Γενικά Αρχεία του Κράτους: Πώς μπορείτε να βρείτε το γενεαλογικό σας δέντρο ψηφιακά Γενικά Αρχεία του Κράτους: Πώς μπορείτε να βρείτε το γενεαλογικό σας δέντρο ψηφιακά
Το ΓΑΚ σκοπεύει να αναπτύξει νέες ψηφιακές εφαρμογές, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να αναζητούν γρήγορα και εύκολα έγγραφα για προσωπική ή επαγγελματική χρήση... Γενικά Αρχεία του Κράτους: Πώς μπορείτε να βρείτε το γενεαλογικό σας δέντρο ψηφιακά

Το ΓΑΚ σκοπεύει να αναπτύξει νέες ψηφιακές εφαρμογές, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να αναζητούν γρήγορα και εύκολα έγγραφα για προσωπική ή επαγγελματική χρήση που πολλές φορές αφορούν το παρελθόν τους

Τα αρχεία που βρίσκονται στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) κρύβουν πολύτιμα στοιχεία που μπορεί να συνδέουν το παρελθόν σας με το γενεαλογικό σας δέντρο. Μάλιστα συνήθως συσχετίζονται με την εθνική ή τοπική ιστορία.



Συγκεκριμένα, στα ΓΑΚ φυλάσσονται και έγγραφα που αφορούν τις οικογενειακές ιστορίες, αλλά και κρίσιμα ντοκουμέντα που έχουν αποτυπώσει σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Από τη δίκη του ναυαγίου του «Σάμινα» μέχρι τα έγγραφα που υποστηρίζουν την ελληνική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι πληροφορίες που προσφέρονται είναι εξαιρετικά ποικίλες.

Η ψηφιοποίηση αυτών των αρχείων προχωρά, και με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να γίνει πιο εύκολη η αναζήτηση και η εύρεση εγγράφων. Αν και η διαδικασία αναζήτησης εξαρτάται από την ύπαρξη δημοτολογίων, οι περιοχές της «παλιάς Ελλάδας» προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες εύρεσης τέτοιων στοιχείων, σε αντίθεση με τις «νέες χώρες» και τα νησιά που προσελήφθησαν μετά το 1912, όπου τα αρχεία δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα λόγω των οθωμανικών καταστιχών.



Το ΓΑΚ σκοπεύει να αναπτύξει νέες ψηφιακές εφαρμογές, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να αναζητούν γρήγορα και εύκολα έγγραφα για προσωπική ή επαγγελματική χρήση. Η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων αυτών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια προσπάθεια, δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 55 εκατομμύρια έγγραφα.

Οι ήδη ψηφιοποιημένοι φάκελοι είναι διαθέσιμοι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Αρχειομνήμων», και με την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, η διαδικασία αναζήτησης αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Συχνά, τα έγγραφα αυτά αφορούν μικρο-ιστορικά ζητήματα, όπως κληρονομικά θέματα, και προσελκύουν επαγγελματίες, όπως δικηγόρους και συμβολαιογράφους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για τη σύνταξη νομικών εγγράφων ή τη διαχείριση κτηματολογικών υποθέσεων.

newsbomb.gr



error: Content is protected !!