Παντελής Διολέτης Παντελής Διολέτης
ΑΡΧΙΚΑ θα ήθελα να σας συγχαρώ για την σπουδαία δουλειά που κάνει η εφημερίδα σας, διότι η ενημέρωση που υπηρετείτε είναι ο πυλώνας της... Παντελής Διολέτης

Πολιτισμός είναι τα πάντα!

Αποκλειστική συνέντευξη στην “Φωνή της Σαλαμίνας” (Ιανουάριος 2021)

ΑΡΧΙΚΑ θα ήθελα να σας συγχαρώ για την σπουδαία δουλειά που κάνει η εφημερίδα σας, διότι η ενημέρωση που υπηρετείτε είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας μας και να ευχηθώ μια λαμπρή συνέχεια στην νέα σας προσπάθεια. Παράλληλα σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να πραγματοποιήσουμε αυτήν την συνέντευξη.

Ποια είναι η καταγωγή σας;
Κύριε Παπαθεοχάρη αν έχω κάτι για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος αυτό δεν είναι άλλο από την καταγωγή μου. Διότι είμαι γέννημα θρέμμα της Σαλαμίνας του ιστορικότερου νησιού της Δύσης, μιας και εδώ το 480 π.Χ. διασώθηκε ο δυτικός πολιτισμός από την προερχομένη εξ’ ανατολών περσική απειλή.

Ποιες είναι οι σπουδές σας;
Τις εγκύκλιες σπουδές μου τις παρακολούθησα εδώ στον τόπο που γεννήθηκα και συγκεκριμένα στο 2ο γυμνάσιο και 2ο λύκειο Σαλαμίνας. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση φοίτησα στην φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Όταν αποφοίτησα από την φιλοσοφική, εκπλήρωσα την στρατιωτική μου θητεία και ακολούθως αποφάσισα να γνωρίσω και από ακαδημαϊκή άποψη την πολιτική, για αυτό και εισήχθη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου πανεπιστημίου.

Τα πρώτα σας πολιτικά σκιρτήματα;
Ανέκαθεν από την σχολική μου κιόλας ηλικία θαύμαζα την πολιτική τέχνη και συνεχώς είχα στην σκέψη μου την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων που ήταν σύμφυτη με την πολιτική. Άλλωστε ο Αριστοτέλης έχει γράψει μια φράση που με εκφράζει απόλυτα ότι δηλαδή «είμαστε πολιτικά όντα». Μάλιστα στο πρώτο πανεπιστήμιο που φοίτησα ώρες επί ωρών συζητούσαμε με ορισμένους συμφοιτητές μου για θέματα πολιτικής φύσεως, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουμε σε φοιτητικές παρατάξεις. Μόλις εκτέλεσα την στρατιωτική μου θητεία επιστρέφοντας στην Σαλαμίνα υπήρχαν πράγματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο που δεν με ικανοποιούσαν. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη μου με ώθησε στην πολιτική, αρχικά αναλαμβάνοντας επί τρία συναπτά έτη ενεργό ρόλο σε κομματικό επίπεδο και ακολούθως θέτοντας υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές.

Πρώτη σας εκλογή το 2019.
Πολύ σωστά το 2019 σε ηλικία 27 ετών μου έδωσαν εντολή η συμπολίτες μου να τους υπηρετώ απ’ το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, διότι όλοι εμείς δεν είμαστε τίποτα άλλο από υπηρέτες των συμπολιτών μας. Αναμφισβήτητα αυτή η χρονιά ήταν ορόσημο για την Σαλαμίνα με την εκλογή του Γιώργου Παναγόπουλου ως Δήμαρχο του νησιού μας.

Τι σημαίνει «πολιτισμός»;
Η λέξη πολιτισμός κατά την γνώμη μου έχει δυο έννοιες. Με την στενή θεώρηση του όρου, πολιτισμός είναι οι επιστήμες, η φιλοσοφία και προπαντώς οι καλές τέχνες όπως η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική, το θέατρο κ.α. Υπό μια ευρεία θεώρηση, πολιτισμός είναι «τα πάντα», αφού όλες οι κινήσεις στην καθημερινότητά μας ακόμη και ο τρόπος συμπεριφοράς μας είναι δείγμα πολιτισμού. Όπως και να έχει ο πολιτισμός όσον αφορά τις τέχνες είναι ένα καταφύγιο που βρίσκει γαλήνη κάθε άνθρωπος και γοητεύεται από καθετί αισθητικά ωραίο.

