Παγκόσμια ημέρα χορού σήμερα…. Παγκόσμια ημέρα χορού σήμερα….
Της Ελένης Μπίλλια Μαθαίνω ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σημαίνει, μαθαίνω να χορεύω, να τραγουδάω και να εκφράζομαι, γνωρίζoντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου... Παγκόσμια ημέρα χορού σήμερα….

Της Ελένης Μπίλλια

Μαθαίνω ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σημαίνει, μαθαίνω να χορεύω, να τραγουδάω και να εκφράζομαι, γνωρίζoντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.Με την εγγραφή σου σε μια ομάδα χορού, αρχικά διδάσκεσαι το αυτονόητο. Τα σωστά βήματα από πολλούς παραδοσιακούς χορούς. Μαθαίνεις το όνομα και τη γεωγραφική καταγωγή τους. Συγχρονίζεις τα βήματά σου με τις κινήσεις των χεριών και του σώματός σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις να τραγουδάς. Παράλληλα, έρχεσαι σε επαφή με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

Με τη συμμετοχή σου σε παραστάσεις, σου δίνεται η ευκαιρία να φορέσεις παραδοσιακές φορεσιές. Μαθαίνεις από ποια κομμάτια αποτελούνται, ποια είναι η καταγωγή και η ιστορία τους, πώς ονομάζονται και πώς φοριούνται.

Καταλαβαίνεις πόσο διαφορετικά ήταν τα ρούχα από τα σημερινά, πόσο δύσκολα κατασκευάζονταν μερικές δεκαετίες πριν και πόσες ατελείωτες ώρες ξόδευαν για να τα κεντήσουν και να τα διακοσμήσουν. Έτσι, μαθαίνεις να σέβεσαι τη φορεσιά που φοράς και να την επιστρέφεις σε άψογη κατάσταση, όπως την παρέλαβες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Χορεύοντας στον κύκλο, αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι για την καλή απόδοση όλης της ομάδας κι όχι αποκλειστικά για τη δική σου. Η σκέψη σου φεύγει από το «εγώ» και περνάει στο «εμείς». Ενδιαφέρεσαι για το συλλογικό κι όχι για το ατομικό καλό.Αν σκεφτείς ότι ο κύκλος στον χορό είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, σε μαθαίνει πώς πρέπει να φέρεσαι κι εκτός χορευτικής ομάδας, με αλτρουισμό, ανιδιοτέλεια, αλληλοσεβασμό κι αλληλοβοήθεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Ως μέλος χορευτικών συλλόγων, σου δίνεται η ευκαιρία να πάρεις μέρος σε πολλές σημαντικές παραστάσεις σε γνωστές σκηνές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι, κάνεις ταξίδια κι ανακαλύπτεις μέρη που δεν θα το έκανες διαφορετικά. Επιπλέον, γνωρίζεις το μέρος που επισκέπτεσαι, όχι σαν απλός τουρίστας, αλλά μέσα από την παράδοση και τον χορό.Κάθε χρόνο γίνονται πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Το κάθε ένα εστιάζει σε χορούς από συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας. Συμμετέχοντας σε τέτοια σεμινάρια, εξειδικεύεσαι σε αυτούς τους χορούς και τελειοποιείς τα βήματα και την τεχνική σου.

