Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη
Η νησιωτικότητα είναι πηγή ομορφιάς, αλλά αποτελεί και πλεονέκτημα και στην εποχή μας, σπουδαία ομολογουμένως ευκαιρία ανάπτυξης Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη

Η νησιωτικότητα είναι πηγή ομορφιάς, αλλά αποτελεί και πλεονέκτημα και στην εποχή μας, σπουδαία ομολογουμένως ευκαιρία ανάπτυξης

Αποκλειστική συνέντευξη στην “Φωνή της Σαλαμίνας”(Νοέμβριος 2020)

Η Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, η δική μας Βάσω, μιλάει στην «Φωνή της Σαλαμίνας» για το παρόν και το μέλλον.

Ποια είναι η Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη. Πως θα αυτοπροσδιοριζόσαστε;
Μητέρα, σύζυγος, ενεργός πολίτης. Αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μου, τον τόπο όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μου.

Μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Η πολιτική είναι πιο δύσκολη για μια γυναίκα; Έχουν πάρει τον ρόλο που τους αξίζει οι γυναίκες σε αυτή;
Όλα φαίνονται δύσκολα αν τα φοβόμαστε. Οι γυναίκες μετέχουν και κερδίζουν καθημερινά σπουδαίες μάχες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και της πολιτικής μας ζωής. Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είναι σήμερα μια διακεκριμένη δικαστικός.
Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα χρειάζονται μέτρα αλλά και αλλαγή νοοτροπίας συνολικά της κοινωνίας ώστε οι γυναίκες να εμπλακούν ενεργά και ισότιμα στα κοινά.
Μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγεσθε το απέκτησαν μόλις το 1952.

Μένετε στη Σαλαμίνα. Για όλους τους κατοίκους της είσαστε η δική τους Βάσω. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι αυτό για εσάς;
Μεγάλη ευθύνη αναμφισβήτητα. Διότι περιμένουν από μένα πολλά και δικαίως. Αγωνίζομαι νυχθημερόν για την επίλυση των ζητημάτων της περιοχής μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασχολούμαι με θέματα πέρα των αρμοδιοτήτων μου, αλλά αυτό που κατάλαβα ως πολίτης είναι ότι το ζητούμενο είναι να προχωράμε μπροστά .Οι πολίτες θέλουν λύσεις και οφείλουμε να συμβάλουμε σε αυτές ανεξάρτητα της θέσης που κατέχουμε.

Ταυτόχρονα έχετε αρχίσει να γίνεστε, αν δεν έχετε γίνει ήδη, η Βάσω και των υπολοίπων νησιών. Είσαστε παντού, πάνω από τα προβλήματα των νησιών. Πως το καταφέρνετε;
Αυτό που είπα εξ αρχής, είναι ότι δεν θα πάει ούτε μια μέρα χαμένη. Επισκέπτομαι συχνότατα όλα τα νησιά και την Τροιζηνία και τα Μέθανα, αφουγκράζομαι τους συμπολίτες μας, συνεργάζομαι με τους εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες και προσπαθώ σε όλα τα ζητήματα να διευκολύνω και να επιταχύνω τις διαδικασίες.
Πιστεύω ότι πηγή του πάθους και της ενέργειάς μου αντλείται από την αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον μου για τους πολίτες της ΠΕ Νήσων τους οποίους και εκπροσωπώ.
Οι νέοι πολιτικοί οφείλουμε την «νιότη μας» να την αποδεικνύουμε στην πράξη με δράσεις, όραμα, σχεδιασμό και πολλή δουλειά.

Υπήρχαν έργα πνοής για την Σαλαμίνα, αλλά και για τα άλλα νησιά από την προηγούμενη διοίκηση που όμως είχαν παγώσει και προχώρησαν με δική σας παρέμβαση. Ποια ήταν αυτά ειδικά στη Σαλαμίνα;
Είναι η προγραμματική σύμβαση για επισκευές στο δημοτικό στάδιο Αίαντας και στο κλειστό γυμναστήριο Γ. Καραϊσκάκης στη Σαλαμίνα, έργο το οποίο είχε ενταχθεί στον πίνακα εκτελεστέων το 2015, η οποία υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο. Επίσης, η ολοκλήρωση των εργασιών στη Βιβλιοθήκη Αμπελακίων Σαλαμίνας, έργο το οποίο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έως το 2011 που εξαντλήθηκε το εγκεκριμένο ποσό. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες και το 2018 απεντάχθηκε. Κάποιες εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2018 με πιστώσεις από το Δήμο και έκτοτε, δεν προχώρησε. Αυτό εγκρίθηκε επίσης τον περασμένο Ιούλιο από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής. Πρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί το 98% του έργου των ομβρίων στη Σαλαμίνα, έργο που αντιμετώπισε πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα. Πολύ σύντομα υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Αττικής για τις μελέτες κατολισθήσεων στο Πόρτο Φίνο, Κακή Βίγλα και άλλες περιοχές. Προς ολοκλήρωση βαίνει το έργο της αποχέτευσης Παλουκίων, ενώ ολοκληρώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της Λεωφόρου Αιαντείου.
Σκοπός μου είναι όλα τα έργα σε οποία φάση και αν βρίσκονται να μπουν σε φάση ολοκλήρωσης άμεσα.
Η Σαλαμίνα θα πρέπει να τρέξει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πάνω σε αυτό.

Τι είναι για εσάς ο Γιώργος Πατούλης;
Ο Γιώργος ο Πατούλης είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει την Περιφέρεια Αττικής στη νέα εποχή και το κάνει με επιτυχία. Ο ρόλος του ως Προέδρος του ΙΣΑ μας βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Είναι ο άνθρωπος που με εμπιστεύθηκε και του οφείλω πολλά.