Ορισμένοι πριν λίγα χρόνια είχαν την άποψη πως δεν πρέπει να δίδονται χρήματα στον πολιτισμό και πρότειναν ότι καλό θα ήταν να δοθούν στην ύδρευση, την αποχέτευση…
Κοιτάξτε ακόμη και ένα ποτήρι αν υπάρχει με νερό ως την μέση, άλλοι θα υποστηρίξουν πως είναι μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Θα έλεγα πως συντάσσομαι με τους πρώτους και αυτό έχει να κάνει με την διαφορετική αντίληψη περί της τέχνης του κυβερνάν. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός μας είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος αλλά και του νησιού μας, άρα η επένδυση χρημάτων σ’ αυτόν τον κλάδο είναι «ανταποδοτική» μιας και θα φέρει τουρισμό και χρήματα στο νησί μας.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας;
Οι αρμοδιότητές μου στον δήμο αφορούν τον πολιτισμό, τα κοινωνικά ζητήματα και τον χώρο της παιδείας. Σίγουρα δίνουμε ξεχωριστή προσοχή σε κάθε έναν απ’ αυτούς τους τομείς, διότι είναι και οι τρεις ζωτικής σημασίας για την Σαλαμίνα μας.

Στα δυο χρόνια της θητείας σας ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά σας έργα;
Σκοπός της ενασχόλησής μου με τα κοινά δεν είναι η επίτευξη της βέλτιστης διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά η πρόκληση αλλαγών σε μια παγιωμένη κατάσταση. Αυτό πράττουμε με την καθιέρωση νέων προγραμμάτων όπως τον θεσμό «το κουτί του φοιτητή» που υλοποιούμε σε συνεργασία με το κοινωνικό Ιατρείο-Στάση Ζωής στηρίζοντας Σαλαμίνιους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε το κοινωνικό παντοπωλείου του Δήμου μας που από 100 δικαιούχους πλέον εξυπηρετεί πάνω από 250. Στα σχολεία συνεχώς μέσω των συνεργείων μας προχωρούμε σε σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ στο ΔΣ πήραμε ομόφωνη απόφαση για την ίδρυση ΕΕΕΕΚ (ειδικό γυμνάσιο) στον δήμο μας. Ας μη ξεχνάμε και τον νέο θεσμό που δημιουργήσαμε και πλέον λειτουργεί στον δήμο μας «Το συμβούλιο νεολαίας». Στον πολιτισμό δυο θα χαρακτήριζα ως τα σημαντικότερα έργα. Πρώτον η δημιουργία της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου που ήταν το λιγότερο το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε εις ένδειξη σεβασμού προς αυτήν την μεγάλη προσωπικότητα. Και δεύτερον ένα σημαντικό βήμα προς την τουριστική μας ανάπτυξη ήταν η εκπόνηση μελέτης για την αρχαιολογική ανάδειξη-ενοποίηση των χώρων του τύμβουΣαλαμινομάχων, της αρχαίας πόλης και του καματερούπου συντάξαμε με την επιστημονική ομάδα εργασίας του δήμου μας για την αξιοποίηση των μνημείων και ήδη καταθέσαμε στην περιφέρεια.

«Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι άξονες της ιστορίας κάθε λαού». Ποια μπορεί να είναι η πορεία της Σαλαμίνας μέσα στα επόμενα χρόνια;
Είμαι εραστής της άποψης πως ο πολιτισμός μας μπορεί να απογειώσει την Σαλαμίνα μας, η οποία βρίθει μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σπήλαιο του Ευριπίδη, το κυκλοτερές ταφικό μνημείο στις κολώνες, τα αρχαιολογικά ευρήματα στα Κανάκια, το σπίτι του Σικελιανού, οι μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησίες μας και κυρίως ο χώρος της Κυνόσουρας μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε με την εκπόνηση μελετών για ενοποιήσειςτων αρχαιολογικών χώρων και την τοποθέτηση σήμανσης στα μνημεία, ώστε η Σαλαμίνα να φτάσει στην κορυφή όπως της αξίζει.

