Δημήτρης Ελευσινιώτης Δημήτρης Ελευσινιώτης
Ύψιστο καθήκον μου, η προσφορά στον τόπο! Δημήτρης Ελευσινιώτης

Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας

Ύψιστο καθήκον μου, η προσφορά στον τόπο!

Αποκλειστική συνέντευξη στην “Φωνή της Σαλαμίνας” (Φεβ.2021)

Ναύαρχος, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, τ. ΥΦΕΘΑ. Πολύ μεγάλοι και σημαντικότατοι τίτλοι που δείχνουν την μεγάλη σταδιοδρομία ενός κατα τ΄ άλλα απλού, πρός τους συνομιλητές του, ανθρώπου. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, μιλάει στην «Φωνή» και στον Μάνο Παπαθεοχάρη.

Παιδικά χρόνια
Γέννημα θρέμμα Σαλαμίνιος μεγάλωσα και πήγα σχολείο στο νησί μας. Είμαι τρίτη γενιά ναυτική οικογένεια και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο παππούς μου, από το οποίο πήρα και το όνομά μου, ήταν αυτός που σαν τορπιλιστής έριξε τις τορπίλες στο “ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕ” λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σαν πλήρωμα του κυβερνήτη του Τορπιλοβόλου 11 Βότση. Το όνομα του βρίσκεται χαραγμένο στα δεξιά του αγάλματος του Βότση στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε διαλέξει αυτό το πλήρωμα έναν προς έννα. Δυστυχώς τον χάσαμε πολύ νωρίς. Ο πατέρας μου επίσης ήταν του Π.Ν. Λόγω αυτής ακριβώς της ιστορικότητας πάντα έλεγα “ή μάχιμος στη Σχολή Δοκίμων ή τίποτα”.

Το 1973 πραγματοποιείτε το όνειρό σας με την εισαγωγή σας στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπου και θα ακολουθήσουν 38 έτη συνολικής σταδιοδρομίας.
Ναι. Εισήλθα στην Σχολή Δοκίμων το 1973. Στη συνέχεια αποφοίτησα τέταρτος και είχα την ευκαιρία να ακολουθήσω τη ΓΕ στο βαθμό του ανθυποπλοιάρχου όπου και βγήκα πρώτος με αποτέλεσμα να έχω μια γενική κατάταξη δεύτερος στους μάχιμους. Τα πρώτα μου χρόνια ήταν στο αντιτορπιλικό Κανάρης, στη συνέχεια ακολούθησε ένας χρόνος στις πυραλαύκατους και μετά την Γενική Εκπαίδευση έφυγα για την Ολλανδία για την παραλαβή της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» όπου και παρέμεινα μέχρι και το βαθμό του υποπλοιάρχου. Έδωσα εξετάσεις , και το έτος 1986 θα βρεθώ στην Καλιφόρνια για να παρακολουθήσω μεταπτυχιακές σπουδές στο Naval Postgraduate School in Monterey στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (computer science).

Δεύτερη φορά Αμερική
Μετά από δύο χρόνια θα επιστρέψω ξανά Αμερική όπου και θα εκπαιδευτώ στο λειτουργικό και υλικό, καθώς και θα συμμετάσχω σε τρία μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης βελτίωσης του συστήματος ESM / ECMAPECS II των φρεγατών τύπου Ύδρα στην εταιρία Argosystems Company της Καλιφόρνιας. Τότε μάλιστα μου έγινε πρόταση να φύγω από το Π.Ν και να παραμείνω στην Αμερική αλλά υπερίσχυσε η αγάπη μου για την πατρίδα και το Π.Ν.