Πόσο δύσκολες είναι οι νησιώτικες περιφέρειες και αντιπεριφέρειες;
Η νησιωτικότητα είναι πηγή ομορφιάς, αλλά αποτελεί και πλεονέκτημα και στην εποχή μας, σπουδαία ομολογουμένως ευκαιρία ανάπτυξης. Δημιουργεί όμως και συγκεκριμένες ανάγκες, που πρέπει να καλυφθούν. Εδώ εργαζόμαστε για να καλύπτουμε τις ανάγκες και να αξιοποιούμε τα σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων και να μεριμνούμε για το καλύτερο αύριο τους.

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Έργο που βάζει το νησί στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας; Θα μας πείτε περισσότερα για αυτό;
Πρόκειται για σπουδαίο έργο που αφορά στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Σαλαμίνας και στη δημιουργία μιας σπουδαίας υποδομής. Εντάχθηκε στην 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για ήπια ανάπλαση (πεζόδρομο, ποδηλατοδρόμο, χώρο πρασίνου) στη Ζώνη Β΄ του Αρχαίου Λιμένα στα Αμπελάκια, καθώς και της διαδρομής από τα Παλούκια προς το Καματερό. Σκοπός μας είναι ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει αρχαιολογικές διαδρομές στο νησί με ψηφιακούς σηματοδότες, ενισχύοντας με το τρόπο αυτό την οικονομία του νησιού.

Η συνεργασία με τους Δήμους των νησιών και ειδικά με την Σαλαμίνα;
Νομίζω πως είναι εξαιρετική. Συνεργάζομαι αρμονικά με όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κοινωνιών των νησιών, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ικανοποιήσω τα αιτήματά τους. Και θέλω επ’ ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους που με συνδράμουν από την πλευρά τους στο έργο μου.

Η Περιφέρεια γνωμοδοτεί για ανανεώσεις ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων). Κάποιοι σας κατηγορούν ότι αδρανήσατε στην περίπτωση ανανέωσης άδειας για διαλυτήριο συγκεκριμένου ναυπηγείου και αυτή πέρασε. Τι απαντάτε; Νιώθετε ότι σας αδικούν;
Φυσικά και με αδικεί η κριτική αυτή από συγκεκριμένους κύκλους, που όταν ήταν στα πράγματα και είχαν τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης, αδράνησαν χαρακτηριστικά. Τώρα, δια της κριτικής τους σε τρίτους, αναζητούν την εξιλέωση.
Θεωρώ ότι στοχοποιήθηκα άδικα και εμμονικά για ένα θέμα που όπως αποδείχτηκε από τις εξελίξεις περίτρανα δεν είχαμε ως Περιφέρεια καμία ευθύνη.
Η κοινωνία της Σαλαμίνας γνωρίζει. Οι Υπηρεσίες τις Περιφέρειας τόνισαν ότι υπάρχει σύγκρουση νόμων και επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων που έχουν αρμοδιότητα εγκρίσεων της ΜΠΕ .Το θέμα έχει φτάσει στο νομικό συμβούλιο του κράτους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης αναφέραμε ότι στηρίζουμε την προσφυγή του Δήμου για το θέμα στο ΣΤΕ. Οι Περιφέρειες επαναλαμβάνω δεν αδειοδοτούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.
Αυτό που με απασχολεί τώρα, είναι να διεκπεραιώσω τα καθήκοντά μου με επιτυχία και να συνεισφέρω στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στα νησιά της Αττικής, στην Τροιζηνία και στα Μέθανα.
Θέλω να νιώθω χρήσιμη και η συγκεκριμένη θέση, μου δίνει την δυνατότητα να συμβάλω ουσιαστικά στην δημιουργία υποδομών και στην επίλυση προβλημάτων πολλές φορές χρόνιων, δυστυχώς .

Πως θα θέλατε την Σαλαμίνα του μέλλοντος;
Θα την ήθελα παγκόσμιο κόμβο πολιτισμού, ευημερούσα, με μηδενική ανεργία, καθαρό περιβάλλον και σύγχρονες υποδομές.

Νους υγιής, εν σώματι υγιεί. Οι αθλητικές και εκπαιδευτικές δομές του νησιού αποτελούν προτεραιότητα για την αντιπεριφέρεια;
Φυσικά. Ήδη σας ανέφερα την υπερψήφιση της προγραμματικής σύμβασης για επισκευές στο δημοτικό στάδιο Αίαντας και στο κλειστό γυμναστήριο Γ. Καραϊσκάκης.

Θα υποστηρίξει η Περιφέρεια διεθνείς δράσεις πολιτιστικές και αθλητικές που προβάλλουν τη Σαλαμίνα στο εξωτερικό;
Σας υπενθυμίζω πως ήδη έχουμε συμμετάσχει ενεργά στα αθλητικά δρώμενα του νησιού, για παράδειγμα στηρίξαμε τους παγκόσμιους ποδηλατικούς αγώνες, τους παγκόσμιους αγώνες σκοποβολής,τους παγκόσμιους αγώνες τζετ σκι, καθώς επίσης τους πανελλήνιους αγώνες κανοέ καγιάκ και τους πανελλήνιους αγώνες ιστιοπλοΐας. Φυσικά είναι στις προθέσεις μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αθλητισμό στο νησί και θεωρούμε ότι στη Σαλαμίνα μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός.

error: Content is protected !!