Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών – Προβληματισμοί για μείωση συμβούλων και κοινοτικά συμβούλια Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών – Προβληματισμοί για μείωση συμβούλων και κοινοτικά συμβούλια
Τη συμφωνία της με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου εξέφρασε η πλειοψηφία των φορέων που εκλήθησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου για... Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών – Προβληματισμοί για μείωση συμβούλων και κοινοτικά συμβούλια

Τη συμφωνία της με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου εξέφρασε η πλειοψηφία των φορέων που εκλήθησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», η επεξεργασία του οποίου συνεχίζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Λύση στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας δίνει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δίνει λύση στο μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό της κυβερνησιμότητας, ώστε (πλέον) να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι δήμοι. Παρατήρησε ωστόσο ότι η προβλεπόμενη μείωση δημοτικών συμβούλων σε ορισμένες περιπτώσεις δήμων θα είναι πολύ μεγάλη.

Ο Γιώργος Πατούλης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής, είπε ότι το νομοσχέδιο επιλύει σειρά σοβαρών ζητημάτων του τρέχοντος νόμου, ο οποίος επέβαλε την απλή αναλογική, με αποτέλεσμα ο περιφερειάρχης να μην έχει την πλειοψηφία (στο συμβούλιο) και να στερείται τη δυνατότητα άσκησης της πολιτικής του, για την οποία ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο συνάδει με τις θέσεις της ΕΝΠΕ είπε ο κ. Πατούλης, ο οποίος πάντως ζήτησε να επανεξεταστούν οι προβλέψεις για μείωση των μελών των περιφερειακών συμβουλίων.

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και πρόεδρος της κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας είπε ότι η κυβερνησιμότητα έγινε για να εξυπηρετήσει το πολιτικό οπλοστάσιο των δημάρχων, που στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να επανεκλεγούν «και να μας μετατρέψουν σε εκπροσώπους τους στα χωριά μας».

Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής Ιωάννης Πάιδας είπε ότι η μείωση του αριθμού των μελών των συμβουλίων περιορίζει την αντιπροσώπευση των πολιτών, ότι η αύξηση της θητείας στα πέντε έτη δεν είναι αναγκαία, ενώ για την πλειοψηφία του 43% πρότεινε να συνδυάζεται με ένα ποσοστό διαφοράς από τον δεύτερο συνδυασμό, π.χ. 5%.

Ο Στάθης Ψωμιάδης, συντονιστής της Ένωσης Κοινοτήτων νομού Λάρισας, και πρόεδρος του Δομένικου Ελασσόνας τάχθηκε κατά της κατάργησης της ανεξάρτητης κάλπης στις κοινότητες και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο υποχρεώνει τον ψηφοφόρο που θέλει να ψηφίσει για την κοινότητα να ψηφίσει μαζί και υποψήφιο δήμαρχο. Υποστήριξε επίσης ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ «θέλει να τρέχουν άλλοι να μαζεύουν τις ψήφους γι’ αυτούς, και να τους έχουν όλους του χεριού τους».

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας, Ισαάκ Νικολαΐδης κατέθεσε το αίτημα, να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη και να αποδοθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά συμβούλια.

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Παρασκευή Δραμαλιώτη εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο επιλύει σειρά σοβαρών ζητημάτων ενώ αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. «Υποστηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται» είπε η κ. Δραμαλιώτη.

Ο Κίμωνας Χρυσίδης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου είπε ότι κάθε φορά που εφαρμόζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, υποβαθμίζονται οι κοινότητες.

Η πρόεδρος της κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή αναφέρθηκε στο άρθρο 29, σημειώνοντας ότι δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο. Για πρώτη φορά βλέπουμε να εφαρμόζεται η αρχή της πλειοψηφίας με πληθυσμιακό κριτήριο. Στις κοινότητες με κάτω από 300 υπάρχει η αρχή της πλειοψηφίας ενώ στους 300 και άνω, «δεν βγαίνει ο συνδυασμός που πλειοψηφεί στην κοινότητα αλλά αυτός που βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου που εκλέγεται». Πρόκειται για νόθευση της λαϊκής βούλησης είπε η κ. Δασκαλή.

Τέλος, ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της κοινότητας Οίας Θήρας αναρωτήθηκε σε τι ενοχλεί το κοινοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι η ξεχωριστή κάλπη (στις κοινότητες) φέρνει τους νέους πιο κοντά στην πολιτική ζωή.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!