Κυριάκος Βελόπουλος για Γενοκτονία Ποντίων: Να γίνει προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενοκτονίας Κυριάκος Βελόπουλος για Γενοκτονία Ποντίων: Να γίνει προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενοκτονίας
«”Εν αρχή ην ο πόντος” και για κάθε Πόντιο και για κάθε Μικρασιάτη ο πόνος είναι έντονος. Γιατί ο Πόντος υπήρχε από την εποχή... Κυριάκος Βελόπουλος για Γενοκτονία Ποντίων: Να γίνει προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενοκτονίας

«”Εν αρχή ην ο πόντος” και για κάθε Πόντιο και για κάθε Μικρασιάτη ο πόνος είναι έντονος. Γιατί ο Πόντος υπήρχε από την εποχή του Ησιόδου, από την Αργοναυτική εκστρατεία, από την Ιωλκό, από την Κύρου Ανάβαση, μιλάμε για Ελληνισμό, για αποικίες, για έντονη ελληνική παρουσία χιλιάδων χρόνων στην περιοχή, που ξεκληρίστηκε μέσα σε 10 χρόνια. Στον Πόντο είχαμε τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια, πριν ακόμα από την επανάσταση. Υπήρχαν παρθεναγωγεία, σχολεία, βιβλιοθήκες», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. 

   «Εκείνο που με ενοχλεί όμως», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος, «είναι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιδεοληπτικοί, που αμφισβητούν την γενοκτονία και παίζουν με τις λέξεις. Υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που το κάνουν αυτό. Και δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί ο,τιδήποτε είναι ελληνικό δεν το υπερασπίζονται. Λες και το αίμα ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει». 

   Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στα αίτια της γενοκτονίας τονίζοντας ότι έχει σημασία «να μην γίνουν ξανά τα ίδια λάθη».

   «Κανείς δεν είπε ποια ήταν η πραγματικότητα εκείνη της εποχής που οδήγησε στην γενοκτονία. Κανείς δεν είπε ότι οι άνθρωποι που κυβερνούσαν τότε τη χώρα έλεγαν «οι σύμμαχοι θα μας σώσουν». Περίμεναν ότι θα μας σώσει η Αντάντ. Και εκείνοι, οι σύμμαχοί μας, μας πούλησαν. Γιατί; Για να μην μεγαλώσει η Ελλάδα. Και σήμερα λέμε τα ιδια πράγματα: Διεθνές δίκαιο, ΕΕ, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, θα επαναλάβουμε την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά. 

   Τέλος ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

   «Η πρότασή μας είναι πολύ φθηνή και αφορά την προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενοκτονίας. Ποια κυβέρνηση ανέλαβε ποτέ να προσλάβει Ποντίους, που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα; Ο γεωπολιτισμός είναι ένα όπλο για να συνυπάρξουμε με τους γείτονές μας. Και σήμερα υπάρχουν Πόντιοι εξισλαμισμένοι. Γνώρισα εγώ στην Γερμανία έναν Τούρκο από τα χωριά του Πόντου, ο οποίος έκαναν τεστ DNA και ανακάλυψε ότι έχει Ελληνική Ποντιακή ρίζα. Ναι υπάρχουν και σήμερα Έλληνες Πόντιοι και αυτό φαίνεται από τα ονόματά τους. Βλέπετε ότι η Τουρκία ασκεί αυτή την πολιτική στην Θράκη. Γιατί να μην κάνουμε λοιπόν κι εμείς το ίδιο στην άλλη πλευρά; Τόσους προσλαμβάνετε. Κάντε κάτι για να επηρεάσουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Γιατί θα πρέπει να πείσουμε γι’ αυτό τους Τούρκους πολίτες, αφού τον Ερντογάν δεν πρόκειται να τον πείσουμε ποτέ», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και κατέληξε. 

   «Έχω καταθέσει τη μελέτη του κόμματός μας στον πρόεδρο της βουλής. Εχω βαρεθεί βέβαια να καταθέτω μελέτες που δεν τις ελέγχετε ποτέ. Η μελέτη μας βασίστηκε στα αιτήματα των Ποντίων, οι οποίοι ζητούν να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή της βουλής, για να είναι επίσημος φορέας και να μπορεί να προάγει έργο, προκειμένου να κατατεθεί επισήμως το θέμα του Πόντου, της Ίμβρου, της Τενέδου, στην ατζέντα των συνομιλιών μας με την Τουρκία. Να καταγραφεί ως ζήτημα στα πρακτικά μεταξύ των συσκέψεων, των διασκέψεων των υπουργών των δύο χωρών».

ΚΘ. – ΑΠΕ ΜΠΕ 

error: Content is protected !!