Στις 27/5 η πρεμιέρα του «King Otto» για το ελληνικό θαύμα του EURO 2004 Στις 27/5 η πρεμιέρα του «King Otto» για το ελληνικό θαύμα του EURO 2004
Στις 27 Μαΐου η Αυστραλία, σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ, θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προβάλλει το «King Otto» (Βασιλιάς Ότο),... Στις 27/5 η πρεμιέρα του «King Otto» για το ελληνικό θαύμα του EURO 2004

Στις 27 Μαΐου η Αυστραλία, σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ, θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προβάλλει το «King Otto» (Βασιλιάς Ότο), την ταινία-ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ανεπανάληπτη πορεία θριάμβου της εθνικής Ελλάδας, υπό τον Ότο Ρεχάγκελ, στο EURO 2004.

 Όπως τόνισε ο δημιουργός της ταινίας, ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, Κρις Αντρέ Μαρκς, μιλώντας στην εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας στη Μελβούρνη “Neos Kosmos”, η σταδιακή κυκλοφορία της οφείλεται στους περιορισμούς λόγω Covid-19 σε όλο τον κόσμο.
 «Η πανδημία άλλαξε το μοντέλο διανομής για την κυκλοφορία της ταινίας. Η Αυστραλία τα πηγαίνει καλά, οπότε θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει το “King Otto” και η ταινία θα κυκλοφορήσει σε άλλα μέρη του κόσμου καθώς ανοίγουν» είπε.


 Πρόκειται, σύμφωνα με τον δημιουργό, για μια ιστορία που ξεπερνά τον αθλητισμό και είναι ένας φάρος για τα αουτσάιντερ. Αφηγείται την πορεία από την έλευση του Ότο Ρεχάγκελ στην εθνική Ελλάδας το 2001, για να την οδηγήσει στο μοναδικό επίτευγμα, στην κορυφή της Ευρώπης.
 «Ομάδες με κορυφαίους αστέρες, όπως οι Ζινεντίν Ζιντάν, Τιερί Ανρί, Λουίς Φίγκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Πάβελ Νέντβεντ, νικήθηκαν από μια ομάδα παικτών, τους οποίους κανείς δεν ήξερε, ούτε μάλιστα να προφέρει τα ονόματά τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 «Στις 4 Ιουλίου 2004, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ γιόρταζαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους, οι ελληνικές κοινότητες αυτής της χώρας μαζί με Έλληνες σε όλο τον κόσμο κόλλησαν στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν τον τελικό στη Λισαβόνα. Κάθε ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ παρακολούθησε αυτόν τον τελικό, όπως και πολλοί μη Έλληνες. Σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή: “Πώς δεν θα μετατραπεί σε ταινία;”» τόνισε ο σκηνοθέτης, ο οποίος είχε δημιουργήσει αθλητικές ταινίες για το HBO Sport και το ESPN.

Και όταν είδε πως καμιά ταινία ή ντοκιμαντέρ δεν ασχολήθηκε με το θέμα, πήρε την απόφαση, αρχίζοντας να εργάζεται για το “King Otto” πριν από τρία χρόνια.
 Πρόκειται για μία ταινία, η οποία επίσης ερευνά τη «χημεία» μεταξύ του πειθαρχημένου, υψηλού επιπέδου Γερμανού προπονητή και της ομάδας των παθιασμένων Ελλήνων παικτών.

«Ο Ότο Ρεχάγκελ (σήμερα 83 ετών) είναι μοναδικός. Είναι ευπαρουσίαστος και πολύ άμεσος και επίσης πολύ συναισθηματικός. Αντιμετώπισε Έλληνες παίκτες με σεβασμό. Ο Τοπαλίδης είναι ο ξεκάθαρος ήρωας της ιστορίας. Ήταν Έλληνας που μεγάλωσε και έπαιζε στη Γερμανία και ενήργησε ως διερμηνέας της γλώσσας και του πολιτισμού. Ήταν ένα φίλτρο που κατάλαβε τον Ρεχάγκελ και παρουσίασε αυτό που έλεγε στους παίκτες με τρόπους που μπορούσαν να καταλάβουν» πρόσθεσε ο Κρις Αντρέ Μαρκς.

«Ήταν επίσης καλό να δουλεύεις με τους πρώην παίκτες που ήταν τόσο γενναιόδωροι με το χρόνο τους. Ήταν πολύ διασκεδαστικό και ενθουσιάστηκα που τους γνώρισα. Είναι σπουδαίοι τύποι, πολύ προσγειωμένοι, γνώριζαν το μέγεθος του τι πέτυχαν, αλλά ήταν ταπεινοί» συμπλήρωσε.

To μοντάζ έγινε στη Γερμανία, με τους παραγωγούς που εδρεύουν στη Βρετανία και η μαγνητοσκόπηση από Έλληνες.
 «Ελπίζω ότι αυτή η ιστορία δεν θα θεωρηθεί καθαρά ιστορία για τους Έλληνες. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές ιστορίες αουτσάιντερ όλων των εποχών» είπε ο Μαρκς. 

 Α. Βαζογιάννης – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!