Ποια διαδικασία ακολουθείται ως προς την επιλογή των εκδηλώσεων;
Ο στόχος μου εξ’ αρχής ήταν διττός. Αφενός η ποιότητα και όχι η ποσότητα ως προς τις εκδηλώσεις και αφετέρου η στήριξη ντόπιων συλλόγων και καλλιτεχνών. Θεωρώ τραγικό ατόπημα να μην αξιοποιούνται οι καλλιτέχνες του νησιού μας όπως οι ζωγράφοι, οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι μουσικοί που έχουν τόσο ταλέντο στις εκδηλώσεις του Δήμου. Βέβαια να συμπληρώσω πως ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή εκδηλώσεων είναι, ας μη γελιόμαστε, οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου βάση των οποίων προσαρμόζουμε και τις εκδηλώσεις.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Ποιες διαθέσιμες επιλογές έχει ο δημότης;
Από το πρώτο χρόνο της θητείας μας θελήσαμε να εμπλουτίσουμε τις εορτές των Σαλαμινίων με νέους θεσμούς όπως τα Festival τραγουδιού, μοντέρνου χορού, γαστρονομίας αλλά και τοRally ιστορικών αυτοκινήτων μεσυνδιοργανωτή τον ΣΙΣΑ. Όμως εκτός από αυτά και πολλά άλλα καινούρια που θα έχουν την ευκαιρία οι δημότες να παρακολουθήσουν στα Σαλαμίνια, ας μη ξεχνάμε ότι φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της νεοελληνικής επανάστασης. Ως εκ τούτου έχουμε συντάξει ένα πρόγραμμα με 10 εκδηλώσεις σχετικές με την επανάσταση,οι οποίες θα λάβουν χώρα το καλοκαίρι και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Ποιος ο τρόπος ενίσχυσης των ερασιτεχνικών θιάσων;
Επιχειρούμε να στηρίξουμε τους ντόπιους ερασιτεχνικούς συλλόγους που με μεράκι υπηρετούν τις τέχνες μέσω της διάθεσης χώρων για τις παραστάσεις τους, με την διαφήμιση των εκδηλώσεων τους και την παροχή, όσο είναι εφικτό, υλικοτεχνικής υποδομής.

Την περίοδο της πανδημίας οι κοινωνικές δομές του Δήμου λειτούργησαν άψογα. Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Ο κόσμος του νησιού «μιλάει» με τα καλύτερα λόγια για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τι διαφορετικό κάνατε και επήλθε αυτή η αλλαγή;
Οι κοινωνικές υπηρεσίες, δομή των οποίων είναι και το παντοπωλείο, πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα. Δεν είναι σαν άλλες υπηρεσίες που οι πολίτες επισκέπτονται να πάρουν ένα απλό δικαιολογητικό. Ουσιαστικά από αυτές τις υπηρεσίες εξαρτάται το επίπεδο διαβίωσης ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας και για αυτό η ορθή τους λειτουργία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Συγκεκριμένα αξιοποιήσαμε πάνω από τρία προγράμματα για να υπερδιπλασιάσουμε τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου, ενώ την περίοδο της πρώτης καραντίνας καθημερινά παραδίδαμε κατ’ οίκον πάνω από 1000 μερίδες φαγητού. Για αυτό οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τους υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και τους εθελοντές που αγόγγυστα σήκωσαν το βάρος της πανδημίας.

Έρχονται και άλλες δράσεις στο μέλλον από τις κοινωνικές υπηρεσίες;
Κύριε Παπαθεοχάρη όντως σχεδιάζουμε πολλές δράσεις μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας. Μια εξ’ αυτών, κατ’ εμέ κομβικής σημασίας, είναι η λειτουργία μιας νέας δομής του δήμου μας στο Αμπελάκι το «Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας» που θα παρέχει στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό σε όσες γυναίκες-οικογένειες το χρειάζονται.

Τις ευχές σας για το νέο έτος.
Εύχομαι το νέο έτος να φέρει σε όλους μας υγεία, ευτυχία και γρήγορα να τελειώσουμε με την περιπέτεια του covid-19. Ταυτόχρονα το 2021 να είναι ένα έτος προόδου και προκοπής τόσο για την Σαλαμίνα όσο και για την Ελλάδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

error: Content is protected !!