Γιατί «βάλτωσαν» στην ΑΑΔΕ πάνω από 23.000 μεγάλοι φορολογικοί έλεγχοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 2 Αυγούστου 2024 fonisalaminas
Εξαιρετικά απαιτητική η στοχοθεσία για ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής, ενώ οι εφοριακοί αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Περισσότεροι από 23.000 φορολογικοί έλεγχοι μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και απάτης βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. καθώς και από το ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για ρεκόρ φορολογικών ελέγχων από τις εξειδεικευμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, μια εξέλιξη που αντανακλά αφενός την πίεση της ηγεσίας της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια όσο γίνεται περισσότερων ελέγχων, αφετέρου την αδυναμία των ελεγκτικών υπηρεσιών να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς στόχους, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να συσσωρεύονται.
Όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί υπάλληλοι, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), λειτουργεί με σχεδόν 40% κενές οργανικές θέσεις και με βάση τη στοχοθεσία, κάθε ελεγκτής θα πρέπει εντός δύο μηνών, να ελέγξει μία τουλάχιστον επιχείρηση με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως είναι τράπεζες, ασφαλιστικές, βιομηχανίες, μεγάλες εμπορικές εταιρείες, στοιχηματικές κ.λπ. χρόνος που, κατά τους εργαζόμενους, δεν επαρκεί για ουσιαστικό έλεγχο.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φάκελοι των φορολογικών ελέγχων που ήταν ανοιχτοί μέχρι το τέλος του περασμένου Απριλίου στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) και στις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ανέρχονταν σε 23.667.
Παρατηρείται επίσης, ότι το στοκ των ανέλεγκτων υποθέσεων σταδιακά τους τελευταίους μήνες αυξάνεται καθώς προστίθενται και νέες, με αποτέλεσμα η πίεση στους ελεγκτές για την ολοκλήρωση των ελέγχων να αυξάνεται.
Κατά το χρονικό διάστημα, Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) και οι Δ.Ο.Υ. διενήργησαν συνολικά 7.406 φορολογικούς ελέγχους. Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που καταλόγισαν μόνο το ΚΕ.Ε.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τα ΕΛ.ΚΕ. ανήλθαν σε 468,14 εκατ. ευρώ. Όμως οι ανοιχτές υποθέσεις ανά ελεγκτική υπηρεσία που έμειναν ανοιχτές είναι οι ακόλουθες:
- Οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), που διενεργούν εξειδικευμένους ελέγχους σε περιπτώσεις απάτης στον ΦΠΑ και μεγάλης φοροδιαφυγής, χωρίς όρια τζίρου, ολοκλήρωσαν το πρώτο τετράμηνο του έτους 364 ελέγχους, αλλά έχουν απόθεμα 3.476 ανέλεγκτων υποθέσεων.
- Το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, ολοκλήρωσε τη διενέργεια 154 ελέγχων. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ανήλθε σε 223,62 εκατ. ευρώ και οι συνολικές εισπράξεις καταλογισθέντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 43,99 εκατ. ευρώ. Το στοκ των ανοιχτών υποθέσεων που έχει το ΚΕΜΕΕΠ ανέρχεται σε 684.
- Το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. το οποίο εστιάζει στον έλεγχο των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου πραγματοποίησε ελέγχους σε 209 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων ανήλθε σε 25,42 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. διενήργησε και 27 ελέγχους σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝ.Φ.Ι.Α,, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου, καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 660.000 ευρώ. Το απόθεμα των ανέλεγκτων υποθέσεων στο τέλος Απριλίου ανέρχεται σε 1.099.
- Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα μεγάλου και μεσαίου μεγέθους διενήργησαν συνολικά 2.900 ελέγχους το πρώτο τετράμηνο του έτους και το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαίωσαν ανήλθε σε 219,10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι υποθέσεις που μένουν ανοιχτές για έλεγχο ανέρχονταν σε 18.333. Σημειώνεται πως, στην ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων, που έχουν και το μεγαλύτερο απόθεμα ανοιχτών ανέλεγκτων υποθέσεων είναι τα εμβάσματα, τραπεζικοί λογαριασμοί, αδήλωτα εισοδήματα, ακίνητα και κρυφά περιουσιακά στοιχεία.
Ειδικότερα, ελέγχονται φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω 4 κριτήρια:
- Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων ανήλθε αθροιστικά σε 1.000.000 έως 1.500.000 ευρώ κάποια χρονιά από την 1η-1-2015 και εντεύθεν
- Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
- Τα ποσά των δαπανών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
- Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2015 και μετά
- Ακόμη, διεξάγουν ελέγχους επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε..
businessdaily.gr