Τα αδήλωτα τετραγωνικά κοστίζουν ακριβά στις μεταβιβάσεις Τα αδήλωτα τετραγωνικά κοστίζουν ακριβά στις μεταβιβάσεις
Εμπόδια στο επικείμενο μπαράζ μεταβιβάσεων μπαίνουν από τη μη απενεργοποίηση της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών όπως επίσης και από  τη βραδύτητα εκκαθάρισης των δηλώσεων... Τα αδήλωτα τετραγωνικά κοστίζουν ακριβά στις μεταβιβάσεις

Εμπόδια στο επικείμενο μπαράζ μεταβιβάσεων μπαίνουν από τη μη απενεργοποίηση της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών όπως επίσης και από  τη βραδύτητα εκκαθάρισης των δηλώσεων που ήδη έχουν υποβληθεί σ΄αυτή. Γιατί αναδεικνύονται πρωταγωνιστές στο κύμα μεταβιβάσεων που αρχίζει και ολοένα θα ανυψώνεται, έως το τέλος του 2021.

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις  των ακινήτων τους, μέσω πώλησης, αγοράς, γονικής παροχής ή  δωρεάς.Πρόκειται για  τους πολίτες οι οποίοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφεία  μετά τις αυξήσεις φωτιά των  αντικειμενικών τιμών  σε 7.635 ζώνες, οι οποίες θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω μία σειρά φόρων της ακίνητης  περιουσίας.

Ως εκ τούτου, πολλοί  ιδιοκτήτες,  θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022, οπότε θα ισχύσει νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολόγησης  των ακινήτων  Ήδη στην αγορά,  όπως δήλωσε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Εcopress» ο  πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας υπάρχει κινητικότητα. Υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι η πυροδότηση ενδιαφέροντος είναι δεδομένη, αναμένοντας να υπάρξει αύξηση του όγκου των μεταβιβάσεων γύρω στο 25 με 30%.

Με 200% προσαύξηση

Απαραίτητο έγγραφο για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, είναι και η βεβαίωση μη οφειλής  ΤΑΠ.  Ωστόσο,  είναι χιλιάδες οι πολίτες οι οποίοι δεν έσπευσαν να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της  ΚΕΔΕ το πραγματικό εμβαδόν των επιφανειών τους, υπολογίζοντας εδώ και αρκετό καιρό στην επανεργοποίηση της εφαρμογής, ούτως ώστε να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις από  πρόστιμα και προσαυξήσεις. Με δεδομένο επίσης ότι τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο, το πρόβλημα πιθανότατα αγγίζει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες.

Αποτροπή κάθε μεταβίβασης

Πολλοί δε, με την αίτηση για βεβαίωση ΤΑΠ  θα μάθουν ότι είναι υπόχρεοι πρόσθετων ποσών δημοτικών τελών και ΤΑΠ, καθώς έχουν άγνοια των αδήλωτων τετραγωνικών, τα οποία υπήρχαν από την κατασκευή του κτιρίου και  για τα οποία θα τους ζητηθεί πρόσθετο κονδύλι από το δήμο.  Για το θέμα ο  πρόεδρος  της  ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Εcopress».«Οσοι πολίτες χρειαστούν να διορθώσουν τα εμβαδά των επιφανειών  των ακινήτων τους, για να πάρουν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ληστρικά πρόστιμα και προσαυξήσεις έως 200% επί των οφειλόμενων τελών που πρακτικά θα  αποτρέψουν κάθε μεταβίβαση μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας. Πρέπει λοιπόν,  να ανοίξει η πλατφόρμα και να μην την αφήσουν μετά την εκκαθάριση, των δηλώσεων. Δεν μπορεί ο κόσμος να πάει στα συμβολαιογραφεία  και να πέσει πάνω σε τέτοια ξέρα».

Τα πρόστιμα

Η  ανακριβής δήλωσή του εμβαδού για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (συνήθως πενταπλάσιων στην επαγγελματική χρήση από την οικιακή!) επισύρει πρόστιμο 60%. Η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής!

Η εκκαθάριση των δηλώσεων

Τροχοπέδη στη διαδικασία  των μεταβιβάσεων αποτελεί και η βραδύτητα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ που έχει παρουσιάσει το «Ecopress» για το θέμα,  έχουν εκκαθαριστεί σχεδόν οι μισές δηλώσεις. Ως εκ τούτου,  δεν είναι βέβαιο, ότι οι πολίτες που έχουν μεν δηλώσει το πραγματικό εμβαδό των ακινήτων και δεν εκκαθαριστεί η δήλωσή τους θα μπορούν να πάρουν άμεσα την απαραίτητη βεβαίωση μη οφειλής από το δήμο ή θα πρέπει να περιμένουν.

Άμεσα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν στο «Ecopress»,  ότι οι αλυσιδωτές επιδράσεις που φέρνει το νέο αντικειμενικό σύστημα αξιών της ακίνητης περιουσίας, απαιτεί τη δρομολόγηση άμεσων μέτρων από τους δήμους, τόσον αφορά στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ή ακόμη και στη δυνατότητα να υπάρχει επιτόπου εκκαθάριση της δήλωσης που δεν έχει ολοκληρωθεί, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αιτηθούν άμεση χορήγηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ. Και υπογραμμίζουν ότι οι τρέχουσες  συγκυρίες αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης εμβαδών ακινήτων.

ecopress.gr

error: Content is protected !!