Συζήτηση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Συζήτηση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
27/05/2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. Πατούλης: «Προς τη σωστή κατεύθυνση το Νομοσχέδιο καθώς διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων – Αναγκαίο να συνεχιστεί η διαβούλευση... Συζήτηση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

27/05/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Πατούλης: «Προς τη σωστή κατεύθυνση το Νομοσχέδιο καθώς διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων – Αναγκαίο να συνεχιστεί η διαβούλευση με στόχο να γίνει το κράτος πιο επιτελικό υπέρ των πολιτών»

Συζήτηση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τη σύμφωνη γνώμη της διοικούσας παράταξης με τις βασικές αρχές του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη σχετική συζήτηση-ενημέρωση επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων, που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αίρει αδιέξοδα που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής και διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων», υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πατούλης.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η διαβούλευση με την πολιτεία με στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στο να γίνει το κράτος πιο επιτελικό, που είναι και το διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης, όπως σημείωσε. «Απαιτείται μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση αλλά και της ενίσχυσης του προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση για να γίνουμε λειτουργικότεροι υπέρ των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Πατούλης: Όχι στη μείωση των περιφερειακών συμβούλων-Και οι Ανετιπεριφερειάρχες στα Όργανα διοίκησης

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως αν και το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επιμέρους ρυθμίσεις χρήζουν αλλαγών και επανεξέτασης.

Ειδικότερα εστίασε σε 4 βασικές παρατηρήσεις επί των ρυθμίσεων του Νομοσχεδίου οι οποίες είναι οι εξής:

  • Nα μην παραλείπονται οι Αντιπεριφερειάρχες από τα ‘Οργανα Διοίκησης των Περιφερειών, δεδομένου του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου τους στη διοίκηση των Περιφερειών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτουν κατά νόμο πληθώρα αρμοδιοτήτων ή τους έχει εκχωρηθεί μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων βαρύνουσας σημασίας.
  • Να μην μειωθεί ο αριθμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ευρύτερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά, νέων πολιτών και να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της κάθε περιοχής τα οποία και θα πρέπει να επιλύονται
  •  Να μην καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για το σύνολο των περιφερειακών υπαλλήλων
  • Προς διευκόλυνση της κατάρτισης των υποψηφίων συνδυασμών δεδομένης και της δυνατότητας προσαύξησης του αριθμού των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) ανά εκλογική περιφέρεια, ζητείται η δήλωση των συνδυασμών να υποβάλλεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιους Περιφερειάρχες, το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!