«ΠΑΠΑΛΑ» ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το σχόλιο της ημέρας 26 Μαΐου 2025 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που σχεδιάζουν διακοπές στην Ευρώπη μειώθηκε από 45% το 2024 σε 37% το 2025, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με την εταιρεία τρένων Eurail BV.
Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα 7.087 ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο κύριος παράγοντας που βυθίζει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ευρώπη είναι το κόστος. Η προτίμηση για ταξίδια εσωτερικού κατατάσσεται ως ο δεύτερος πιο κοινός αποτρεπτικός παράγοντας για ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά πολύ πίσω από την τιμή.
Εάν αυτές οι απαντήσεις αποτελούν έγκυρο δείκτη της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των Αμερικανών, πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο λιγότεροι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι 2,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδιώτες πέταξαν στην Ευρώπη μόνο τον Ιούλιο του 2024.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ανέφεραν το κόστος ως πρωταρχικό μέλημα. Ενώ οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις το 2025, μόλις το 44% δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με 49% του περασμένου έτους,




