητα στην επαγγελματική κουλτούρα μέχρι τα ωράρια, τον μισθό και γενικά την ικανοποίηση από τη δουλειά, η εικόνα των expats για την αγορά εργασίας στην Αθήνα είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Ειδικότερα, η Αθήνα καταλαμβάνει την 45η θέση, ξεπερνώντας μόνο τη Ρώμη, τη Σεούλ, την Κωνσταντινούπολη και το Μιλάνο, στο πόσο εύκολο είναι να δουλεύει εκεί κάποιος ξένος. Στην εργασιακή κουλτούρα και την ικανοποίηση παίρνει την 35η θέση, όπως και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Στον μισθό και την επαγγελματική ασφάλεια η Αθήνα καταλαμβάνει την 46η θέση και τις προοπτικές καριέρας στην 48η θέση, περνώντας μόνο τη Ρώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε πάρει την 25η θέση ανάμεσα σε 53 καλύτερες χώρες για τους expats, με λίγο-πολύ τα ίδια «τρωτά» σημεία στην αγορά εργασίας.

Τι προτιμούν οι expats

Θερμότερο κλίμα, προσιτή στέγαση και φιλικοί ντόπιο είναι οι τρεις προτεραιότητες των expats που επικράτησαν στη φετινή έρευνα της Internations, αφήνοντας πίσω πολλές μεγαλουπόλεις. Αγαπημένη πόλη των μεταναστών αναδείχθηκε η Μάλαγα, ενώ τρεις ακόμη ισπανικές πόλεις, Αλικάντε (2) Βαλένθια (3) και Μαδρίτη (6) βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα, την οποία συμπληρώνουν το Ρας Αλ Καϊμά (4), το Άμπου Ντάμπι (5), η Πόλη του Μεξικό (7), η Κουάλα Λουμπούρ (8), η Μπανγκόκ (9) και το Μουσκάτ (10).

Τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούσαν πιο χαλαρές και φιλικές τοποθεσίες, μακριά από μεγαλουπόλεις. Τώρα, όσο όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δέχονται πίεση να επιστρέψουν στα γραφεία, πλήττονται και από υψηλότερα έξοδα διαβίωσης στις μεγάλες πόλεις.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!