Κουντουριώτης. Πόσο σημάδεψε την καριέρα σας;
Ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 1997 το Πολεμικό Ναυτικό με πρότεινε για Κυβερνήτη στη φρεγάτα “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ”. Μια παροπλισμένη φρεγάτα για περίπου ενάμιση χρόνο την οποία και έπρεπε να την ενεργοποιήσουμε και να την εντάξουμε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί σημαντικά προσόντα και διοικητικές ικανότητες. Με τις μέχρι τώρα γνώσεις μου, πρέπει να είμαι ο μόνος από την Σαλαμίνα που έχει αναλάβει κάτι τέτοιο. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι στο μέλλον. Αυτό ήταν και η αρχή μιας καινούριας καριέρας για μένα. Συνέβησαν πάρα πολλά ευχάριστα και το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν αλλάξει η καριέρα μου ουσιαστικά. Έμεινα συνολικά τρία χρόνια αφού ρωτήθηκα στο δεύτερο αν θα ήθελα να συνεχίσω στο πλοίο. Ζήτησα εγώ να μείνω άλλο ένα χρόνο και έγινε αποδεκτό από την υπηρεσία.Στη συνέχεια σαν Πλοίαρχος το Πολεμικό Ναυτικό μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Ακόλουθου Άμυνας στην Χάγη. Μια θέση που πρωτοξεκίνησε τότε. Και έτυχε όπως με τον ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, να είμαι ο πρώτος που άνοιγε καινούριες θέσεις. Έχω ανοίξει κι άλλες στην ζωή μου.

Ολυμπιακοί αγώνες 2004
Επιστρέφοντας από την Ολλανδία ο Αρχηγός του Ναυτικού μου πρότεινε την θέση Διευθυντή Ασφαλείας και πληροφορικής στο Γ.Ε.Ν για του Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Μια θέση υψηλής ευθύνης που έφερα εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Ήταν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου δεν συνέβη σχεδόν τίποτα. Μια πολύ επίπονη προσπάθεια όπου ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

Σαν Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού μια από τις πολλές σας δράσεις ήταν και ο εκσυγχρονισμός του Ν.Ν.Σ.
Ως Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησα να κάνω ότι μπορούσα για το νησί μου. Πάντα στα πλαίσια των καθηκόντων μου. Ένα παράδειγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι το Ν.Ν.Σ επανδρώθηκε δίπλα στην πύλη όπου λειτουργεί το διαβητολογικό. Κατά την διάρκεια της θητείας μου το Πολεμικό Ναυτικό ήταν παρόν σε όλες τις εορτές της Σαλαμίνας.

Ιούνιος 2012. Στις κορυφές της κεντρικής πολιτικής σκηνής σε ένα σημαντικό υπουργείο.
Το 2011 παρέδωσα τα καθήκοντα του Αρχηγού, και περίπου ένα εξάμηνο μετά τον Ιούνιο του 2012 το ΚΥΣΕΑ για δεύτερη φορά αποφάσισε, ο κύριος πρωθυπουργός μαζί με τον συνεργαζόμενο τότε κύριο Βενιζέλο, να αναλάβω τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Καταλαβαίνετε την τιμή σε κάποιο στρατιωτικό να παραλαμβάνει μια τέτοια θέση . Ήταν ύψιστη τιμή . Έθεσα ως σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών όπου θεωρώ ότι αποδίδει πολιτισμό, επαγγελματικότητα και γενικώς μια καλύτερη Ελλάδα για το αύριο.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2019 θελήσατε ως υποψήφιος Δήμαρχος Σαλαμίνας να διεκδικήσετε το ιστορικό Δήμο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να προβείτε σε μια τέτοια απόφαση;
Από το 2013 και μετά όταν πλέον παρέδωσα τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, προσπάθησα να αποσυρθώ στην οικεία μου. Παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα για να ξαναεμπλακώ με την πολιτική, αρνιόμουν πεισματικά, διότι πίστευα ότι στο τόπο μου θα μπορούσα να προσφέρω πολλά περισσότερα. Πράγματι συμμετείχα ως επικεφαλής ομάδος εθελοντών σε διάφορα θέματα, προσπαθώντας να βοηθήσω και εγώ και οι υπόλοιποι χωρίς καμία προβολή ή προσωπικό όφελος. Κάποια στιγμή επειδή υπήρχε μεγάλη αρνητική αποδοχή των προτεινόμενων, αποφάσισα να κατέβω ο ίδιος. Αποφάσισα να κατέβω ο ίδιος όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή θεωρούσα και θεωρώ ότι ύψιστο καθήκον μου είναι η προσφορά στον τόπο. Το Μάιο του 2018 δώδεκα μήνες πριν τις εκλογές και τελείως ξαφνικά, αποφάσισα να κάνω αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Και ενώ ήμουν σχεδόν σίγουρος για την μη αποδοχή δεδομένου όλων αυτών των χρόνων της επαφής μου με διάφορους φορείς.

