Χρεώσεις Τραπεζών: Τι δείχνει η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ 14 Φεβρουαρίου 2024 fonisalaminas
Πόσο ακριβά πληρώνουμε τις υπηρεσίες των τραπεζών; Όχι περισσότερο από τους καταναλωτές στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και για την ακρίβεια αρκετά χαμηλότερα σχεδόν στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων παραμένει πάντα επίκαιρο για τους καταναλωτές και σταθερά στο επίκεντρο του διαλόγου, απασχολώντας συχνά και τη Βουλή με επερωτήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο, κατηγορούμενες για «ακριβές» χρεώσεις, οι οποίες αιτιολογούνται από το υψηλό κόστος που καταβάλλουν οι τράπεζες για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν σε τεχνολογία και υποδομές για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, καθώς και από τα κόστη για την ασφάλεια και την αποκατάσταση ζημιών (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιθέσεις σε ΑΤΜs).
Τα παραπάνω κόστη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προφανώς απορροφούνται στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις και ότι η τιμολόγηση είναι συνυφασμένη με την παροχή υπηρεσιών σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.
Με τις ίδιες συνθήκες να ισχύουν και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (αν και ευνοημένες διότι δεν πέρασαν από μακροχρόνια κρίση όπως οι ελληνικές, ξεκίνησαν νωρίτερα και με πολύ περισσότερα κεφάλαια τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, συνεχίζουν να δανείζονται χρήμα φθηνότερα από τις αγορές, ενώ επί σειρά ετών εκμεταλλεύθηκαν τα αρνητικά επιτόκια για να μην πληρώνουν επιτόκια στους καταθέτες, αντιθέτως να τους χρεώνουν για τις καταθέσεις τους), οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν ακριβότερες χρεώσεις, αλλά πολύ φθηνότερες σε σειρά υπηρεσιών. Και αυτό πιστοποιείται από εκθέσεις αναλυτών διεθνώς, από την απάντηση που είχε δώσει ο πρώην επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, επισημαίνοντας ότι κατά μέσο όρο τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών από προμήθειες υπολείπονται κατά 16% των εσόδων στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά εν τέλει, αναζητώντας στις ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών τραπεζών τα κόστη των υπηρεσιών τους και αντιπαραβάλλοντάς τα με τις χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών.
Κάνοντας την έρευνα αυτή και αξιοποιώντας δείγμα αλλοδαπών τραπεζών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο (Societe Generale, Deutsche Bank, BBVA, Intesa Sanpaolo, Τράπεζα Κύπρου) σε σύγκριση με τις τέσσερις ελληνικές μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank), το insider.gr παρουσιάζει τα ευρήματά του για τις τραπεζικές χρεώσεις στις επτά πιο συνηθισμένες συναλλαγές.
1) Ανάληψη μετρητών με χρεωστικές κάρτες: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 13,90 ευρώ σε μηνιαία βάση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρεώνουν τον πελάτη τους για αναλήψεις από το δικό τους δίκτυο ΑΤΜ, ενώ για αναλήψεις από το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας χρεώνουν από 0,60 έως 0,75 ευρώ.
2) Συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 7,5 έως 35 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 20 ευρώ σε ετήσια βάση.
3) Παροχή αντιγράφου κινήσεων λογαριασμού στη διεύθυνση αλληλογραφίας του εκάστοτε πελάτη σε μηνιαία συχνότητα: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1 έως 10 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες από 0 έως 1,5 ευρώ.
4) Υπηρεσία ειδοποιήσεων (Alerts): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0,09 ευρώ ανά ειδοποίηση έως 12 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν δωρεάν την υπηρεσία μέσω e-mail και για sms χρεώνουν από 0,2 ευρώ/sms έως 20 ευρώ ανά έτος.
5) Άμεσες χρεώσεις με χρέωση λογαριασμού αναλόγως του Οργανισμού (μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες – πάγιες): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 10 ευρώ ανά συναλλαγή. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή.
6) Εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ / Single European Payments Area): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω τραπεζικού καταστήματος και από 0 έως 7,50 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω internet/mobile banking. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 12 έως 17 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω τραπεζικού καταστήματος και από 1 έως 1,40 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω internet/mobile banking.
7) Εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 3 έως 4 ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι συνολικά οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών (με εξαίρεση τα εξερχόμενα εμβάσματα) είναι συντριπτικά χαμηλότερες από αυτές των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, διαλύοντας το αφήγημα περί χρεώσεων – «φωτιά». Και βεβαίως, ισχύει ότι οι μισθοί στις παραπάνω χώρες είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η εποπτεία και οι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι αντίστοιχες με τις ευρωπαϊκές, καθώς είναι γνωστό ότι πανευρωπαϊκά από το 2013 η ευρωπαϊκή εποπτεία είναι μία και ενιαία (οι απαιτήσεις της ΕΚΤ για κεφάλαια, κερδοφορία και στόχους είναι ίδιες για όλες τις τράπεζες).
insider.gr