Οι Πρόσκοποι της Σαλαμίνας πρέπει να είναι πολύ περήφανοι που φορούν τη τιμημένη στολή του Έλληνα Προσκόπου
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣΙΣΤΟΡΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 27 Απριλίου 2021 fonisalaminas
Και τα λέω αυτά γιατί στις 12-4-1941 έπεσε ηρωικά επί του Θ/Κ ΚΙΛΚΣ ο Ενωμοτάρχης της 1ης Ομάδας Ν/προσκόπων Ελευθέριος Σαχτούρης από Γερμανική αεροπορική επιδρομή.
Ο Λευτέρης ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Ήταν από τα πρώτα παιδιά του Συνοικισμού του Ναυστάθμου που εντάχθηκαν στον Προσκοπισμό το 1935, όταν ιδρύθηκε στη Σαλαμίνα μέχρι τον Μάιο του 1939, όταν το Σ.Ε.Π. εντάχθηκε υποχρεωτικά στην Ε.Ο.Ν.
Από την εφηβική του ηλικία διακρίθηκε για το ανήσυχο πνεύμα του, τον τολμηρό χαρακτήρα που αψηφούσε τον κίνδυνο και την αγάπη του για την πατρίδα. Στο πρόσωπό του οι φίλοι του και οι Βαθμοφόροι αναγνώρισαν τις ηγετικές του ικανότητες και για τον λόγο αυτόν τον ανέδειξαν Ενωμοτάρχη των Βατράχων της 1ης Ομάδας Ν/Π Συνοικισμού Ναυστάθμου της Τοπικής μας Εφορείας.
Το 1938 ο Ελευθέριος. ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ κατετάχθη στην Σχολή Τεχνιτών του Πολεμικού Ναυτικού ως μαθητής – τεχνίτης με την ειδικότητα του τορνευτού. Τα μαθήματα τότε της Σχολής Τεχνιτών γινόντουσαν σε διάφορες υπηρεσίες του Ναυστάθμου. Τα θεωρητικά στην σχολή, η πρακτική εξάσκηση της τέχνης στα συνεργεία, και η στρατιωτική εκπαίδευση στο «Θ/Κ ΚΙΛΚΙΣ» το οποίο χρησιμοποιείτο και σαν σχολή πυροβολικού. Σ΄ αυτό εκπαιδεύονταν οι Υπαξιωματικοί και οι ναύτες πυροβολητές στα οπλικά συστήματα, τα οποία είχαν εκσυγχρονιστεί με τηλέμετρα (σύστημα ΚΛΗΡΙΓΚ), που είχαν αγοραστεί από την Γερμανία λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου. Μετά την εμπλοκή της χώρας στην Ελληνοϊταλική σύρραξη, τα πυροβόλα του Θ/Κ «ΚΙΛΚΙΣ» εντάχθηκαν στην ομάδα της αντιαεροπορικής άμυνας του Ναυστάθμου καλύπτοντας την περιοχή της Κινήσεως Λιμένος στην οποία ελλιμανίζετο.
Όποτε λοιπόν σήμαινε συναγερμός και γινόταν αεροπορική προσβολή του Ναυστάθμου, ο Ε. ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, αν και δεν είχε ειδικότητα πυροβολητού, έτρεχε στο «ΚΙΛΚΙΣ» εντασσόμενος στην ομοχειρία αντιαεροπορικής άμυνας αρνούμενος να ακολουθεί τους συμμαθητές του που έτρεχαν στα καταφύγια.
Μετά την κήρυξη του πολέμου της Γερμανίας κατά της Ελλάδος, τα γερμανικά αεροπλάνα άρχισαν να σχίζουν τον ελλαδικό εναέριο χώρο, βομβαρδίζοντας στρατηγικούς στόχους. Ένας από αυτούς ασφαλώς ήταν και ο Ναύσταθμος με αποτέλεσμα οι σειρήνες του να αναγγέλλουν συνεχώς αεροπορικές επιδρομές. Ήταν μεσημέρι της 12 Απριλίου 1941 και οι γερμανικές φάλαγγες έμπαιναν στην Αθήνα. Οι σειρήνες του Ναυστάθμου άρχισαν να ηχούν δαιμονισμένα αναγγέλλοντας αεροπορική επιδρομή. Όλοι άρχισαν λοιπόν να τρέχουν για να καλυφθούν στα καταφύγια χωρίς συντονισμό, αφού το μέτωπο ήδη είχε καταρρεύσει.
Ο Λευτέρης όμως δεν μπορούσε να ανεχθεί την ιδέα της συνθηκολόγησης , παρά τις εγκλήσεις των συναδέλφων του να πάει στο καταφύγιο τρέχει στο «ΚΙΛΚΙΣ», σκαρφαλώνει στον πύργο του θωρηκτού και με το αντιαεροπορικό πυροβόλο άρχισε να βάλει εναντίον των Γερμανικών στούκας. Οι Γερμανοί αεροπόροι αμέσως τον αντελήφθησαν και άρχισαν να ρίχνουν σωρηδόν βόμβες στο δεμένο καράβι. Μια από αυτές πέφτει στην βάση του πύργου καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς. Από τον ανδρειωμένο ΣΑΧΤΟΥΡΗ δεν έμεινε απολύτως τίποτα. Το ηρωικό σώμα του διαμελισμένο διεσπάρη στα νερά της Σαλαμίνος καθαγιάζοντάς τα για μια ακόμη φορά. Το «ΚΙΛΚΙΣ» και αυτό βαριά πληγωμένο από τον ανηλεή βομβαρδισμό άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει κλίση και να βυθίζεται στον όρμο του Ναυστάθμου.
Ιωάννης Λένης
Από το ανέκδοτο βιβλίο μου «Η ιστορία του Προσκοπισμού στην Σαλαμίνα από ιδρύσεώς της μέχρι το 2000».
Σημ. Την ανάρτηση των εν πολέμω πεσόντων Σαλαμινίων Προσκόπων την επαναλαμβάνω την ημερομηνία του θανάτου των κάθε χρόνο εις ένδειξη τιμής στους Αντώνη Πρέκα, συνιδρυτή της Τοπικής μας Εφορείας και Λευτέρη Σαχτούρη Ενωμοτάρχη της 1ης Ομάδας Ν/Προσκόπων Ναυστάθμου Σαλαμίνος.