Η σημασία του καλύμματος του κινητήρα στην οδήγηση Η σημασία του καλύμματος του κινητήρα στην οδήγηση
Ο μεγάλος ανταγωνισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζει τους κατασκευαστές να κοιτούν ακόμη και τις μικρές λεπτομέρειες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά. Ένα από... Η σημασία του καλύμματος του κινητήρα στην οδήγηση

Ο μεγάλος ανταγωνισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζει τους κατασκευαστές να κοιτούν ακόμη και τις μικρές λεπτομέρειες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά. Ένα από τα τμήματα του αυτοκινήτου που δεν βλέπεις, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του είναι το προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα.

Κύριος ρόλος του καλύμματος είναι η αποτελεσματική προστασία των ζωτικών τμημάτων του συστήματος κίνησης, του κινητήρα και του συστήματος διεύθυνσης από εξωγενείς παράγοντες. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της οδηγικής εμπειρίας για την ικανοποίηση των οδηγών, σίγουρα αξίζει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε αυτή την λεπτομέρεια κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Το κάλυμμα του αμαξώματος συμβάλλει, επίσης, σε μεγάλο βαθμό και στην ακουστική άνεση. Απορροφά τους κραδασμούς που προκαλούνται από το οδόστρωμα και τον κινητήρα κατά τη διάρκεια της κίνησης, μειώνοντας το επίπεδο θορύβου μέσα στην καμπίνα.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η υποστήριξη της αεροδυναμικής του αυτοκινήτου, καθώς βελτιώνει σημαντικά τη ροή του αέρα και μειώνει την επίδραση που έχει η αντίστασή του στην οδήγηση. Ως εκ τούτου, το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί με υψηλότερες ταχύτητες και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ ο οδηγός έχει καλύτερο χειρισμό του οχήματός του και ακριβέστερη απόκριση στο τιμόνι στις στροφές. Παρόλο που το κάλυμμα της μηχανής είναι σημαντικό κομμάτι του οχήματος, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλεφθεί η σημασία που έχει στην ροή του αέρα και τη διοχέτευσή του σε διάφορα μέρη όπου έχουν ανάγκη για ψύξη.

Η εξέλιξη της αυτοκίνησης επιβάλλει το κάλυμμα του κινητήρα να λειτουργεί ως στοιχείο που βελτιώνει την απόδοση του οχήματος και την άνεση της καμπίνας, ενώ θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι το σημαντικότερο κομμάτι του ηλεκτρικού οχήματος αποτελεί η μπαταρία, η οποία θα πρέπει να προστατεύεται επιμελώς. Αυτά τα καλύμματα μπορούν να απορροφήσουν τη θερμότητα και να την διοχετεύσουν σε άλλα μέρη, ενώ παράλληλα οδηγούν τον «φρέσκο» αέρα στα τμήματα ψύξης, ώστε να λειτουργεί καλύτερα το ηλεκτρικό σύστημα. Παράλληλα θα πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να προσφέρουν μειωμένο βάρος, άρα μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, η χρήση ανθεκτικού καλύμματος είναι κάτι πλέον που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές και αποκτά όλο και αυξανόμενη δημοτικότητα η χρήση του.

Κυριάκος Παρασίδης – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!