ΥΠΠΟΑ: Υπερτοπικός χώρος πολιτισμού σχηματίζεται στη Σαλαμίνα μετά από έγκριση μελέτης του ΚΑΣ ΥΠΠΟΑ: Υπερτοπικός χώρος πολιτισμού σχηματίζεται στη Σαλαμίνα μετά από έγκριση μελέτης του ΚΑΣ
Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης υφισταμένων κτιρίων, καθώς και της διαμόρφωσης του ανατολικότερου τμήματος της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό... ΥΠΠΟΑ: Υπερτοπικός χώρος πολιτισμού σχηματίζεται στη Σαλαμίνα μετά από έγκριση μελέτης του ΚΑΣ

Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης υφισταμένων κτιρίων, καθώς και της διαμόρφωσης του ανατολικότερου τμήματος της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πληροφορεί σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε ανακοινώσει ότι, με αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών, στόχος μας είναι να υλοποιηθεί ένα τουλάχιστον έργο υποδομής σε κάθε περιοχή. Δυστυχώς, η πανδημία ανέτρεψε εντελώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Όμως, προχωρήσαμε παρά τις δυσκολίες στην ωρίμανση των έργων. Το έργο με βάση τη μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Σε ό,τι αφορά την Κυνόσουρα, το πρώτο βήμα γίνεται τώρα. Τα πετρόκτιστα κτήρια, τα οποία, για χρόνια, ήταν εγκαταλειμμένα και κρυμμένα μέσα σε τσιμέντινα “κουτιά”, αποκτούν νέες χρήσεις. Η Σαλαμίνα πρόκειται να αποκτήσει μια νέα πολιτιστική υποδομή, ώστε πολίτες και επισκέπτες να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο τόπο παιδείας, ψυχαγωγίας και αναψυχής».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο άκρο της χερσονήσου της Κυνόσουρας υπάρχει ένα σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κτισμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούνται από 5 πέτρινα κτίρια (Α, Β, Γ, Δ, Ε) στη βόρεια πλευρά, 3 παρατηρητήρια (Κ1, Κ2, Κ3) στη νότια πλευρά, έναν υδατόπυργο στην άκρη της χερσονήσου, ένα κτήριο φυλακίου (Η) και ένα φανό στο ακρότατο τμήμα της χερσονήσου. Σύμφωνα με τους μελετητές, τα κτίρια φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κτίρια περιβάλλονται από τοίχους – «οχυρά» από οπλισμένο σκυρόδεμα, που πιθανότατα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1941. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου.

Η μελέτη -συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- προτείνει την αποκατάσταση των υφισταμένων κτηρίων, προκειμένου να μπορούν να υποδεχθούν νέες χρήσεις, όπως τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκθέσεις και προσομοιώσεις για την πολεμική ναυτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και να φιλοξενήσουν ένα μικρό αναψυκτήριο και δραστηριότητες του Δήμου. Ειδικά για τον χώρο του λατομείου προτείνεται η κατεδάφιση των υφισταμένων κτηρίων και η δημιουργία μικρού χώρου εκδηλώσεων με την κατασκευή υπαίθριων αναβαθμών στο παλαιό λατομείο, η δημιουργία εξέδρας – παρατηρητηρίου προς τη βόρεια πλευρά, χώρου στάθμευσης και νέας προβλήτας. Ως προς τις προσβάσεις, η μελέτη προβλέπει την επισκευή του υφιστάμενου ασφαλτόδρομου στη βόρεια ακτή και συντήρησή του δυτικά πάνω στον υπάρχοντα χωματόδρομο. Στη νότια ακτή δημιουργείται μονοπάτι στα ίχνη του υφιστάμενου μονοπατιού, ενώ ένα ακόμη μονοπάτι δημιουργείται στα ίχνη του παλιού δρόμου που οδηγεί στον χώρο του λατομείου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!