Έχετε διοικήσει από πυραλαύκατο μέχρι ολόκληρο το Πολεμικό Ναυτικό. Πόσο δύσκολο είναι το στοίχημα για εσάς να «κυβερνήσετε» έναν μικρό οργανισμό όπως το Λιμενικό Ταμείο; Και τι προβλήματα έχει για να παραχθεί έργο;
Κάθε διοίκηση έχει τις δικές της δυσκολίες γιατί έχει τα δικά της δεδομένα λειτουργίας. Το να κυβερνήσεις το Πολεμικό Ναυτικό είναι τελείως διαφορετικό από να κυβερνήσεις ένα πλοίο του, γιατί έχεις κι έναν άλλο παράγοντα που λέγεται “καιρικές συνθήκες”. Εδώ στο μικρό οργανισμό που λέγεται Λιμενικό Ταμείο υπάρχουν άλλα . Είμαι εγώ και μια πολιτική υπάλληλος για ένα τεράστιο έργο στο οποίο το ξεκίνησε ο κύριος Κορρός , προς τιμήν του και το οποίο προσπαθώ το σχεδόν ενάμιση χρόνο να δω ποιο θα είναι το μέλλον, το αύριο της Σαλαμίνας. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε όραμα αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Το όραμα είναι πως θα έρθουν αρκετά χρήματα ώστε να δημιουργηθούν τέτοια λιμάνια με υποδομές σύγχρονες, για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Όμως δυστυχώς η γραφειοκρατία και η έλλειψη κόσμου , μου φέρνουν αρκετές δυσκολίες. Υπάρχουν φυσικά και άλλα εμπόδια που εντέχνως βάζουν κάποιοι για δικό τους όφελος. Παρόλα ταύτα προσπαθούμε και πιστεύω ότι τουλάχιστον τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον του Λιμενικού Ταμείου θα τις βάλουμε.

Προχωράτε πράγματα τα οποία μπορεί να μην τα εγκαινιάσετε εσείς. Κάτι τέτοιο σας έχει συμβεί στο παρελθόν. Πόσο σας επηρεάζει;
Ανέκαθεν ήμουν της ιδέας ότι ο καθένας μας θα πρέπει να βλέπει μπροστά, να σχεδιάζει και να προσπαθεί να εκτελεί το όνειρό του. Παράλληλα να το βελτιώνει γιατί όλα αλλάζουν και στο τέλος να φτιάχνεται αυτό που ονειρεύτηκε. Όλες οι προσπάθειες πρέπει να είναι ομαδικές, όχι ατομικές. Το δεύτερο μεγάλο γεγονός είναι ότι ακόμα κι αν δεν προφτάσει να κάνει αυτό που θέλει, καλό είναι να το φτάσει μέχρι έστω ενός σημείου και να κάτσει πίσω, να ονειρευτεί. Δεν έχω ανάγκη να περιμένω να κόψω εγώ τις κορδέλες σε οτιδήποτε πάω να κάνω. Ας βάλω απλά τα θεμέλια για να έρθουν οι επόμενοι. Άλλωστε αυτό ιστορικά αν το δείτε το λέω πάντα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το οδοντιατρείο του Ναυτικού Νοσοκομείου που εμείς το μεταφέραμε και αναδιοργανώσαμε και στην συνέχεια εγκαινιάστηκε από άλλους.

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;
Ο πραγματικός πολιτικός βλέπει τις επόμενες γενιές, ενώ ο πολιτικάντης μόνο τις επόμενες εκλογές. Και εγώ θέλω να είμαι πολιτικός γιατί αυτό βοηθάει πραγματικά το τόπο μου. .

Φωτογράφηση: Δήμητρα Παπαθεοχάρη

error: Content is protected !!