Στο μήνυμά του για την Ημέρα της Γης ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται «στα όρια του» Στο μήνυμά του για την Ημέρα της Γης ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται «στα όρια του»
Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε στο μήνυμά του για την παγκόσμια Ημέρα της Γης ότι ο πλανήτης βρίσκεται «στα όριά του» και η ανθρωπότητα πρέπει... Στο μήνυμά του για την Ημέρα της Γης ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται «στα όρια του»

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε στο μήνυμά του για την παγκόσμια Ημέρα της Γης ότι ο πλανήτης βρίσκεται «στα όριά του» και η ανθρωπότητα πρέπει να αποφύγει «τον δρόμο της αυτοκαταστροφής».

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που έχει προβεί σε πολυάριθμες εκκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από την εκλογή του το 2013, μίλησε σε δύο ξεχωριστά βίντεο, ένα σε μια διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα της Γης και σε ένα άλλο στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξένησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στήριξε την επιστημονική συναίνεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εν μέρει ανθρωπογενής, στο μήνυμα για την Ημέρα της Γης.

Αναφέρθηκε στην πανδημία της Covid-19 που συνδυάζεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και είπε ότι η φύση δεν μπορεί να συνεχίσει να μην γίνεται σεβαστή, γιατί «πλέον δεν θα συγχωρεί».

«Όταν πυροδοτείται η καταστροφή της φύσης, είναι δύσκολο να σταματήσει. Αλλά προλαβαίνουμε ακόμα και θα είμαστε πιο δυνατοί εάν εργαστούμε μαζί αντί μόνοι μας», είπε.

«Δεν βγαίνει κανείς ίδιος από την κρίση, είτε θα βγούμε καλύτεροι είτε χειρότεροι. Αυτή είναι η πρόκληση, και αν δεν βγούμε καλύτεροι, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι της αυτοκαταστροφής», είπε.

Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα για καινοτομία και εφευρετικότητα και προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να ενεργήσουν με θάρρος και δικαιοσύνη.

Στο μήνυμα του στη σύνοδο κορυφής, στην οποία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αύξησαν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών αερίων, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι οι άνθρωποι «πρέπει να φροντίζουν τη φύση έτσι ώστε αυτή να φροντίζει εμάς».

Η σύνοδος που φιλοξένησε ο Αμερικανός πρόεδρος, την οποία ο Φραγκίσκος χαρακτήρισε μια «υπέροχη» πρωτοβουλία, είχε στόχο να αναβιώσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Πάπας επέκρινε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα. Το Βατικανό χαιρέτισε την επιστροφή της Ουάσινγκτον στη Συμφωνία, που έγινε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

error: Content is protected !!