Απαραίτητο ένα καθαρά τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας Απαραίτητο ένα καθαρά τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας
Η ΦΟΒΙΚΗ, κοινωνική και οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19, δυστυχώς μας έχει επηρεάσει όλους. Απαραίτητο ένα καθαρά τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας

Η ΦΟΒΙΚΗ, κοινωνική και οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19, δυστυχώς μας έχει επηρεάσει όλους. Το 2020 που διανύουμε λίγο απέχει απ’ το να χαρακτηριστεί χαμένη χρονιά. Η σκέψη όλων μας είναι από τώρα στο 2021, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την επόμενη μέρα. Καθήκον όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά, από οποιοδήποτε μετερίζι γίνεται αυτό, αλλά πρωτίστως της διοίκησης του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, είναι να καταγραφούν και να δομηθούν προτάσεις, που θα βοηθήσουν την κοινωνία της Σαλαμίνας να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας. Θα πρέπει, έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας μπροστά και πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, να προβούμε σε ενέργειες στήριξης των ανθρώπων και των υπηρεσιών της Σαλαμίνας επεκτεινόμενοι και σε άλλους τομείς, όπως π.χ τον πολιτισμό που καταφανέστατα έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτούς τους τρόπους όμως, είναι σημαντικό να τους διερευνήσουμε, μέσα από διάλογο, τρόπους ανάκαμψης των επιχειρήσεων κι άλλων ομάδων επαγγελματιών.
ΤΟΥΣ τελευταίους μήνες πλήττονται επιχειρήσεις, επιστημονικοί κλάδοι, παραγωγικοί φορείς, πολιτιστικές δραστηριότητες και οφείλουμε όλοι, να σταθούμε δίπλα τους με σχέδιο και προοπτική για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης. Η Δημοτική Αρχή έχει δείξει από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα, το ενδιαφέρον της για τη λήψη μέτρων σχετικών με την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της εργασίας, τόσο των δημοτών και ειδικά αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσο και των υπαλλήλων του Δήμου.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα από την Κεντρική Διοίκηση, σίγουρα δεν αρκούν και σαφέστατα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν θα ήταν και εφικτό. Όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση, η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε άμεση, ούτε εύκολη, ειδικότερα έχοντας βιώσει και τα προβλήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αντιπεριφέρεια, Δημοτική Αρχή, Δημοτικές παρατάξεις, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σύλλογοι και κοινωνία. Δεν πρέπει να λείψει κανείς. Στο νησί μας, χρειαζόμαστε ένα δικό μας οργανωτικό σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα δικά μας προβλήματα και θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Είναι αναγκαία λοιπόν η σύσταση ομάδας εργασίας του Δήμου, είτε μεμονωμένα ανά κλάδο είτε συλλογικά, με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, σε τοπικό επίπεδο, με την συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας Νήσων, της Δημοτικής Αρχής, όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, των Επιμελητηρίων που υπάγεται το νησί , του Εμπορικού Συλλόγου και όλων των επαγγελματικών, επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων του νησιού. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σαν ανώτερο όργανο άσκησης πολιτικής στο νησί πρέπει να δεσμευτεί ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας και των επιμέρους ομάδων και λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης να πάρει τα μέγιστα δυνατά μέτρα, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Πέραν αυτών οφείλει μεριμνήσει και πάλι πριν από τις εξελίξεις και να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας.
ΑΛΛΟΙ δήμοι ήδη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, με βάση το αρχαίο ρητό «Η ισχύς εν τη ενώσει». Ας είναι και ο δικός μας Δήμος ένας από αυτούς.

error: Content is protected !!