Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές
Εισήχθησαν στη Στρατιωτική Ιατρική στη Θεσσαλονίκη το 2018 με πάνω από 19.000 μονάδες – η βάση εισαγωγής τότε ήταν στις 18.915 μονάδες. Ολοι αναλογιζόμαστε... Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές

Εισήχθησαν στη Στρατιωτική Ιατρική στη Θεσσαλονίκη το 2018 με πάνω από 19.000 μονάδες – η βάση εισαγωγής τότε ήταν στις 18.915 μονάδες. Ολοι αναλογιζόμαστε την προσπάθεια που κατέβαλαν στο λύκειο. Πέρασαν έξι χρόνια φοίτησης δύσκολα, τόσο λόγω του αντικειμένου σπουδών όσο και εξαιτίας του πλαισίου πειθαρχίας στη σχολή. Και όμως, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία τους στην περιζήτητη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές προτίμησαν να παραιτηθούν και να πληρώσουν 50.000 ευρώ. Και αυτό διότι υπάρχει οικονομική ποινή, η οποία εξαρτάται από τη σχολή και τα έτη φοίτησης, στην περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί από μία στρατιωτική σχολή. Και οι πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές της Στρατιωτικής Ιατρικής δεν είναι οι μόνοι. Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς, τόσο στις στρατιωτικές σχολές των αξιωματικών (ΑΣΕΙ) όσο και των υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προκύπτει ότι για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί:

• 30 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) από σύνολο 138 εισακτέων όλων των κατηγοριών, καθώς και 8 δευτεροετείς. Το ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών είναι μέχρι στιγμής 21,7%.

• 40 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) από σύνολο 95 εισακτέων. Το ποσοστό παραιτηθέντων είναι 42,1%.

• 24 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) από σύνολο 129 εισακτέων όλων των κατηγοριών – ποσοστό 18,6%.



• 38 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) από σύνολο 131 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό φθάνει το 29%.

• 43 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) από σύνολο 190 εισακτέων. Το ποσοστό είναι 22,5%.

• 26 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) από σύνολο 103 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το σχετικό ποσοστό μέχρι στιγμής είναι 25,2%.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έως τώρα έχουν παραιτηθεί ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς στις στρατιωτικές σχολές. Τα σχετικά στοιχεία κοινοποίησε η ΠΟΕΣ στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οποία η ομοσπονδία διατυπώνει τον προβληματισμό της.



Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης: το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, ενώ το 2023 σε 18%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κάνει λόγο για «καψώνια σε όλη τη σταδιοδρομία, συμπεριλαμβανομένων των ετών φοίτησης».

Το πρώτο καμπανάκι

Οι παραιτήσεις φοιτητών από τις στρατιωτικές σχολές υποδηλώνουν ότι πολλοί εισακτέοι δεν αντέχουν τις συνθήκες των σπουδών ή ότι ξανασκέφτονται τη δύσκολη στρατιωτική καριέρα. Ωστόσο, το πρόβλημα με τις στρατιωτικές σχολές έχει εκδηλωθεί εδώ και χρόνια. Ηχηρότατο καμπανάκι για τους ιθύνοντες ακούστηκε το 2022, όταν για πρώτη φορά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εμφανίστηκαν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι τότε οι θέσεις στις στρατιωτικές ήταν περιζήτητες –και άρα εισάγονταν υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις– αφού εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση.



Οι κενές θέσεις που έμειναν φέτος στις στρατιωτικές σχολές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κατέδειξαν με ενάργεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, φέτος έμειναν στα αζήτητα περί τις 450 θέσεις σε όλες τις σχολές. Ως προς τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας το 2020, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

Η ίδια κατάσταση υποδηλώνεται από την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, η βάση στην ειδικότητα των Μάχιμων των Ναυτικών Δοκίμων φέτος ήταν 11.076 μόρια, ενώ δέκα χρόνια πριν, στις Πανελλαδικές του 2015, 17.389 μόρια. Αντίστοιχα στα Σώματα της Σχολής Ευελπίδων φέτος η βάση ήταν 12.415 μόρια, ενώ το 2015 17.355 μόρια.

Επίσης, έχουν μειωθεί οι 18χρονοι με πρώτο στόχο τις στρατιωτικές σχολές και αυτό επηρεάζει και το πόσοι από τους εισακτέους είχαν τη στρατιωτική σχολή ως βασική επιλογή – και δεν εισήχθησαν επειδή δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή που πραγματικά ήθελαν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του μαθηματικού-αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, φέτος 62 επιτυχόντες στη Σχολή Ευελπίδων (στην ειδικότητα των Οπλων) την είχαν ως πρώτο στόχο, 60 τη Σχολή Ικάρων (στην ειδικότητα των Ιπταμένων), 45 τη Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) και 27 την Ικάρων (Μηχανικοί).

Ταυτόχρονα, τη Σχολή Ευελπίδων (Οπλα) δήλωσαν συνολικά 269 υποψήφιοι, την Ικάρων (Ιπτάμενοι) 70 υποψήφιοι, τη Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) 138 και την Ικάρων (Μηχανικοί) 125 υποψήφιοι, ενώ τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας 1.923 υποψήφιοι και τη Σχολή Αστυφυλάκων 2.536 υποψήφιοι. Μάλιστα, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, υποπλοίαρχος Δημήτρης Μεθενίτης, «τον περασμένο Ιούνιο έγιναν περί τις 20 παραιτήσεις από τη ΣΜΥΝ για να μετεγγραφούν σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, παρόλο που οι τελευταίες έχουν παρεμφερές μισθολόγιο, ασφαλιστικό και παροχές, έστω κάποιες σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο».

Οι συνθήκες

Η απροθυμία κάποιων νέων να ακολουθήσουν τελικά το επάγγελμα του στρατιωτικού, το οποίο επέλεξαν στα 18 τους να σπουδάσουν, εκτιμάται ότι σχετίζεται και με τις συνθήκες μέσα στη σχολή, το υποχρεωτικό πλαίσιο παρουσιών –την ίδια στιγμή που οι συνομήλικοί τους έχουν πιο χαλαρούς όρους φοίτησης– αλλά και με στρεβλώσεις από άλλες… εποχές. Ενδεικτικά, η ΠΟΕΣ κάνει λόγο για «καψώνια σε όλη τη σταδιοδρομία των στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των ετών φοίτησης». Ο κ. Μεθενίτης αναφέρει ενδεικτικά ότι αμέσως μετά τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου του 2023 από τη ΣΜΥΝ παραιτήθηκαν 24 σπουδαστές λόγω καψωνιών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, «οι λόγοι των παραιτήσεων σχετίζονται με το πλήρες εύρος των προβλημάτων που έχουμε γνωστοποιήσει κατ’ επανάληψιν, για τα οποία ακούμε διαρκώς μόνο εξαγγελίες οι οποίες έχουν κουράσει και ουδεμία πρόθεση για λύση έχουμε διαπιστώσει: η οικονομική δυσπραγία, η έλλειψη κινήτρων, η μειούμενη μέριμνα, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων ενίοτε με προκλητικό τρόπο, οι δυσμενείς συνθήκες (εργασίας και διαβίωσης), η εμφανής έλλειψη βούλησης υποστήριξης των στελεχών από την πολιτεία είναι μόλις κάποια από αυτά».

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας για να κάνει πιο δελεαστικές τις σπουδές στις στρατιωτικές σχολές έχει σχεδιάσει μέτρα όπως η δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια, η αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, η βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και οι νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη. Αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ. Μάλιστα, χθες κατατέθηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση. Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

kathimerini.gr

error: Content is protected !!