Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν νωρίτερα από τους ελέγχους της Εφορίας Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν νωρίτερα από τους ελέγχους της Εφορίας
Αρχίζει η εφαρμογή του νέου μέτρου, που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω myData εξασφαλίζουν μειωμένο χρόνο παραγραφής στα τρία... Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν νωρίτερα από τους ελέγχους της Εφορίας

Αρχίζει η εφαρμογή του νέου μέτρου, που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω myData εξασφαλίζουν μειωμένο χρόνο παραγραφής στα τρία έτη.

Παραγράφονται στο τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου οι φορολογικές υποθέσεις του έτους 2020, για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω του myDATA, για τις οποίες περιορίζεται το άγχος του φορολογικού ελέγχου.



Πρόκειται για το μέτρο που καθιέρωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ως ένα από τα κίνητρα για τη χρήση από τις επιχειρήσεις της πλατφόρμας myDATA και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ενεργοποιείται.

Το κίνητρο αφορά στη μείωση του χρόνου παραγραφής του δικαιώματος της ΑΑΔΕ να ελέγξει και να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα στους φορολογούμενους, εντός 5 ετών, που είναι η γενική προθεσμία σε 3 ή 4 έτη, ανάλογα με την περίπτωση. Η ισχύουσα περίοδος παραγραφής είναι η 5ετία, η οποία αυξάνεται σε 10 έτη, εάν προκύψουν «συμπληρωματικά στοιχεία», τα οποία δεν θα μπορούσε να τα γνωρίζει η Φορολογική Αρχή και συγχρόνως καταδεικνύουν μεγάλη φοροδιαφυγή.Remaining Time-0:00FullscreenMute



Για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η νομοθεσία προβλέπει τη μείωση του χρόνου παραγραφής για τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 για επιχείρηση που είτε επιλέγει να διαβιβάζει τα δεδομένα της μέσω πιστοποιημένου Παρόχου ως Εκδότης είτε αποδέχεται ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω πιστοποιημένου Παρόχου ως Λήπτης.

Στην περίπτωση Επιχείρησης – Εκδότη σημαίνει ότι τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 παραγράφονται σε τρία, αντί σε πέντε. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Το έτος  2020 παραγράφεται το 2024
  • Το 2021 παραγράφεται το 2025 και
  • Το 2022 παραγράφεται το 2026.


Για την Επιχείρηση – Λήπτη, τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 παραγράφονται στα τέσσερα έτη αντί σε πέντε. Συγκεκριμένα:

  • Το 2020 παραγράφεται το 2025
  • Το 2021 παραγράφεται το 2026 και
  • Το 2022 παραγράφεται το 2027.

Το ευεργέτημα της μείωσης του χρόνου παραγραφής στα 4 χρόνια μπορεί να λάβει και η Επιχείρηση που δεν έχει μπει στην ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά αποδέχεται τη λήψη ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσω πιστοποιημένου Παρόχου, εφόσον το δηλώσει στην ΑΑΔΕ.



Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω δήλωση θα επιβεβαιώνεται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA από τη συναλλακτική δραστηριότητα της επιχείρησης σε σχέση με τα παραστατικά που λαμβάνει και αφορούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω πιστοποιημένου Παρόχου.

Ακόμη διευκρινίζεται ότι η Επιχείρηση Λήπτης για να λάβει το κίνητρο της μείωσης του χρόνου παραγραφής, λόγω της αποδοχής των ηλεκτρονικών τιμολογίων με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι χειρόγραφα, δεν χρειάζεται να έχει Πάροχο. Αρκεί μόνο να υποβάλει τη Δήλωση Αποδοχής Λήψης Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, και από αυτό το χρονικό σημείο και μετά στο email που δηλώνει έχει την υποχρέωση να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που του διαβιβάζει ο Πάροχος του Εκδότη.

Επίσης, το ευεργέτημα εξασφαλίζουν και οι επιχειρήσεις που ασκούν είτε αποκλειστικά δραστηριότητα διενέργειας χονδρικών συναλλαγών είτε αποκλειστικά δραστηριότητα διενέργειας λιανικών συναλλαγών και έχουν πιστοποιημένο Πάροχο.

Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις μείωσης του χρόνου παραγραφής για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ορίζονται από το άρθρο 71 ΣΤ του ν. 4172/2013.



Κατ’ εξαίρεση, τα κίνητρα της μείωσης του χρόνου παραγραφής κατά ένα ή δύο χρόνια παρέχονται στις οντότητες για το φορολογικό έτος 2020, εφόσον σωρευτικά:

  • Η σχετική επιλογή δηλωθεί εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος της υποχρέωσης διαβίβασης των παραστατικών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Φορολογικής Διοίκησης,
  • Η ηλεκτρονική τιμολόγηση εφαρμόζεται ως αποκλειστικός τρόπος έκδοσης και λήψης των παραστατικών πωλήσεων ή ως αποδεκτός τρόπος λήψης, για ολόκληρο το διάστημα από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης και έως τη συμπλήρωση του φορολογικού έτους για την οντότητα, η οποία προβαίνει στη σχετική δήλωση.
  • Τα δεδομένα των παραστατικών που έχουν εκδοθεί ή ληφθεί με διαφορετικό τρόπο έως την προβλεπόμενη ημερομηνία  διαβιβάζονται στη Φορολογική Διοίκηση εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή.

Η οντότητα δεν ανακαλέσει τη δήλωση επιλογής τιμολόγησης εντός του επομένου φορολογικού έτους.



Πότε χάνεται το «κούρεμα»

Το «κούρεμα» της παραγραφής δεν χορηγείται ή αίρεται για τις επιχειρήσεις που ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, εφόσον διαπιστώνεται, κατόπιν οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, από την οποία προκύπτει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, δεν μειώνεται στην τριετία ή τετραετία ο χρόνος παραγραφής, όταν η οντότητα κατά το έτος χορήγησης του ευεργετήματος ή οποτεδήποτε κατά τα προηγούμενα πέντε έτη πριν από αυτό, έχει διαπράξει «έγκλημα φοροδιαφυγής» δηλαδή το ύψος της είναι πάνω από 50.000 ευρώ, εάν πρόκειται για παρακρατούμενους φόρους, πάνω από 100.000 ευρώ για φόρους εισοδήματος και πάνω από 75.000 ευρώ αν πρόκειται για εκδόσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

businessdaily.gr

error: Content is protected !!