ΟΡΘΟΣΩΜΙΑ

Δεν υπάρχει πιο άσχημη εικόνα, από έναν χορευτή που καμπουριάζει και κοιτάζει κάτω την ώρα που χορεύει. Κατά την διάρκεια των προβών μαθαίνεις να έχεις το σώμα σου στητό, με τους ώμους κάτω και πίσω και το στήθος έξω. Ταυτόχρονα το κεφάλι πρέπει να είναι σταθερό και να κοιτάζεις ευθεία μπροστά. Μαθαίνεις δηλαδή σωστή στάση σώματος που ιδανικά πρέπει να συνεχίσεις να την έχεις και στις υπόλοιπες δραστηριότητές σου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός και το παραδοσιακό τραγούδι είναι δύο έννοιες συνδεδεμένες. Δεν χρειάζεται να είσαι καλλίφωνος για να τραγουδάς, χορεύοντας παράλληλα. Σε βοηθάει να αναπνέεις καλύτερα, να αποκτάς περισσότερη αντοχή, να ακολουθείς τον ρυθμό και να διασκεδάζεις. Κατά την διάρκεια μιας παράστασης όταν οι θεατές σε βλέπουν να τραγουδάς, καταλαβαίνουν ότι δεν χορεύεις τυπικά, αλλά το ζεις πραγματικά. Παράλληλα, ξεπερνάς τη ντροπή που ίσως έχεις όταν πρέπει να τραγουδήσεις μπροστά σε κοινό. Ακούς, καλλιεργείς τη φωνή σου και συνεχώς βελτιώνεσαι. Μαθαίνεις τραγούδια σχετικά με τις παραδόσεις του τόπου σου και μάλιστα στην τοπική διάλεκτο.

Φωτογραφία: Χορευτική ομάδα Έρευνα Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Γνωρίζεις αξιόλογους ανθρώπους από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, χορού και τραγουδιού.O δάσκαλός σου είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον χορό. Σου μεταδίδει τις γνώσεις του και με την δική του πείρα και καθοδήγηση παίρνεις μέρος σε παραστάσεις κι εκδηλώσεις. Μοιράζεστε το ίδιο άγχος και κούραση αλλά και την ίδια υπερηφάνεια και ικανοποίηση.Κάνεις φιλίες με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εσένα και μπορούν να καταλάβουν την αγάπη σου για τον χορό και την παράδοση.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι η καλύτερη και η πιο ανέξοδη ψυχοθεραπεία και ψυχαγωγία! Την ώρα που χορεύεις, δεν σκέφτεσαι τίποτα. Ξεχνάς τα προβλήματά σου κι ακούς μόνο τις όμορφες μελωδίες. Κυριολεκτικά αδειάζεις από τα ψυχικά σκουπίδια που κουβαλάς. Αν αποφασίσεις να πάρεις μέρος σε παραστάσεις, ξεπερνάς τη ντροπή και τον φόβο έκθεσης στο κοινό. Παράλληλα μαθαίνεις να χαλιναγωγείς το άγχος σου και να το χρησιμοποιείς έτσι ώστε να είσαι σε εγρήγορση και να μην κάνεις χορευτικά λάθη. Ως μέλος του κύκλου, αποκτάς φιλίες και γίνεσαι πιο κοινωνικός. Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την ομαδική εμφάνιση και λιγότερο για την προσωπική. Γίνεσαι λιγότερο εγωιστής κι επομένως καλύτερος άνθρωπος. Και το σημαντικότερο… Χαμογελάς και διασκεδάζεις!

ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι αργοί και βαρετοί! Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν χοροί τόσο γρήγοροι, δυναμικοί και κουραστικοί που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ιδρώσεις. Είναι σαν να κάνεις προπόνηση σταθερά μία φορά την εβδομάδα. Βελτιώνεις έτσι την φυσική σου κατάσταση, την αναπνοή σου και το σώμα σου. Αυτό καθιστά τον παραδοσιακό χορό μια από τις καλύτερες μορφές αεροβικής άσκησης!

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ

Υπήρξε μια περίοδος που οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί θεωρούνταν «ντεμοντέ»! Ευτυχώς στην εποχή μας όλα έχουν αλλάξει. Τώρα, είναι της μόδας να είσαι μέλος ενός χορευτικού συλλόγου. Σε θαυμάζουν όταν σηκώνεσαι να χορέψεις σε γάμους ή πανηγύρια. Σου ζητάνε να τους μάθεις τα βήματα και προσπαθούν να σε αντιγράψουν. Άλλωστε, στην Ελλάδα ο παραδοσιακός χορός είναι μέρος της κουλτούρας και της ζωής μας.

Η Ελένη Μπίλλια είναι Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης-Μουσείου Λαϊκής Τέχνης & Ιστορίας Δήμου Σαλαμίνας

error: Content is protected !!