Η Μεθοδολογία της σπίλωσης και του λαϊκισμού Η Μεθοδολογία της σπίλωσης και του λαϊκισμού
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει η ενασχόληση ενός συγκεκριμένου Blog του Κερατσινίου με τα κοινά της Σαλαμίνας. Ταυτόχρονα όμως έχει διαφανεί καθαρά πλέον και μια... Η Μεθοδολογία της σπίλωσης και του λαϊκισμού

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει η ενασχόληση ενός συγκεκριμένου Blog του Κερατσινίου με τα κοινά της Σαλαμίνας. Ταυτόχρονα όμως έχει διαφανεί καθαρά πλέον και μια μεθοδολογία που ακολουθείται. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα στέλνεται σε γνωστή ομάδα του νησιού μια φωτογραφία με ένα θέμα π.χ το νταμάρι ή πρόσφατα το παράπηγμα ενός άστεγου. Η φωτογραφία προέρχεται από άγνωστο προφίλ. Η ευαισθησία του διαχειριστή της ομάδας στα θέματα του νησιού είναι γνωστή σε όλους και δεδομένη. Το θέμα παρουσιάζεται με τον απαραίτητο σχολιασμό και την ρίψη ευθυνών όπως άλλωστε είναι το σωστό στην Δημοτική Αρχή.

Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί ότι μια φωτογραφία είναι η απεικόνιση της στιγμής που τραβήχτηκε. Βλέπουμε μια άδεια ταΐστρα π.χ . Το να πούμε ότι ο Δήμος αφήνει τις ταΐστρες άδειες, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι γεμίζονται ανά εβδομάδα είναι τουλάχιστον αφελές. Στο παράδειγμά μας το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι σε ένα σημείο έχουν γίνει στόχος ποντικιών και πρέπει άμεσα να βρεθεί η πρέπουσα λύση. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση ο αστροναύτης( κατά δήλωση του) με το ψεύτικο προφίλ “Βασίλης Μανιάτης”. Ανεβάζει το θέμα στο ανώνυμο BLOG του Κερατσινίου με τρόπο τουλάχιστον εμετικό και στην περίπτωση του νταμαριού με σαφείς υπόνοιες για δωροληψία. Στη συνέχεια το στέλνει σε άλλα BLOGs και ιστότοπους αλλά και σε ομάδες του Φβ.

Στην περίπτωση με το νταμάρι δημοσιεύτηκε και σε επώνυμους ιστότοπους και BLOGs του νησιού και έφερε εξώδικο του Δημάρχου προς τον μόνο επώνυμο εξ΄ αυτών ο οποίος και το κατέβασε πάραυτα. Το δίκαιο ή άδικο το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο. Κάποιοι όμως ιστότοποι του Πειραιά που δεν γνωρίζουν την κατάσταση του νησιού το αναπαραγάγουν. Κάποιοι το διαβάζουν και το αναπαραγάγουν με κοινοποιήσεις. Το θέμα παίρνει διαστάσεις και φτάνει και μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο. Δουλειά της εκάστοτε μειοψηφίας είναι να κρίνει την πλειοψηφία. Αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος και καλά κάνει και το αναδεικνύει. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, που φαίνονται καθαρά τα μοτίβα τους.

Όλη αυτή η μεθοδολογία θυμίζει έντονα την περίπτωση των ανώνυμων φειγ βολάν που έχουν καταδικαστεί από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο του νησιού. Και τότε είχαμε βαρύγδουπα ονόματα όπως “ΦΙΛΟΙ της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ” και άλλα τινά. Η τεχνολογία φαίνεται ότι μας έδωσε τρόπους να τα κάνουμε διαδικτυακά με λιγότερο κόστος και περισσότερη ασφάλεια πλέον. Η μειοψηφία πρέπει να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο φέρνει αντιδράσεις στους κατοίκους του νησιού που μπορεί να είναι και ψηφοφόροι της. Κάποιοι δε προχωρούν ακόμη περισσότερο και την κατηγορούν, αδίκως θέλω να πιστεύω, ότι το ενορχηστρώνει. Φυσικά μια τέτοια άποψη είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χρησιμοποιώντας όμως ,αυτά τα τεχνάσματα κάποιων στον αντιπολιτευτικό της λόγο μάλλον χάνει παρά κερδίζει ψηφοφόρους.

Η ευθύνη της Δημοτικής αρχής είναι όμως μεγαλύτερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κέρδισε την πλειοψηφία εκφράζοντας το “νέο” έναντι του “παλιού”, την εξωστρέφεια έναντι της εσωστρέφειας. Είναι άμεσο καθήκον της να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από όλο αυτό το μοτίβο και να τον αποκαλύψει στην κοινή γνώμη του νησιού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορεί να κατηγορηθεί,δικαίως, ότι αφήνει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, για ποιους όμως λόγους; Μια κατάσταση που επιεικώς προσβάλλει κάθε νοήμονα πολίτη αυτού του τόπου και αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του. Προβλήματα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν η λαϊκίστικη όμως ανάδειξη τους και όχι η σοβαρή από όλους αντιμετώπιση τους μόνο κακό μπορεί να φέρει στον τόπο μας. Και μια φιλική συμβουλή προς όλους εμάς τους διαχειριστές των ομάδων του νησιού Φέρουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Γιατί εμείς δίνουμε το βήμα και τον χώρο να δράσουν όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι τύπου “Βασίλης Μανιάτης” και να παίζουν το παιχνίδι τους δηλώνοντας ότι ενδιαφέρονται για το νησί μας. Εμείς αναπαράγουμε άκριτα τις κοινοποιήσεις τους γινόμενοι πολλές φορές βασιλικότεροι του βασιλέως αντί να τους δώσουμε αυτό που τους αξίζει και που δεν είναι άλλο από τη χλεύη μας. Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους διαχειριστές που όταν πέφτει στην αντίληψή τους ψεύτικο προφίλ το διαγράφουν άμεσα. Ο πολίτης που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον τόπο του το κάνει επώνυμα κρίνει επικρίνει και ενδιαφέρεται. Ούτε βρίζει ούτε σπιλώνει, ούτε γράφει ανώνυμα σχόλια. Ας σβήνουμε λοιπόν όλοι τα ανώνυμα προφίλ όπου τα αντιλαμβανόμαστε και ας γίνει αυτό η εκστρατεία μας για μια καλύτερη Σαλαμίνα.

Νικόλας ο Ψαράς
και για την αντιγραφή
Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!