Ένα …κλικ μακριά η διάθεση και διαχείριση βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα με το «Binter» Ένα …κλικ μακριά η διάθεση και διαχείριση βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα με το «Binter»
Στη «μάχη» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ρίχνει τη βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα μια διαδραστική εφαρμογή, δίνοντας έτσι στους αγρότες... Ένα …κλικ μακριά η διάθεση και διαχείριση βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα με το «Binter»

Στη «μάχη» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ρίχνει τη βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα μια διαδραστική εφαρμογή, δίνοντας έτσι στους αγρότες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας παράλληλα επιπλέον εισόδημα.

Πρόκειται για την εφαρμογή διαχείρισης Biomass INTERmediates «Βinter», η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η διαχείριση της οποίας ανήκουν στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η δε υλοποίησή της έγινε με την τεχνική βοήθεια της Comitech S.A. «Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3 εκατ. τόνοι βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα παραμένουν αναξιοποίητοι, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Τζουλιάνα Κράια.

Μάλιστα, όπως λέει, οι προαναφερόμενες ετήσιες αναξιοποίητες ποσότητες «θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των συνολικών εθνικών ενεργειακών αναγκών, καταργώντας την ανάγκη της χώρας μας για εισαγωγή τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου». Μπορεί δε, τα προαναφερόμενα μεγέθη να φαντάζουν τεράστια και η αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοτήτων βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα να μην αποτελεί μια υπόθεση που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σύμφωνα με την κ. Κράια, προχωρώντας με σχέδιο και βήμα βήμα, η κατάσταση δύναται να αλλάξει άρδην.

Έτσι, όπως τονίζει, για να προχωρήσει κάποιος σε μια λογική αξιοποίησης των υπολειμμάτων βιομάζας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το κόστος συλλογής τους κινείται σε λογικά επίπεδα, ώστε να είναι ανταγωνιστικό με το κόστος των ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα -μάλλον αποτελώντας το μεγαλύτερο τροχοπέδη- όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια αλυσίδα ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας πρέπει να πειστούν ότι έχουν πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή τους. «Διαφορετικά το εγχείρημα δεν θα ξεκινήσει ή και να ξεκινήσει, τελικά δεν θα προχωρήσει με τον επιθυμητό ρυθμό», υπογραμμίζει.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα – Εύκολη και απλή στη χρήση εφαρμογή που διατίθεται …δωρεάν

Η εφαρμογή «Binter» μετρά ήδη δεκάδες χρήστες. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικών έργων στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» και την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή, αλλά και με βάση την υψηλή συνεισφορά της βιομάζας στο τρίπτυχο «περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία». Βέβαια, όπως επισημαίνει η κ. Κράια, το «Binter» διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας και στο εξωτερικό, «υπό την προϋπόθεση ότι το αγροτικό δυναμικό είναι …πλούσιο», όπως χαρακτηριστικά λέει. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την ελπίδα, τον χειμώνα του 2021-22 η χρήση της εφαρμογής να αρχίσει να αποδίδει με γοργότερο ρυθμό «αυξάνοντας έτσι τη χρήση βιομάζας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης».

Η ερευνητική ομάδα που συνέλαβε και σχεδίασε την εφαρμογή, εστιάζοντας την προσοχή της στις αναπτυξιακές προοπτικές της κυκλικής βιο-οικονομίας συνειδητοποίησε ότι η χρήση βιομάζας απαιτεί την επικοινωνία πολλών και διαφορετικών ανθρώπων και εμπλεκομένων. «Για να έρθουν σε επαφή όλοι αυτοί χρειάζονται τηλεφωνικά κέντρα που θα οργανώνουν πλήρως την εφοδιαστική αλυσίδα ή απλώς χρειάζονται το Binter!», υπογραμμίζει η κ. Κράια.

Έτσι, για ένα εξάμηνο, οι εμπνευστές και δημιουργοί της εφαρμογής εργάστηκαν εντατικά για το στήσιμό της, αντλώντας την εμπειρία για τα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι που ήδη παράγουν και χρησιμοποιούν τη βιομάζα. Ένα από τα βασικά κριτήρια δημιουργίας του «Binter», κατά την ίδια, ήταν να είναι εύκολο και απλό για τον μέσο χρήστη και σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις των χρηστών που ήδη το χρησιμοποιούν, «ο στόχος επετεύχθη», τονίζει η κ. Κράια.

Το «Binter» σε ρόλο… συντονιστή – Η διαδικασία απόκτησης και χρήσης του

«Ο συντονισμός των διαφορετικών χρηστών/εμπλεκομένων στην αλυσίδα, γίνεται μέσω της εφαρμογής, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το «ταίριασμά» τους, διευκρινίζει η κ. Κράια. Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στην εφαρμογή (αποδεχόμενος τους όρους χρήσης της), εισάγοντας τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail). Στη συνέχεια, διαλέγει την κατηγορία χρήστη (αγρότης, συλλέκτης/μεταφορέας, τελικός χρήστης), στην οποία ανήκει και η εφαρμογή είναι έτοιμη προς χρήση. Κάθε αγρότης μπορεί να καταχωρήσει τη διαθέσιμη βιομάζα που διαθέτει με μια πολύ γρήγορη και εύκολη διαδικασία: στέκεται στο μέσο του χωραφιού (για τη λήψη των συντεταγμένων), πατάει στο πλαίσιο «λήψη φωτογραφίας», συμπληρώνει τα στοιχεία για την έκταση (στρ.), το είδος της βιομάζας και τη διαθεσιμότητα, πατάει «υποβολή» και η διαθέσιμη βιομάζα καταχωρήθηκε!

Οι συλλέκτες/μεταφορείς μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τις αλλαγές στη διαθεσιμότητα βιομάζας και να κάνουν κράτηση σ’ αυτή που τους ενδιαφέρει. Οι τελικοί χρήστες δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σε βιομάζα [είδος, ποσότητα (tn), χρονική περίοδος] και παρακολουθούν ζωντανά τις αλλαγές στη διαθεσιμότητα της βιομάζας.

Έλενα Αλεξιάδου – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!