Άσκηση και Κοροναϊός
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ 3 Απριλίου 2021 fonisalaminas
Γράφει ο Νικόλαος Παπαδάκης
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της πανδημίας έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τόσο οικονομικά, κοινωνικά όσο και πολιτιστικά με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σαφώς η φυσική δραστηριότητα των περισσότερων ανθρώπων. Το αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στην υγεία έχει άμεσες, αλλά και έμμεσες επιπτώσεις, οι οποίες θα εμφανιστούν είτε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, καθώς, ειδικά η περίοδος της καραντίνας, αντιτίθεται στην φύση του ανθρωπίνου σώματος, που είναι η κίνηση.
Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις και να διασφαλίσουμε την υγεία μας, αποκομίζοντας τα περισσότερα οφέλη της άσκησης, τα οποία προαναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο και είναι λίγο έως πολύ γνωστά, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία, όσο το δυνατόν ενεργή καθημερινότητα.
Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM), καθώς και ο οργανισμός ExerciseisMedicineαναφέρει συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης της έλλειψης άσκησης καθώς και της ασφαλής επιστροφής στον αθλητισμό. Συγκεκριμένα:
- Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να ασκούνται 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, λιγότερος χρόνος άσκησης είναι επίσης ευεργετικός.
- Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με Covid-19, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επιστήμονα υγείας, για να επανέλθουν με ασφάλεια στην άσκηση.
- Άσκηση στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους, ενώ διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας και χρήση μάσκας, όπου αυτό απαιτείται, για τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης.
Β Άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφύγουν εξαντλητική άσκηση (υψηλής έντασης) και υπερπροπόνηση. - Συστήνεται ξεκούραση και αποφυγή άσκησης για δύο εβδομάδες σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων ή μετά από θετικό τεστ στον κορονοϊό, ακολουθούμενο από αργή επαναφορά σε φυσική δραστηριότητα, πάντα υπό την επίβλεψη από ομάδα υγειονομικής περίθαλψης.
Για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει να συνδυάζονται αερόβιες ασκήσεις, μαζί με μυϊκής ενδυνάμωσης. Μερικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι είναι: χορός με την αγαπημένη σας μουσική, περπάτημα μετά μουσικής και ζωηρό ρυθμό ή ανεβοκατέβασμα στις σκάλες για 10-15 λεπτά, σχοινάκι(εφόσον το επιτρέπουν οι αρθρώσεις), άσκηση παρακολουθώντας οδηγίες από σχετικό και κατάλληλο βίντεο, πάντα από πιστοποιημένο καθηγητή φυσικής αγωγής, καθώςκαι χρήση οργάνων καρδιοαναπνευστικής άσκησης (εφόσον διατίθενται). Δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους αφορούν: περπάτημα ή τρέξιμο κοντά στην οικία μας, άσκηση σε ανοιχτούς επιτρεπόμενους χώρους (πάρκο κλπ.), βόλτα με το ποδήλατο, εργασίες κηπουρικής και παιχνίδια που απαιτούν κίνηση με την οικογένεια.
Να θυμάστε ότι το παν είναι να κάνετε πράγματα που σας είναι ευχάριστα, σας βοηθούν να αποβάλετε το στρες και σας γεμίζουν ψυχολογικά, διατηρώντας σας ταυτόχρονα σε μια καλή φυσική κατάσταση.