ΥΠΕΝ: μέχρι το Δεκέμβριο οι αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες ΥΠΕΝ: μέχρι το Δεκέμβριο οι αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες
«Να μην ανησυχούν οι πολίτες για τις περιουσίες τους, τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν γρήγορα και δίχως κόστος» ΥΠΕΝ: μέχρι το Δεκέμβριο οι αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες

«Να μην ανησυχούν οι πολίτες για τις περιουσίες τους, τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν γρήγορα και δίχως κόστος», δήλωσε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας από την Κρήτη, ανακοινώνοντας ότι οι πολίτες θα έχουν συνολικά 8 έως 9 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες στις περιπτώσεις που μετά τις διορθώσεις εξακολουθήσουν οι ιδιοκτησίες τους να είναι «πράσινες» στο Δασικό Χάρτη.

-«Έχουμε δώσει εξάμηνη παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων που σημαίνει ότι, εάν συνυπολογίσουμε και τις περίπου 100 ημέρες που μέχρι τώρα ήταν η αρχική περίοδος των αντιρρήσεων, έχουμε περίπου 8-9 μήνες όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να διορθώσουμε τους δασικούς χάρτες», τόνισε ο ΥΠΕΝ στη δήλωση του, από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη για το θέμα των δασικών χαρτών από την Παρασκευή, 9 Απριλίου έως την Κυριακή, 11 Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ , ο  κ. Σκρέκας, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του από τα Χανιά, συναντήθηκε σήμερα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με βουλευτές της περιοχής, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δικηγορικού Συλλόγου, συνεταιριστικών οργανώσεων, αγροτικών συλλόγων, καθώς και με μέλη του Γεωτεχνικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης, Μανούσος Βολουδάκης και Παύλος Πολάκης, οι δήμαρχοι Χανίων, Σφακίων, Πλατανιά, Γαύδου και Κισάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Γκουντούφας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μεριμνήσουν για τη διόρθωση των σφαλμάτων.

Όπως επισήμανε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αναδεικνύει το εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών, ως το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης και κατοχύρωσης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και κυρίως των νόμιμων ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα προχωρήσει σε μία σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα, τα οποία θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και φυσικά να μην επιβαρυνθεί με κανένα κόστος. Προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους. Αναλαμβάνουμε επίσης πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε επιτέλους λύσεις στους πολίτες της Κρήτης, ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν ούτε σπιθαμή γης και βέβαια διαβεβαιώσαμε ότι δεν κινδυνεύουν οι αγροτικές ενισχύσεις για κανέναν. Εμείς λέμε στους πολίτες να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις, τις αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών. Έχουμε δώσει εξάμηνη παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων που σημαίνει ότι, εάν συνυπολογίσουμε και τις περίπου 100 ημέρες που μέχρι τώρα ήταν η αρχική περίοδος των αντιρρήσεων, έχουμε περίπου 8-9 μήνες όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να διορθώσουμε τους δασικούς χάρτες. Εφόσον συνεχίζει να βλέπει ο πολίτης ότι υπάρχει θέμα με την έκτασή του μπορεί να προχωρήσει στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος όπου δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Ατελώς θα αξιολογηθεί από τις δασικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Και στη συνέχεια, εφόσον και μετά την αίτηση του πρόδηλου σφάλματος εξακολουθεί να υπάρχει σφάλμα, αυτό μετατρέπεται σε αντίρρηση όπου εκεί σε εκείνη την περίπτωση το τέλος της αντίρρησης έχει μειωθεί κατά 50%».

error: Content is protected !!